Prekvalifikacija: 6 zaposlitev, za katere se lahko izobrazite v letu ali manj
Image

Delodajalci se pri zaposlovanju vse bolj zanašajo na veščine kandidata – mnogo bolj kot pa na formalno izobrazbo ali nazive preteklih delovnih mest. Predstavljamo vam šest poklicev, ki ne zahtevajo več let dodatnega šolanja, in s katerimi si boste povečali možnosti za zaposlitev ali popolnoma spremenili poklicno pot.


  1. Osebni trener/Trenerka

Za vse športne navdušence, ki bi radi svoje prostočasne aktivnosti spremenili v poklic.

Osebni trener vodi trening ali vadbo posameznika ali manjše skupine in jim pomaga k povečani zmogljivosti, izboljšani motorični sposobnosti, rehabilitaciji in vzdržljivosti. Za vsakega udeleženca posebej pripravi optimalni program obremenitev.

Če želite postati osebni trener, bodite pozorni, za katero licenco se boste odločili, in kaj vam bo omogočala. Načeloma zajemajo izobraževanja znanje o anatomiji telesa, gibalnih vzorcih, tipih treninga in programih vaj, psihologiji strank ter prenosu teoretičnih znanj v prakso za uspešno in učinkovito delo s strankami. Mnogi vključujejo tudi prehransko svetovanje. Poleg tega morate biti na tekočem s trendi, za uspešno delo z ljudmi pa vas morajo odlikovati tudi sočutnost, vztrajnost in sistematičnost.

Osebni trenerji se lahko zaposlijo v fitnes centrih, različnih telovadnicah, na domovih strank ali pa vodijo virtualne treninge.
  1. Maser/Maserka
Za vse tiste, ki jih veseli delo in pomoč ljudem.

Pri masaži gre za neposreden stik z ljudmi, in sicer na precej intimni ravni, zato so v tem poklicu pomembne dobre komunikacijske spretnosti in higiena. Pomembno je, da se stranke počutijo varno in sproščeno, pri čemer lahko pomaga prijeten ambient in seveda vljuden, uvideven in prijazen odnos.

Maser se lahko zaposli v različnih masažnih in kozmetičnih salonih, pa tudi zdraviliščih, kjer ponujajo masažne storitve. Če se usmerite v terapevtske in rehabilitacijske masaže, se lahko zaposlite v rehabilitacijskem centru, športni maserji pa se lahko zaposlijo v različnih športnih klubih ali fitnesih. Tečaje izvajajo številne institucije; pozanimajte se, kje lahko pridobite certifikat, ki omogoča zaposlitev, pa tudi pridobitev nacionalne poklicne kvalifikacije maser/maserka.  1. Prodajnik/Prodajnica/Tržnik
Primerno za vse osebe, vajene interakcije in komunikacije z ljudmi.

Trženje je področje, ki zahteva ustvarjalnost in sposobnost analitičnega razmišljanja. Pri tem je izrednega pomena kontinuirano izobraževanje z udeleževanjem na različnih konferencah in udejstvovanje na različnih strokovnih dogodkih. Tržnik mora biti sposoben logičnega razmišljanja in vajen interakcije ter komunikacije z ljudmi. Mora biti poznavalec človeških odnosov, kar zahteva precejšnjo mero prizadevanja, izvirnega razmišljanja in stalnega učenja.

Glavni cilj tržnika je zadovoljstvo potrošnikov z osredotočenostjo na korist podjetja, za katerega tržnik opravlja svoje delo. Zaželeno je, da tržnik pozna osnove statistike in ima delovne sposobnosti za zbiranje in obdelavo večjih količin podatkov in informacij. Za tržnika se lahko izobrazite prek različnih tečajev, tudi spletnih, in tako usvojite različne prodajne tehnike in se seznanite z vsemi postopki – od prvega klica do zaključka prodajne pogodbe.  1. Voznik
Voznik je delavec, ki vozi določeno vozilo, bodisi tovorno ali potniško, in je med najbolj iskanimi v mnogih državah. Razlog za to je hiter razvoj prometne infrastrukture, kar povečuje zahteve za voznike. Ti morajo preživeti več ur za volanom vozila in posedovati tudi določene strokovne sposobnosti. Ne glede na to, v katerem vozilu voznik opravlja svoje delo, je njegova naloga odgovornost za varnost blaga ali potnikov, ki jih prevaža.

