Skrivnosti uspešne kariere: začnite z zbiranjem delovnih izkušenj
Image

Vse bolj se med zaposlovalci uveljavljajo nestandardne oblike zaposlovanja. Tem so še posebej podvrženi mladi: 

 • začasna zaposlitev,
 • zaposlitev s krajšim delovnim časom in
 • samozaposlitev.

Vse več je zaposlenih v nestandardnih oblikah zaposlitve, ki so v slabšem položaju kot zaposleni za polni delovni čas. Običajno so za svoje delo slabše plačani, imajo slabše delovne pogoje, od njih pogosto zahtevajo stalno dosegljivost, delovne obremenitve so večje ipd.

Veliko mladih do 24. leta opravlja delo s pomočjo študentskega servisa, torej kot začasno zaposlitev.

Zato še vedno velja, da si večina iskalcev zaposlitve prizadeva najti zaposlitev za polni delovni čas. Med prednosti zaposlitve za polni delovni čas lahko umestimo:

 1. Izplačilo plače vsak mesec. Prav tako morajo delodajalci plačati zakonsko predpisane davke in pokojninske prispevke, hkrati pa upoštevati plačila provizij in bonuse, pridobljene v skladu s pogodbo o zaposlitvi. Zaposleni vsak mesec prejme enak znesek plačila, kar mu zagotavlja finančno varnost. Stalen dohodek omogoča, da načrtujete osebni proračun, varčujete in učinkovito upravljate svoj denar.
 2. Delodajalec mora ob izplačilu plače upoštevati minimum. Ta je določen z zakonom oziroma s kolektivno pogodbo. Delodajalec mora upoštevati plačilni razred, ki je odvisen od zahtevnosti delovnega mesta.
 3. Delodajalec mora upoštevati, da delavcu pripada dodatek za delo v posebnih pogojih dela, zagotoviti mu mora povračilo stroškov za prehrano med delom, prevoz na delo in z dela, izplačati mu mora regres za letni dopust, pripada pa mu tudi redni delovni dopust.
 4. Določen delovni čas omogoča, da načrtujete svoj teden in obveznosti tako, da ustrezajo delovnemu urniku za zdravo ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem.
 5. Vse našteto zagotavlja delavcu večjo socialno varnost


Redna zaposlitev pa ima tudi 'slabosti', ki so nekaterim zelo pomembne:

 1. zavezanost enemu delodajalcu, običajno 40 ur, 5 delovnih dni v tednu;
 2. če je dohodek, ki ga prejemate, prenizek, je ob rednem delovnem času, ki zapolnjuje večji del dneva, težko poiskati dodatni vir zaslužka;
 3. delovnik vam zapolni večji del dneva, zato ostane manj prostega časa.


Kaj pa kompetence?

Za zaposlovanje je pomembno formalno izobraževanje, ki ga pridobite v procesu izobraževanja. Ob kandidiranju za delovno mesto pa so vse pomembnejše tudi kompetence, ki ste jih pridobili v procesu neformalnega izobraževanja in ob opravljanju priložnostnih del.

Vse znanje in delovne izkušnje, ki ste jih pridobili, so lahko v pomoč, ko boste iskali (prvo) zaposlitev. Več znanja boste imeli, uspešnejši boste.

Zelo pomembna so funkcionalna znanja, kot so znanje jezikov, digitalne kompetence in vozniško dovoljenje.

Kako pridobiti delovne izkušnje?

Delodajalci upoštevajo tudi delovne izkušnje kandidatk in kandidatov. Te je mogoče pridobiti na več načinov: 

 • Delo za določen ali krajši delovni čas – v teh negotovih oblikah zaposlitve pridobivajo delovne izkušnje predvsem mladi, pogosto z več področij.
 • Prostovoljno delo – tudi to je vse bolj razširjeno in omogoča pridobivanje pomembnih kompetenc, obenem pa kaže čustveno inteligenco posameznika.
 • Delo s pomočjo študentskega servisa – dijakom in študentom že v procesu izobraževanja omogoča, da pridobivajo delovne izkušnje, obenem pa se seznanijo z delovnim procesom in ne nazadnje z delodajalci.
 • Mednarodne izmenjave – so pomemben način pridobivanja dodatnih kompetenc, krepijo znanje tujih jezikov ter spodbujajo željo po učenju. 

Preden se odločite za delovno mesto, je pomembno, da si odgovorite na vprašanja: kaj znam, v čem sem dober, kaj me zanima, kaj rad počnem, kje se vidim? Za lažjo predstavo je glede usmerjanja karierne poti pomembno, da že v času izobraževanja pridobivate delovne izkušnje pri različnih delodajalcih.

Nikar ne pozabite na dobro napisan CV. Pomembno je, kako je napisan, saj je to pogosto prvi vtis, ki ga o vas prejme delodajalec. Najbolje je, da ga začnete pripravljati že v procesu izobraževanja in ga ves čas dopolnjujete z novimi znanji, kompetencami in izobraževanji. Vse to vas utegne pripeljati do želene zaposlitve.Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Zmotne predstave iskalcev prve zaposlitve
2. 5 napak v življenjepisu, ki vas bodo stale razgovora
3. Uporabite vrzeli v življenjepisu sebi v prid

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.