Pet odgovorov na vprašanje »Zakaj ste zapustili svojo prejšnjo službo?«
Image

Zakaj zaposlovalci zastavljajo to vprašanje na razgovorih?

V nasprotju z drugimi pogostimi vprašanji na razgovorih to vprašanje ni zasnovano z namenom, da bi vas zmedlo in prikazalo v slabi luči. Kadar vodja zaposlovanja sprašuje po razlogih za zamenjavo službe, skuša izvedeti, kakšni so vaši poklicni cilji in ali se s trenutnim delodajalcem razhajate v dobrih odnosih.

Z navedbo razlogov za odhod iz prejšnje službe pomagate zaposlovalcu ugotoviti, kaj vas poganja pri delu in kako dojemate zadovoljstvo. Vaš odgovor mu lahko pomaga tudi bolje razumeti, kakšen je vaš dolgoročni karierni načrt in kaj želite doseči v svoji novi poklicni vlogi.

Pet dobrih razlogov za menjavo službe

Obstaja veliko sprejemljivih razlogov za menjavo službe, zato naj vam ne bo nerodno (spre)govoriti o njih. Vprašanje lahko obrnete tudi sebi v prid in odgovor izkoristite, da opišete svojo delovno etiko in poudarite svojo željo po kariernem napredovanju ter rasti. Za lažjo predstavo je spodaj pet primerov odgovorov, ki bodo gotovo pustili pozitiven vtis.

  1. Želja po bolj odgovornem delu, ki bi mi omogočalo tudi boljši karierni razvoj

Vsak šef si želi od svojih delavcev slišati, da si želijo nadalje razvijati svoje karierne sposobnosti. Če na svojem trenutnem delovnem mestu nimate ustreznih sredstev za poklicno rast in učenje, je pomembno, da na to opozorite morebitnega novega delodajalca, ko navajate svoje razloge za odhod iz službe. Pri tem ne pozabite navesti primerov področij oziroma vrst spretnosti, ki si jih želite nadgraditi ali pridobiti, pa tudi konkretne načine, kako bi to na svojem novem delovnem mestu tudi izvedli.

  1. Želja po spremembi kariere

Želja, da bi se poklicno premaknili v novo smer, še ne pomeni, da ste nestanovitni, lahko pa je pokazatelj tega, da ste predani iskanju zanimivega dela, ki ima za vas globlji smisel in pomen. Če na razgovoru pojasnite svoj načrt za razvoj kariere in opišete končni cilj, je za zaposlovalce lahko to signal, da ste zagnani in predani.

  1. Zaradi reorganizacije podjetja

Prestrukturiranje podjetja pogosto privede do zmanjševanja števila zaposlenih ali nove dinamike znotraj kolektiva, kar lahko povzroči nezadovoljstvo znotraj ekipe. Če je to vaš razlog za odhod iz službe, je koristno navesti nekaj primerov, zakaj vam nova struktura ni všeč, kaj ste storili, da bi izboljšali stvari, preden ste začeli iskati drugo zaposlitev, in kaj bi spremenili, če bi lahko vi odločali. S takšnim odgovorom pokažete, kako zavzeti ste, opozorite na svoje sposobnosti reševanja problemov in pokažete, da ste se res potrudili, da bi ostali del ekipe.

Nenazadnje lahko s svojim odgovorom dokažete, da ste raziskali in dobro razumete organizacijsko strukturo potencialnega delodajalca – pojasnite, zakaj bi se dobro vklopili v to delovno okolje ter kaj bi mu doprinesli.

  1. Iščem boljše ravnotežje med poklicnim in zasebnim življenjem

Ena izmed pozitivnih plati pandemije COVID je večja osredotočenost podjetij in zaposlenih na pomen ravnotežja med poklicnim in zasebnim življenjem. Kljub ponavljanju, da je (duševno) zdravje zaposlenih prioriteta, pa se v praksi rado dogaja, da temu ni čisto tako. Delo je vselej na prvem mestu in hitro se zgodi, da so vaše potrebe po drugačni organizaciji dela v navzkrižju s potrebami vašega delodajalca.

