Prijava na delo po e-pošti – kako in kaj napisati?
Image

Kaj sploh je prijava na delo po e-pošti?

V bistvu je to spremno pismo, oblikovano in prirejeno za e-pošto. Cilj elektronskega sporočila je z argumenti utemeljiti, da ste najprimernejši za razpisano delovno mesto. Na resničnih primerih iz svoje dosedanje kariere razložite, da imate izkušnje, talente in spretnosti, ki bodo dodana vrednost podjetju oziroma ekipi. Sporočilo naj ne bo daljše od ene strani. Če ste v dvomih, koliko je to, kopirajte besedilo in ga za lažjo predstavo prilepite v wordov dokument. Ker je vaš prostor omejen, v elektronskem sporočilu navedite le tiste podrobnosti, ki se neposredno nanašajo na razpisano delovno mesto.

Kaj vključiti v prijavo po e-pošti?

Kadar se na delovno mesto prijavljate po e-pošti, je bolje, da v sporočilo vključite:

 • zakaj pišete (vaš namen);
 • na katero delovno mesto se prijavljate;
 • zakaj vas zanima to delovno mesto;
 • kakšne so vaše kvalifikacije za to delo;
 • kaj je vaša dodana vrednost, ki jo lahko nudite podjetju;
 • podatke o stiku.

Kako napisati ponudbo za delo po e-pošti?

V zadevo elektronskega sporočila razumljivo zapišite namen sporočila. Številni oglasi za delo vključujejo navodila, kaj vpisati pod zadevo. Če jih ne, preprosto pojasnite, zakaj pišete. Vodje zaposlovanja vsak dan prejmejo številna e-sporočila, zato je razumljiv opis zadeve zagotovilo, da bodo odprli vašo prošnjo za zaposlitev.

Primer: Janez Novak – prijava na delo skladiščnika. S takšno zadevo bo kadrovik vedel, na kaj se nanaša vsebina e-sporočila.


Če je le mogoče, poskusite ugotoviti, kdo bo prejemnik sporočila, in ga osebno naslovite. To lahko storite tako, da natančno preberete prijavo na zaposlitev, si ogledate spletno stran podjetja ali pa se neposredno pozanimate kar na podjetju. Če teh informacij ne najdete, lahko svojo e-pošto naslovite na vodjo zaposlovanja. 


 • Uvod

  V prvem odstavku svojega sporočila pojasnite, zakaj pišete. Ne pozabite navesti točnega naziva delovnega mesta, na katerega se prijavljate. Omenite lahko tudi, kje ste videli objavo o zaposlitvi in zakaj vas to delo zanima. Ker je to odlična priložnost, da pritegnete zanimanje kadrovika, poskušajte delovati čim bolj všečno, a profesionalno.

 • Jedro

  V jedro elektronskega sporočila nanizajte argumente, zakaj ste najprimernejši za to zaposlitev. Omenite svoje morebitne posebne veščine ali izkušnje, zaradi katerih ste dobro kvalificirani za delo. Nanizajte svoje dosedanje uspehe in dosežke v poslovni karieri. Opišete lahko tudi svoje nedavne službene zadolžitve, ki bi jih lahko prenesli na novo delovno mesto.

 • Zaključek

  V zaključku sporočila (v zadnjem odstavku) se kadroviku ne pozabite zahvaliti za njegov čas. Na tej točki je smiselno omeniti, da ste svoj življenjepis in drugo zahtevano gradivo za prijavo na delovno mesto priložili v priponki e-sporočila. Zaključite lahko v slogu: »Vašega odgovora in morebitne podrobnejše razprave o delovnem mestu se že vnaprej veselim.«


Svoje e-poštno sporočilo zaključite s frazo 'S spoštovanjem ...', spodaj pa se podpišete z imenom in priimkom. Pod to zapišite svoje podatke (e-poštni naslov in telefonsko številko).

Nujno je, da pred pošiljanjem sporočilo pregledate in lektorirate, saj tako zagotovite pravilnost slovnice in črkovanja. Prosite nekoga, da vaše sporočilo prebere, saj boste tako najlažje in najhitreje odkrili morebitne napake. Za vsak primer si lahko pošljete e-sporočilo, da se prepričate, kako je videti vaša prijava na delovno mesto po e-pošti in ali vsebuje ustrezne priloge. 


Čeprav je vse več prošenj za zaposlitev mogoče oddati s pomočjo spletnih obrazcev na spletnih straneh podjetij, naj vas ne preseneti, če bodo prihodnji delodajalci od vas zahtevali, da svojo prošnjo pošljete po e-pošti. Takrat upoštevajte, da mora biti vaše prijavno pismo všečno, profesionalno in jedrnato, če si želite zagotoviti, da vas morebitni delodajalci povabijo na razgovor.Kaj torej vsebuje kakovostna prijava na delo po e-pošti?

 • Svoje elektronsko sporočilo prilagodite glede na oglas za delo. Preden se lotite pisanja sporočila, natančno preberite opis delovnega mesta. Razmislite in zapišite, zakaj ste zaradi svojih preteklih delovnih izkušenj kvalificirani za to zaposlitev.
 • Pozorno preberite navodila. Nekatera podjetja so pri prošnjah oziroma ponudbah za zaposlitev precej zahtevna in dosledna. Prepričajte se, da upoštevate njihova navodila in sledite navedenim korakom. V nasprotnem primeru lahko postanete eden od kandidatov, ki so ga preprosto preskočili in ni prejel povabila na razgovor.
 • V svojem sporočilu za prijavo ne ponavljajte fraz, ki ste jih uporabili v svojem življenjepisu.
 • Zahtevane dokumente in priloge pošljite kot datoteke PDF, saj tako zagotovite, da jih bo prejemnik lahko odprl.
 • Če ne prejmete odgovora, s poizvedbo najprej počakajte. Splošno pravilo je, da lahko dva tedna po zaključku razpisa za delo povprašate, kaj se dogaja, če še vedno niste prejeli odgovora. V takšnem primeru pošljite e-sporočilo z vprašanjem, kako napredujejo pri procesu zaposlovanja (na primer: ali so že naredili prvo sito, ali vabijo na razgovore, ali so razgovori že opravljeni, ali je kandidat že izbran).Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Kako do uspešne in učinkovite prijave na delovno mesto?
2. Spišite spremno pismo, po katerem si vas bodo zapomnili
3. Povečajte si možnosti za zaposlitev s kariernim profilom MojeDelo.com

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.