»Poljska me je prepričala s svojo odprtostjo do tujcev in pozitivizmom.«
Image


Maja je pred kratkim praznovala svojo drugo obletnico zaposlitve v tujini.

Maja, katere so bile tiste izkušnje, ki so ti pomagale najti službo v tujini? Kaj si počela, preden si odpotovala?

Mislim, da je veliko lažje oditi v tujino, če si že od nekdaj odprt za takšne priložnosti, če si fleksibilen, samostojen in odprt za spoznavanje novega okolja ter kultur. Sama sem že od nekdaj verjela, da bom nekoč pristala v tujini, zato sem si tekom študija tudi želela na izmenjavo, ki sem jo izkusila leta 2011/12 v Lizboni. Leta 2015 sem zaključevala magistrski študij strateškega tržnega komuniciranja na Fakulteti za družbene vede in po zimskem semestru, ko sem opravila vse izpite in mi je ostalo samo še pisanje magistrskega dela, sem se odločila, da bom začela iskati delo ali pripravništvo v tujini. Najprej sem se prijavila na Erasmus+ prakso, preko tega so mi odobrili štipendijo, na meni je bilo samo to, da najdem pripravništvo. Sprva sem ga iskala in se prijavljala na številne razpise v tujini. Hkrati sem istočasno želela povečati možnosti in iskati zaposlitev v Sloveniji, vendar na številne prijave nisem prejela nikakršnega odgovora, torej niti zavrnitve ne, zato sem razširila svoje kriterije in iskala delo izven Slovenije.

Na kakšen način si iskala službo na Poljskem?

Kot že rečeno zgoraj, sem začela iskati delo izven Slovenije samo zaradi frustracije, ker nisem prejela odgovorov slovenskih zaposlovalcev in sem preprosto razširila svoje iskanje. Prijavila sem se na slovenske zaposlitvene portale in spremljala oglase ter rubriko prostih delovnih mest v tujini. Na portalu MojeDelo.com sem zasledila oglas za Marketing Communications Coordinatorja za slovenski trg. Opis dela in zadolžitve so se mi zdele zelo podobne mojemu študiju, zato sem imela občutek, da mi je to delo pisano na kožo. Prav tako sem si želela delati v mednarodnem podjetju in okolju, zato je to bil še en razlog več, ki me je spodbudil, da se prijavim.

Najprej sem poslala angleški življenjepis in motivacijsko pismo. V roku enega tedna so me kontaktirali in mi poslali test iz angleščine, nekaj stvari sem morala prevesti, določena besedila v angleščini in slovenščini lektorirati in izboljšati. Po poslanem so me v roku enega tedna poklicali in povabili na enourni Skype intervju v angleščini z dvema zaposlenima. Po enem tednu so me poklicali iz kadrovske službe in sporočili, da sem dobila delo in da začnem čez dva tedna. Sprva sem bila edino skeptična glede selitve na Poljsko, ki je zame bila tuja država, prav tako nisem poznala nikogar, ki bi živel ali delal tam. Ampak če ne poskusiš, nikoli ne veš.

Ko sem iskala pripravništvo v tujini, sem aktivno spremljala oglase na Glassdoor.com, ki je krasen portal za iskanje zaposlitve in za pripravo na intervjuje, saj kandidati lahko ocenjujejo zaposlovalca in opišejo svojo izkušnjo z intervjujem ter vprašanji, ki so jih prejeli. Na portalu lahko vidiš, ali je podjetje dobro ocenjeno in najdeš informacijo o okvirni plači za določeno delovno mesto, tako da dobiš veliko podatkov na enem mestu. Prav tako sem si uredila LinkedIn profil in veliko oglasov spremljala tudi tam. Sama bi priporočala predvsem ti dve platformi, torej Glassdoor in LinkedIn, potem pa seveda tudi Google, ki prav tako najde lokalne zaposlitvene portale, kot so MojeDelo.com v Sloveniji. Prav tako je Facebook tudi dobro orodje, ker imamo stran Slovenci v Krakovu, kjer člani skupine objavljajo oglase, kadar podjetja iščejo nekoga z znanjem slovenskega jezika.