Pomembno je, da ima voznik dober vid in da nima pridruženih bolezni, ki bi lahko vplivale na gibanje in duševno zdravje. Za opravljanje poklica voznika mora oseba opraviti posebno izobraževanje, ki ga je mogoče pridobiti na vozniških tečajih, predvsem pa so pri omenjenem poklicu pomembne izkušnje.  1. Nepremičninski agent
To je oseba, ki posreduje pri prometu z nepremičninami (stanovanji, hišami, zemljišči ali poslovnimi prostori). Delo opravlja v nepremičninski agenciji ali v gradbeno-investicijskem podjetju ali samostojno. Njegov vsakdan zajema ogled in ugotavljanje stanja nepremičnine, posredovanje pri sklepanju poslov z nepremičninami in pomoč strankam pri sklenitvi in izpolnitvi nepremičninskih pogodb. Potrebna strokovna znanja oseba pridobi na izobraževanju za pridobitev nepremičninske licence.

Pomembno je, da je nepremičninski posrednik komunikativen, zmožen hitrega prilagajanja v različnih situacijah, prijazen in vešč dela z ljudmi.  1. Oskrbovalec in negovalec na domu
Oseba, ki je zaposlena kot oskrbovalec in negovalec na domu, pomaga starejšim, bolnim in ljudem z različnimi vrstami invalidnosti. Pomoč na domu med drugim vključuje gospodinjska dela, nego in socialno oskrbo. Za opravljanje omenjenega poklica se pričakuje dobro psihofizično počutje negovalca, saj gre konec koncev za nenehni stik z ljudmi, kjer je negovalec izpostavljen najrazličnejšim stresnim situacijam, vključuje pa tudi nekaj fizičnega dela. Zaželena je tudi komunikativnost in visoka mera čustvene stabilnosti.

Zaradi specifičnosti dela potrebuje oseba izkušnje za delo z ljudmi na področju socialnega varstva, pričakuje pa se poklicna kvalifikacija v okviru certifikatnega sistemaIn medtem ko čakate na novo zaposlitev? Bodite proaktivni in izkoristite čas za:

  • Pridobitev izkušenj kot prostovoljec
Prostovoljstvo se je izkazalo za zelo učinkovit način uporabe na novo pridobljenih veščin v praksi in dopolnitev življenjepisa. Predvsem neprofitne pa tudi profitne organizacije v svoje vrste rade sprejmejo prostovoljce, ki jim pomagajo pri delu in v ekipe vnesejo nova znanja.

  • Delitev svojega napredka prek družbenih omrežij
Pokažite svoje znanje in si povečajte prepoznavnost – naj ljudje vedo, kaj počnete, in v čem ste dobri. Morda vas opazi kak delodajalec, morda vas kdo povabi na kak dogodek, morda pa kak znanec, s katerim ste že davno izgubili stik, opazi in priporoči naprej.

  • Mreženje
Povežite se z ljudmi, ki jih zanimajo iste stvari, se lahko od njih učite ali pa vam lahko pomagajo na vaši poklicni poti.

In ker smo leta 2021 in se vse dogaja na spletu, niste več omejeni na lokacijo in na klasično deljenje vizitk in t. i. small talk. Seveda ima spoznavanje v živo veliko prednosti, a spletni dogodki ponujajo dostop do ljudi in znanj, ki jih v vašem kraju morda ni na pretek.Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Zaradi ogroženosti delovnih mest smo se vse bolj pripravljeni prekvalificirati
2. Kakšne zaposlene iščejo najuglednejši delodajalci v Sloveniji?
3. Najbolj iskana delovna mesta ta hip

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.