Primeren življenjepis - ključ do povabila na razgovor
Image

Za učinkovitost življenjepisa upoštevajte že na začetku ključne elemente, ki jih vsebuje vsak odličen CV: 

  • Življenjepis naj bo kratek in jedrnat.
  • Osredotočite se na svoje veščine in ključne dosežke.
  • Prilagodite življenjepis določenemu delodajalcu.
  • Premislite o kariernih ciljih in prispevanju podjetju.
  • Dokažite, da razumete službo, za katero se zanimate.

Če iščete navdih za odličen in primeren življenjepis, predstavljamo nekaj primerov za delovno mesto v določeni panogi.

GOSTINSTVO

Odvisno sicer od delovnega mesta, a življenjepisi v gostinstvu pogosto vključujejo izkušnje s pripravo in postrežbo hrane, z vzdrževanjem kuhinj in jedilnic ali s pomivanjem posode. Ko pišete življenjepis, se boste morda želeli sklicevati na izkušnje, ki jih imate pri delu v prilagodljivem in hitrem delovnem okolju. 

Delovno mesto kuharja

Ko pišete življenjepis, se prepričajte, da se sklicujete na opis delovnega mesta. Ob tem poudarite svoje veščine, nagrade in certifikate, ki ustrezajo zahtevam podjetja. Morda lahko vključite tudi povzetek, ki sporoča vaše cilje, izkušnje in kvalifikacije. Na primer:

Sem motiviran in navdihnjen kuhar z več kot petnajstletnimi izkušnjami v lokalnih, zelo obiskanih in vrhunskih restavracijah, butičnih in velikih. Predan sem kuhinjski učinkovitosti in navduševanju strank, hkrati pa si nenehno prizadevam nadgrajevati svoje kulinarično znanje.

Delovno mesto vodje restavracije

Sem organiziran, dosleden in ustrežljiv vodja restavracije s petletnimi izkušnjami pri delu z zaposlenimi, upravljanju zalog in inventarja. Prav tako sem predan skrbi in zahtevam še tako zahtevnih strank. Imam izkušnje pri uvajanju novih jedilnikov, upravljanju proračuna restavracije in pri prekvalificiranju zaposlenih v skladu z učinkovitostjo gostinskega posla.


ZDRAVSTVO

Pri iskanju zaposlitve v zdravstvu je bistvenega pomena, da poudarite izkušnje, sposobnosti in empatijo, ki prikazujejo primernost za delo s pacienti, naročniki in zdravstvenim osebjem. Ob tem pa poskrbite, da življenjepis izstopa od drugih kandidatov. 

Delo zobnega asistenta

Pripravite razumljiv in zanimiv povzetek izkušenj in kvalifikacij, specifičnih za delo zobnega asistenta. Slabo opisan povzetek lahko pokaže nepoznavanje ciljev in prispevek podjetju ali zdravstveni organizaciji. Na primer:

Sem organiziran in ekipno usmerjen zobni asistent z odličnimi medosebnimi veščinami ter s pozornostjo do podrobnosti. Imam tri leta intenzivnih izkušenj z delom s pacienti, njihovo pripravo na zobozdravstvene posege in preglede. Moje delo je obsegalo tudi spremljanje in naročanje potrošnega materiala, urejanje urnikov in terminov naročanj v ordinaciji. Doslej sem sprejel že več kot petsto bolnikov, na stotine telefonskih klicev in poskrbel za prijetno vzdušje v ordinaciji.

Delo medicinske sestre

Upoštevajte, da se mora življenjepis ločiti od drugih kandidatk oziroma kandidatov s podobnim ozadjem in izkušnjami. Zato povzemite svoje prednosti:

Sem izkušena medicinska sestra z več kot desetimi leti ustreznih izkušenj, z neomajnim zagovarjanjem potreb bolnikov in s skrbnim zagotavljanjem strokovne oskrbe. V delovnem procesu sem običajno obravnavala tudi več kot dvajset pacientov na dan, zbirala anamnezo za ugotavljanje simptomov, izvajala odvzem krvi, cepljenje, naročanje na preiskave in po potrebi napotila bolnike k ustreznemu specialistu. Blizu mi je sodelovanje z drugimi medicinskimi delavci in pridobivanje raznolikih izkušenj v zdravstvu.


DRUŽBOSLOVJE

Kot živ in nenehno spreminjajoč se 'organizem' je družboslovje področje dela, ki od vpletenih pričakuje široko razgledanost in ažurno informiranost. Pokažite, da ste v koraku s časom, da spremljate dogajanje doma in po svetu ter ste pripravljeni na nenehno izobraževanje o družbi okrog nas. 