Kakšne so trenutno tvoje delovne naloge in na kakšen način se ti zdi, da pri delu napreduješ? Kateri so tisti največji izzivi, s katerimi se v službi spopadaš, in kako jih rešuješ? Kako bi opisala svoje delovno okolje?

V marketing oddelku nas je 33 in vsi delamo več ali manj enake stvari, vendar za različna evropska tržišča. Vsak dan pregledujemo komunikacijske materiale, kot so različne PowerPoint predstavitve novih izdelkov, video posnetke, kataloge izdelkov, cenike in druge tiskane in spletne materiale. Urejam in objavljam tudi vsebine na naši slovenski spletni strani in pomagam na številnih internih projektih. Izziv je mogoče to, da sem ločena od tržišča, torej nisem prisotna na slovenskem trgu, tako da komuniciram s sodelavci iz Slovenije samo preko elektronske pošte ali telefona, zato sem zelo vesela, ko odpotujem v Slovenijo na službeno pot, srečam sodelavce in pomagam na naših dogodkih.

Delovno okolje je zelo mednarodno in dinamično. V marketingu imamo 20 različnih narodnosti, kar je krasno predvsem za izboljšanje znanja tujih jezikov. Prav tako imamo veliko t.i. »Country days«, kjer je celoten dan posvečen spoznavanju kulinarike, navad in kulture tuje države. S sodelavci in z nadrejenimi se krasno razumemo, kolektiv je mlad in energičen, tako da prav z užitkom hodim vsak dan v službo. Na srečo je moj delovnik fleksibilen, kar pomeni, da lahko pridem na delo kadarkoli med 7. in 9. uro zjutraj in moram ostati v službi 8,5 ur. Osebno raje prihajam zgodaj in odidem prej. Imamo tudi veliko internih dogodkov in ugodnosti. Predvsem cenim to, da imamo možnost učenja 2 tujih jezikov v pisarni. Trenutno zjutraj pred službo hodim k jezikovnemu tečaju nemščine.

Kako bi primerjala poljski trg dela s slovenskim – kje je več možnosti za mlade, kateri profili so najbolj zaželjeni, kakšna je brezposelnost?

Na Poljskem je velika rast t.i. »Shared Services« centrov, ki so največji zaposlovalci mednarodnega kadra, saj po navadi pokrivajo več evropskih in drugih tržišč. Mladi, predvsem z znanjem jezikov, imajo veliko možnosti še posebej na področju financ, računalništva/IT in storitev za kupce. Prav tako je tukaj ogromno mednarodnih bank, zato so tudi ekonomisti, bančniki in finančni matematiki/analitiki zelo zaželjeni. Znanje poljščine ni toliko pomembno v mednarodnih podjetjih, a več kot znaš evropskih jezikov, več veljaš. Najbolj iskani jeziki so nemščina, italijanščina, angleščina, češčina in nizozemščina.

Brezposelnost je zelo majhna v večjih mestih, torej Krakov, Varšava, Vroclav itd. Okvirna brezposelnost na Poljskem je 5%, v omenjenih večjih mestih še manjša.

Primerjaj standard življenja v Sloveniji in na Poljskem. Kje je, po tvojem mnenju, več možnosti za »luksuz«?

Standard življenja tukaj je veliko boljši kot v Sloveniji, saj so v povprečju stroški življenja nižji, so pa posledično tudi plače nižje v primerjavi s slovenskimi. Največja razlika je v stroških živil, hrana je tukaj nekje 20 % cenejša kot v Sloveniji, kar se mesečno res pozna.

