S priporočilom korak pred konkurenco
Image

Prednosti pisnih priporočil

S tem, ko zbirate pisna priporočila, pridobite določene prednosti: 

  • Točno veste, kaj vsaka referenca pove o vas.
  • Potencialnim delodajalcem omogočajo, da se izognejo mučnemu iskanju in »zasliševanju« referenc po telefonu ali neprijetnosti, da jih pokličejo, ko so nerazpoloženi.
  • Nudijo jasne, verodostojne in priročne dokaze o vaših preteklih dosežkih in sposobnostih.
  • Če ste morali prenehati delati, vendar ne po lastni krivdi, dajejo takšna priporočila potencialnemu delodajalcu kredibilno poročilo o tem, zakaj ste morali zapustiti podjetje, na primer zaradi zapiranja dejavnosti podjetja.


Koga prositi za priporočilo?

Vprašajte tistega, za katerega veste, da vas zelo dobro pozna in vam bo napisal pozitivno priporočilno pismo. Večina delodajalcev daje pozornost temu, ali referenca dobro pozna vaše delo in je podrobno seznanjena z vašimi dosežki. To daje pismu kredibilnost in moč. Pisanje priporočila zahteva tudi določen trud priporočitelja, zato je pomembno, da je piscu priporočila resnično mar za vas, ker vam bo slabo napisano priporočilo bolj škodilo kot koristilo.

Najbolje je priporočila pridobiti od nekdanjih ali trenutnih (začasnih) delodajalcev, pri katerih ste se izkazali z delom. Če ste iskalec prve zaposlitve z diplomo, a z malo specifičnimi delovnimi izkušnjami, vam bo verjetno laže pridobiti priporočila od nekdanjih profesorjev, mentorjev ali sodelavcev, s katerimi ste sodelovali pri študentskih delih.


Vprašajte jih osebno

Osebe nikar ne vprašajte za priporočilo le prek elektronskega sporočila. Pri zbiranju priporočil morate biti čim manj vsiljivi in toliko bolj jasni pri razlagi, zakaj ga želite prav od nje. Priporočljivo je, da jo vprašate osebno. S tem ji boste pojasnili vse nejasnosti glede zahteve in ji povedali, kako je to pismo za vas pomembno.

Priporočila uporabljajte selektivno

Večje število priporočil je lahko vaša velika prednost, vendar jih uporabljajte selektivno, odvisno od tega, za katero delovno mesto se potegujete. Priporočila lahko priložite k prijavi, v posameznih primerih pa jih lahko nesete s seboj na razgovor.

Kako napisati priporočilo?

Ni vedno lahko napisati dobrega priporočila in morda se tudi direktor ne bo znašel pri pisanju učinkovitega pisnega priporočila. Ponudite pomoč in priložite primer pisnega priporočila, za kar vam bo oseba zelo hvaležna, s tem pa boste imeli tudi nekaj nadzora nad tem, kar bo napisano.

Kaj vključiti v pisno priporočilo in kako ga sestaviti?

  • Prvi odstavek: Določite, katero funkcijo opravljate (ali ste na primer delodajalec, sodelavec, vodja društva, profesor) in kako dolgo poznate osebo, ki jo priporočate. Če je bila oseba vaš podrejeni ali sodelavec, določite naziv in odgovornosti delovnega mesta, navedite vse pomembne projekte, ki jih je oseba prevzela, in okvirno mnenje o njej. Lahko vključite tudi misel o svoji dejavnosti.

  • Drugi odstavek: Priskrbite podrobnejšo oceno o obravnavani osebi kot delavcu. Opišite njen učinek v specifičnih nalogah in naštejte vse pomembnejše dosežke. Katere so kreposti ali slabosti te osebe na delovnem mestu? Kako je bilo sodelovati z njo?

  • Tretji odstavek: Da zaokrožite celotno priporočilo, lahko naredite izčrpno značajsko oceno osebe in njenega vedenja. Je bila oseba vestna, vljudna, prijetna? Zaključite tako, da podate stopnjo priporočila osebe za delovno mesto, za katero se poteguje: toplo priporočate, ste brez zadržkov ipd.


Preden napišete pismo, boste morda želeli vprašati osebo za seznam njenih projektov, ker se verjetno ne boste mogli spomniti vsega dela, ki ga je opravljala pri vas ali z vami.


Primer priporočila:


TOP Podjetje, d. o. o.
Zaposlitvena 4, 1000 Ljubljana
Tel: 01/999 99 99, faks: 01/999 99 98

Ljubljana, 7. marca 2022


Spoštovani,

Matej Novak je kot študent pri nas delal eno leto. Popolnoma ga razumem, da želi napredovati v karieri, vendar mi je žal, da mora oditi. Zelo sem zadovoljen, da sem lahko delal z njim.

Janez se je zelo kakovostno naučil pisati tehnične priročnike – izredno dobro jih razčleni, oblikuje, uredi in izpopolni. Dobil sem veliko pohval od svojih strank, ki so prejele dokumentacijo, ki jo je naredil. Vse vodstvo podjetja, osebje v tehnični podpori, inženirji, tehnični inštruktorji in drugi naši sodelavci cenijo njegovo delo.

Janez je zelo iznajdljiv samouk, ki le redko potrebuje nadzor pri svojem delu. Je točen in običajno presega pričakovanja. Na primer od svoje stranke smo dobili nenadno naročilo za zapleten popravek proizvoda, vključno z nedodelano tehnično dokumentacijo. Janez je uspel dokumentacijo dokončati izjemno hitro, proizvod pa je bil izjemen in zelo priročen glede na standarde tehničnih priročnikov. Vsi v delovni ekipi smo mu bili hvaležni, naša stranka pa je bila povsem navdušena. To je le en primer njegovih številnih nadpovprečnih veščin in zavidljive delovne etike.

Janez je izredno sposoben, delaven in zanesljiv kadrovski potencial in neprecenljiva delovna opora za vsak tehnični oddelek, zato vam ga toplo priporočam. Če želite še več informacij o njegovih vrlinah, se lahko seveda obrnete name.

S spoštovanjem,
Jerneja Kovač
(lastnoročni podpis)
vodja tehničnega oddelka AEIOU, d. o. o.


Pošljite jim zahvalo

Potem ko izveste, da je bilo priporočilo poslano ali vam ga je pisec izročil, se mu zahvalite. Predvsem pa se ne pozabite zahvaliti ali sporočiti dobre novice, ko vam službo uspe dobiti. Povsem primerno je deliti uspeh z drugimi, še posebno s tistimi, ki so vam ga pomagali doseči.


Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Nova služba: kako si prislužiti spoštovanje?
2. 10 načinov, kako vzbuditi zaupanje delodajalca
3. Izkušnje in zrelost - naučite se jih tržiti!

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.