Strokovnjak/strokovnjakinja za družbene medije

Relativno 'mlado' delovno mesto ponazarja hiter in odziven tempo življenja. Prav to mora odsevati tudi vaš življenjepis, zato morebitnemu delodajalcu postrezite s svojimi kvalifikacijami, izkušnjami in konkretnim dosedanjim delom, ki se odziva na spremembe v času in prostoru. Na primer: 

Sem izkušen strokovnjak za družbene medije, analitik podatkov, specialist za korporativne in trženjske vsebine. Za menoj je deset let upravljanja družbenih medijev na platformah Facebook, Instagram in Twitter, spletnega trženja in optimizacije iskalnikov. Vodil sem trženjske kampanje in spletne promocije dveh velikih korporacij in štirih prodornih start-up podjetij.

Delo radijskega producenta/producentke

Strnite svoje izkušnje in dosežke v medijski produkciji. Na primer: 

Sem motiviran in izkušen producent z desetletnimi izkušnjami pri pisanju, urejanju, objavljanju in upravljanju radijskih vsebin doma in v tujini. Za seboj imam tržno uspešno kampanjo, ki je prispevala k prepoznavnosti in mednarodni uveljavitvi znane radijske postaje. Moje izkušnje zajemajo tudi vsakodnevno sodelovanje z glavnim producentom pri vodenju dnevne produkcije in glavnim urednikom pri oblikovanju tržnega oziroma vsebinskega marketinga. Urejal sem koledarje za uredniško in prodajno objavljanje na več ciljnih straneh.

Strokovnjak za informacijsko tehnologijo

Kot strokovnjak za IT imam za seboj dolgoletne izkušnje v treh rastočih podjetjih, kjer sem bil odgovoren za pomoč oziroma vzdrževanje digitalne infrastrukture in zagotavljanje pomoči pri odpravljanju težav uporabnikom tehnologije. Sem neodvisen mislec na področju IT in pozorno ter z velikim zanimanjem spremljam napredek novih tehnologij, odprt za pridobivanje novih znanj in koristno vpenjanje teh v korist organizacije.

Električar

Medtem ko postati električar zahteva usposabljanje, licenciranje in certificiranje, je zelo pomemben tudi življenjepis, ki prikazuje vaše dosežke, izkušnje in veščine. Na primer:

Kot usposobljen poklicni strokovnjak električar nameščam, vzdržujem in popravljam električno opremo vseh vrst. Delovne izkušnje in licence imam v šestih od osmih kategorij električarjev strokovnjakov. Še vedno dopolnjujem svoje strokovno znanje, saj se zavedam odgovornosti, s svojim delom pa prispevam organizaciji.

Voznik tovornjaka

Zagotovo ste odličen voznik, če iščete delo kot voznik tovornjaka. Pomagalo pa vam bo tudi, če postanete odličen pisec življenjepisa. Zberite in povzemite svoje izkušnje, veščine in kvalifikacije tako, da boste prepričali potencialnega delodajalca:

Sem deloven in učinkovit voznik tovornjaka s petimi leti izkušenj pri prevozu različnih pošiljk s tovornjaki, kombiji, s prikolicami s ploščadjo in hladilnimi tovornjaki. Zagotavljam pravilno in skrbno naložen izdelek za vsako dostavo. Na delovnem mestu tudi prevzamem plačilo za pošiljke, preverjam pravilnost računov in poskrbim za pravočasno dostavo v zadovoljstvo stranke.

Učiteljica

Učiteljem običajno pripisujemo veljavo najpomembnejših stebrov na zgodnji življenjski poti. Zato si tudi delodajalec želi profesionalnega pedagoga, ki želi svoje učence navdušiti in izobraževati s ciljem, da jih pripravi na odraslo življenje. Zato predstavite svoje znanje, poudarite mehke veščine in dodatne kvalifikacije:

Sem razumevajoča in dosledna učiteljica, organizirana in z veliko mero potrpljenja. Za seboj imam sedem let izkušenj, ki obsegajo pripravo učnih načrtov, prenašanje znanja oziroma izvajanje pouka, zagotavljanje podpore učencem, komuniciranje s starši, svetovalci in administracijo. Skrbno spodbujam raziskovanje, kreativno ustvarjanje in sodelovanje med mladimi.



Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. CV, ki prepriča
2. 5 napak v življenjepisu, ki vas bodo stale razgovora
3. Kako napisati svoj prvi CV?

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.