»S poštenim in delovnim odnosom si dobrodošel kjerkoli na svetu!«
Image

Optimističnega in humorističnega Kristjana iz Čirč pri Kranju sem spoznala, ko sva skupaj delala v eni izmed restavracij v starem delu Ljubljane. Je oseba, ki se vedno zna nasmehniti in pošaliti, ko situacija nanese na šalo, še posebej pa zna trdno zagrabiti za delo, ko je to potrebno. Že takrat je govoril, da se bo odselil in srečo poizkusil v tujini – in ker je Kristjan človek besede, je to tudi storil. Pred dobrimi 18 meseci se je preselil v Avstralijo in trenutno tam živi svoje sanje kot kuhar v The Welcome hotelu.


Delo v tujini

Kristjan, tipično vprašanje – zakaj tujina? Kaj te je privedlo do tega, da si nekega dne spakiral kovčke in odpotoval?


Veliko razlogov je, zakaj sem odšel v Avstralijo. Najmočnejši razlog je bila želja po spremembi! S plačo natakarja v Sloveniji zaslužiš za preživetje, seveda, nič mi ni manjkalo in užival sem solidno življenje. Edini problem pa je bil – koliko ti ostane na koncu meseca, če sploh kaj ti? Glede na to, da sem bil zadosti star in zrel, sem začel razmišljati o prihodnosti, in sicer o svojem stanovanju, svoji družini, o tem, kaj bi lahko svojim potomcem ponudil… A ker ne izhajam iz premožne družine, se mi je prihodnost v Sloveniji zdela nemogoča! Že od nekdaj sem imel željo iti v Avstralijo, ker je tu nekoč prebivala moja babica, ki mi je vedno govorila: »Kristjan, s trdim delom v Avstraliji veliko zaslužiš.« Takšno upanje sem, ko sem bil mlajši, imel tudi za delo v Sloveniji, a to upanje mi je zadnji dve leti bivanja tam izpuhtelo. Po čistem naključju sem dobil kontakt kadrovske agencije (ki je, zaradi slabih izkušenj z njimi, raje ne bi imenoval) in se odločil za odhod.

Kaj si moral urediti, preden si se odselil? Zanima me predvsem birokracija, ki si jo moral prestati, da si lahko začel delati v Avstraliji. Kakšni so bili začetki dela v tujini? Ali te je kdo usmerjal pri tvoji poklicni poti?


Agencija, s katero sem sodeloval, naj bi mi uredila vse papirje, zato naj ne bi imel veliko dela z birokracijo. Poudariti moram, da je potrebno biti zelo previden pri sodelovanju z njimi, saj se je na koncu izkazalo, da so me vpisali v napačno šolo in napačno mesto – tja, kamor si sploh nisem želel. Raje ne bi govoril o tem, saj me zgodba spravi ob živce, sam pa nimam slabega življenja tukaj. Na srečo sem živel pri Mari, pastorki moje babice, ki mi je pomagala urediti vse potrebno. Njej se lahko zahvalim, da se takrat nisem vrnil v Slovenijo, in če takrat nje ne bi bilo, bi t.i. agencija poskrbela samo za moj zelo drag dopust. Postopek je sledeč. Najprej je potrebno narediti test angleščine, vpišeš se v šolo in zaživiš. Sliši se preprosto, toda ni. Prvič – šola stane bogastvo (približno 2500$ na semester), drugič – dovoljenje za delo imaš samo za 20 ur na teden. Iskreno, po treh težkih mesecih sem razmišljal, da bi se vrnil nazaj v Slovenijo. A sem zdržal in ponosen sem na to!

Ko sem prišel v Canberro, so me ljudje zelo lepo sprejeli, kljub temu, da z osebo, s katero sem živel, nisva bila v krvnem sorodstvu. S šolo sem začel kasneje, kot sem načrtoval, ker me je, kot že rečeno, agencija vpisala v Gold Coast, namesto v Canberro. Najprej sem začel iskati delo kot natakar. Mara me je peljala v nekaj restavracij, kjer sem pustil svoj življenjepis, prav tako sem se prijavil kot iskalec zaposlitve na več zaposlitvenih straneh, kjer so objavljena aktualna delovna mesta (Career One, Jora Job Alert, Simply Hired Alerts, Gumtree…). Prvi so me poklicali iz restavracije Sage fine dining, kjer sem službo sprejel in tam ostal do konca bivanja v Canberri.

Kako bi primerjal način dela v Sloveniji z načinom dela v Avstraliji? Kako opredeljuješ razlike na trgu dela? Kje misliš, da je lažje najti zaposlitev?


Kar se dela tiče ne vidim razlike med državama, zdi se mi le, da tukaj bolje deluje iskanje zaposlitve preko interneta. Če se prijaviš kot iskalec zaposlitve, odgovore dobiš zelo hitro – nekateri te povabijo na razgovor, spet od drugih dobiš negativne odgovore, saj jim ne odgovarja tvoj življenjepis. Osebno nisem imel težav, saj sem službo v priznani restavraciji dobil takoj, kasneje mi je pa službo v Sidneyu uredil sodelavec. Trg dela v Sloveniji in Avstraliji se definitivno razlikuje! Avstralija ima seznam poklicev, kjer manjka delovne sile in ravno za te poklice pridobitev delovne vize ne predstavlja nikakršnih težav. Poklic kuharja je bil na tem seznamu, zato sem se odločil, da se bom preusmeril. Avstralija ima podobno urejen sistem dela, kar se tiče malice, bolniških in dopusta, kot ga ima Slovenija. V primeru, da delaš polovični delovni čas, si prispevke in davke plačuješ sam, če pa delaš polni delovnik, ti vse plačuje podjetje. Davčna stopnja je 25 %.