Najemnina za stanovanje je precej primerljiva Sloveniji. V Krakovu je ogromno rednih študentov in študentov na izmenjava, zato je povpraševanje po stanovanjih veliko, kar pomeni, da so cene najemnin kar visoke. Po drugi strani pa je nakup stanovanja nižji kot v Sloveniji. Večina mednarodnih podjetij ima privatno zdravstvo za zaposlene, kar služi kot del ugodnosti, s katerimi pritegnejo zaposlene. To je sigurno ena izmed prednosti dela v mednarodnem podjetju.

Prav tako so restavracije veliko cenejše kot v Sloveniji. Tukaj se velikokrat počutim, kot da jem na študentske bone za normalen obrok v restavraciji. Tudi luksuzne restavracije so še zmeraj cenejše kot v Sloveniji. Krasno je, da skoraj nikoli ne rabiš vnaprej pogledat cen restavracije, preden se odločiš, da greš nekaj pojest. Posledično tukaj sigurno več jem zunaj, kot bi v Sloveniji. Kino je sicer malce dražji kot doma (povprečna karta je okrog 6 €), mesečna karta za transport (avtobus in tramvaj) po mestu je okrog 22 €, mesečna karta za fitnes pa približno 23 €.

S čim te je Poljska prepričala? Kateri so tisti najlepši kotički, ki so te očarali? Si predstavljaš preostanek svojega življenja preživeti v tej državi?

Poljska me je prepričala s svojo odprtostjo do tujcev in pozitivizmom. Mislim, da se čuti napredek in gospodarski razvoj države, veliko se gradi, veliko novih delovnih mest se odpira in ni toliko negativnosti in depresije, kot jo je čutiti v Sloveniji. Krakov je krasno mesto, predvsem mestno jedro je čudovito za sprehajanje, vedno se veliko dogaja. Židovska četrt je center restavracij in barov, kamor zahajamo med vikendi in se družimo s prijatelji.

Za prihodnost še ne vem. Zaenkrat mi je tukaj krasno, tudi fant je prišel iz Slovenije in zdaj oba delava tu. Kljub temu, da si nikoli ne bi mislila, da bom delala na Poljskem, sem tukaj že dve leti in sem zelo zadovoljna. Vedno rečem, da se bom pustila presenetiti in bom sčasoma že videla, kam me pot zanese. Država je prijazna za življenje, počutiš se varno, tudi zvečer se zlahka sprehajaš po centru mesta in se počutiš sigurno. Edino, kar mislim, da vse prebivalce Krakova moti, je smog, ki je predvsem moteč pozimi, ko preraste vse meje dovoljenega in preprosto ne moreš preživeti veliko časa zunaj, kar je zaskrbljujoče, predvsem če imaš otroke.

Kaj bi svetovala mladim, ki še vedno kolebajo, ali se preizkusiti v tujini ali ne?

Mislim, da je tujina krasna izkušnja za vsakogar, ne glede na to, ali je to izmenjava, praksa, delo ali daljše potovanje. Sama nisem videla prihodnosti zase v Sloveniji in sem si zmeraj želela v tujino, ko sem pa enkrat bila na izmenjavi, sem začela ceniti stvari, ki sem jih prej imela za samoumevne. Trenutno, recimo, zelo pogrešam našo zeleno deželo, svež zrak in naravo. Vem tudi, da nismo vsi za tujino, nekateri preprosto ne želijo iz Slovenije, kar je tudi OK. Vsem tistim, ki pa kolebajo in si mogoče želijo v tujino, pa niso prepričani v to, priporočam, da absolutno gredo in poskusijo. Vedno pravim – če ne poskusiš, nikoli ne veš. Vsaka izkušnja, pa naj bo slaba ali svetla, je za nekaj dobra, in življenje v tujini bo sigurno vsakega naučilo vsaj kako biti bolj samostojen in odprt za nove stvari.

Stopite iz cone udobja! Oglejte si ponudbo prostih delovnih mest v tujini.


Anja Damjanović za MojeDelo.com