Če je to eden od razlogov za menjavo službe, se o tem odkrito pogovorite z bodočim delodajalcem. Zagotovite mu, da bo za svoj posluh z vaše strani nagrajen z visoko stopnjo produktivnosti in angažiranosti. Ko razpravljate o ravnotežju med poklicnim in zasebnim življenjem, se osredotočite na to, kar iščete dolgoročno – je to delo na daljavo, večinoma od doma, občasno od doma, koliko dni v tednu bi bili prisotni v pisarni itd.

  1. Zaradi selitve

Ko ste prejšnjemu šefu povedali, da se boste preselili, ste ugotovili, da boste morali najti novo zaposlitev, saj ni pristaš dela na daljavo. Na razgovoru bodočemu delodajalcu pojasnite, zakaj se selite, predvsem pa poudarite, kaj lahko vi ponudite podjetju in kaj so po vašem prednosti nove službe in lokacije. V času, ko bi številni kandidati raje delali od doma, lahko na ta način pokažete, da ste zagnani in odločeni pustiti odličen vtis v novem okolju. Dober vtis morda naredite tudi na šefa, ki svojo ekipo potrebuje v pisarni ali blizu nje.


Čemu se je bolje izogniti, kadar odgovarjate na to vprašanje?

Kljub vsemu je vprašanje »Zakaj ste se odločili, da poiščete novo službo?« lahko zahrbtno in kaj hitro se lahko znajdete na spolzkih tleh, ko začnete z nizanjem razlogov za odhod iz službe. Zato bodite pozorni, da pri odgovarjanju ne padete v katero od spodnjih pasti:


#Pritoževanje

Pazite, da se iz vaših ust ne usuje plaz pritožb na vaše prejšnje delovno mesto in sodelavce – izpadli boste zagrenjeni in negativni. Raje poudarite pozitivne stvari, kot so priložnosti, ki ste jih bili v prejšnji službi deležni, kaj ste se naučili iz izkušenj ...


#Kritiziranje nekdanjega šefa

Tudi če je vaš razlog za menjavo službe nezadovoljstvo s prejšnjim šefom, pristopite k temi na takten in pozitiven način. 


#Izpostavljanje pomanjkanja ugodnosti za zaposlene

Vaši razlogi za iskanje nove službe so preprosti in jasni, vendar to ne pomeni, da morate na vsakem razgovoru navajati isto razlago. Raziščite organizacijsko strukturo, pisarniško kulturo in hišno politiko potencialnega delodajalca, da boste lahko svoj odgovor prilagodili temu, kar ponuja. Primer: Namesto odgovora, da vaš nekdanji delodajalec »ni verjel v delo na daljavo«, raje recite, da vam je všeč, da lahko zaposleni delajo od doma, ker to ustreza vašim trenutnim življenjskim okoliščinam.


#Pritoževanje ali izpostavljanje (pre)nizke plače

Nezadovoljstvo s plačo je eden najpogostejših razlogov za zamenjavo delovnega mesta. Toda na razgovoru je najboljše, da o tem sploh ne spregovorite ali pa vsaj počakate, da to omeni vaš sogovornik. Če boste kadrovniku kot razlog navedli, da se želite poklicno razvijati in prevzeti več odgovornosti, bo zaznal, da si želite tudi višjo plačo.


V resnici je vseeno, kaj vas je motiviralo, da ste se odločili za zamenjavo službe. Vaša naloga je, da pred razgovorom vnaprej razmislite o svojih razlogih za odhod ter kako se boste o njih z bodočim delodajalcem pogovorili na pozitiven in profesionalen način. Ko boste znali utemeljiti in v pravi luči predstaviti svoja dejanja, se boste počutili bolj samozavestno, samozavest pa vas na razgovoru za delo lahko pripelje daleč.


Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Ključna vprašanja, ki jih boste slišali na razgovoru
2. Kako na razgovoru odgovoriti na vprašanje »Katera je vaša največja slabost?«

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.