Kako bi primerjal odnos do dela Avstralcev in Slovencev?


Rekel bi, da je tako kot povsod na svetu – imaš pridne delavce in tiste, ki so bolj lene narave. Prednost Avstralije je, da podjetja in delodajalci ogromno dajejo na visoko motivacijo zaposlenih – prisotne so povišice, motivacijski sestanki, službene zabave itd.

Kako bi opisal standard Avstralije?


Standard življenja se v Avstraliji razlikuje glede na mesto, v katerem živiš. V večjih mestih, kot so Sidney in Melbourne, je standard definitivno višji, prav tako je v večjih mestih lažje biti zaposlen v gostinstvu, saj je tudi kupna moč večja. Samo za primerjavo – v Sidneyu je prebivalcev dvakrat več kot v Sloveniji. V Avstraliji velja pravilo, da ljudje raje plačajo kvaliteto kot pa kvantiteto, kar se velikokrat dogaja v Sloveniji. Eden izmed razlogov, zakaj ostajam tukaj, je definitivno plača, ki je, seveda, boljša, kot v Sloveniji. Tukaj zaslužim dvakrat toliko, kot sem kdajkoli zaslužil doma. Poleg tega nisem tipičen potrošnik in ne zapravljam za nepotreben luksuz, zato mi na koncu meseca ostane lepa vsota denarja.

Kako je potekala pot po Avstraliji? V katerih mestih si živel in s čim te je pritegnilo mesto, v katerem živiš trenutno? Ali lahko potegneš vzporednice s tvojim rodnim krajem?


Kot sem že prej omenil, sem najprej eno leto živel in delal v Canberri. Prve tri mesece sem živel pri sorodnikih, nato pa v najemu. Najemnine v Canberri in Sidneyu so zelo visoke, a na spletu se vedno lahko najde ugodno alternativo – urejene sobe, ki si jih deliš z ostalimi. Za stroške najemnine sem na mesec odštel 800$. Trenutno živim pri teti, kjer plačujem samo stroške, pa še to sem si »izboril«, saj od mene najprej ni želela ničesar (smeh). V Sidney sem se preselil zaradi družinske tragedije.

Primerjave Sidneya z rodnimi Čirčami ni! Tukaj so ljudje prisiljeno bolj prijazni kot v Sloveniji, tukaj nikoli ne vidiš neprijaznega trgovca ali natakarja, saj se delodajalci držijo prakse, da zaposlenega odpustijo, če slišijo o njem slabe kritike. Sidney za prebivalce velja za enega najbolj prijaznih mest na svetu! Če se ne motim, spada med prvih pet na lestvici prijaznosti. Zabave je kolikor hočeš, javni promet si zasluži same pohvale! Ko sem se prevažal v službo z avtobusom in vlakom, nisem nikoli čakal več kot 15 min na postaji. Osnovne institucije in storitve so lahko dostopne, saj ima vsako predmestje to, kar potrebuješ.

Kako se ti je spremenilo življenje, odkar si v tujini?


Življenje se mi je močno spremenilo, saj nisem zamenjal samo okolja, temveč tudi poklic – od natakarja sem se preusmeril na kuharja, kot kuhar pa se veliko bolje počutim (velik plus je tudi to, da so Avstralke NORE na kuharje ). Opazil sem razlike tudi pri sebi. Sem veliko bolj sproščen in nasmejan, odkar mi ni potrebno več vsak mesec skrbeti za finančno stanje in se ne ubadam s finančno stisko. Spet sem dobil upanje, da lahko uspem s svojim lastnim poslom! Iskreno si želim odpreti svoj lokalček, namreč. Ko pridobiš nekaj lastnega kapitala, se ti hitro začnejo odpirati nove poslovne priložnosti. Na avstralske navade sem se hitro navadil, saj sem zelo prilagodljiv človek. So pa ljudje in dogodki, ki jih močno pogrešam in jih v Avstraliji nikoli ne bom užival – pogrešam mamino kuhinjo, moji nečakinji Leo in Lano, gledanje nogometnih tekem, prijatelje in bivše sodelavce. Vsekakor pa pogrešam svojo družino!

Kaj svetuješ mladim, ki so še v dilemi, ali se preseliti in poskusiti graditi kariero v tujini.


Na kratko – pojdite, poskusite!! Starejši kot si, težje se odločiš za spremembo in če pomislim na trenutno stanje v Sloveniji, se mi zdi, da težko pridete na slabše. Previdni bodite pri poslovanju z agencijami! Najbolje je, da selitev jemljete kot delovni dopust. V tem primeru ne boste občutili stresa, če vam ne uspe. Avstralija je namreč zelo poostrila pogoje za izdajanje delovnih viz, ampak jaz sem prepričan, da si s poštenim in delovnim odnosom dobrodošel kjerkoli na svetu!

Kot zanimivost lahko povem, da sem v Avstralijo prišel samo s tistim, kar sem imel oblečeno tisti dan na sebi. Izgubili so mi prtljago na letališču in mirne vesti lahko rečem, da sem v Avstralijo prišel brez vsega!
In žalosten sem, ker v letu in pol še nisem videl kenguruja!

Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com