Služba, ki osrečuje – mit ali resnica?
Image

Na občutek, da vas vaše delo resnično zadovoljuje, vplivajo številni elementi – od plače do vašega poklicnega ozadja in resničnih interesov. Da bi kar najbolje razumeli, katere so glavne sestavine kariere, ki osrečuje in izpolnjuje, je spodaj nekaj smernic, na koncu pa tudi nekaj primerov tovrstnih poklicev. Glede na to, da v povprečju preživimo na delu približno 240 dni na leto, je razumljivo, da si ljudje želijo uživati v poklicu, ki mu bodo posvetili precejšen del svojega življenja. Spodnji vidiki zaposlenim omogočajo pozitivno stanje duha skozi celotno kariero, imajo pa tudi druge jasne psihološke koristi, ki jih bomo opisali v nadaljevanju.

1. Občutek, da ima vaše delo smisel ali namen

Ljudje so na delu precej bolj zagnani, kadar menijo, da ima njihovo delo smisel oziroma namen. Želijo si namreč opravljati delo, za katerega menijo, da je pomembno in zaradi katerega zjutraj z veseljem vstanejo iz postelje. Za nekoga je to lahko vzgojiteljsko delo v vrtcu ali pa morda zaposlitev pri neprofitnem društvu, ki pomaga brezdomcem. Že samo zavedanje, da z delom, ki ga opravljate, nekomu pomagate, sprošča občutek namena in dodatno motivira.

2. Prednosti nadvladajo slabosti

Le najboljši mojstri samoprevare lahko sami sebe ukanejo do te mere, da se v službi ne počutijo kot uslužbenci. Določene sestavine zaposlitve so lahko precej stresne – recimo daljša vožnja na delo in z dela, težave z dragim parkiranjem ... Toda dokler dobri vidiki prevladujejo nad slabimi, lahko svoje delo opišete kot izpolnjujoče.

Če ste v dvomih glede določene zaposlitve ali poklica, si lahko pomagate s tem enostavnim pravilom: nikoli ne sprejmite zaposlitve, za katero se zdi, da bo v vašem življenju povzročila dodaten stres. Nekatere ugodnosti podjetja so lahko na prvi pogled privlačne, vendar bodo hitro zvodenele v primerjavi z glavoboli, ki jih lahko povzroči to (težavno) delovno mesto. Ljudje danes dajejo vse več poudarka na lastno zdravje, zato je stopnja stresa v službi pomemben dejavnik, ki močno vpliva na odločitev za določeno zaposlitev ali poklic.

3. Intelektualni izzivi

Delo, ki posamezniku predstavlja intelektualni izziv, ima lahko zanj izjemne psihološke koristi. Pravzaprav se je izkazalo, da delovna mesta, ki od delavca terjajo intelektualne napore in ga soočajo z izzivi, potencialno zmanjšujejo tveganje za različne kognitivne težave in/ali bolezni, kot sta Alzheimerjeva bolezen in demenca (Vir: Alzinfo).

Za nameček lahko posamezniki, ki se želijo povzpeti navzgor po korporativni lestvi, to storijo tako, da nase prevzamejo (še) bolj zapletene naloge in več odgovornosti. Če imate službo, ki vam omogoča rast in napredovanje, je to odlična priložnost za mentalno stimulacijo. Dobrim podjetjem je namreč v interesu, da njihovi zaposleni dosežejo svoj polni potencial!

4. Zdravo ravnovesje med delom in zasebnim življenjem

Mnogi zaposleni se soočajo s težavo odmisliti delo, ko enkrat odidejo domov in uravnavanje poklicnega in zasebnega življenja je pomembnejše kot kdaj koli prej. 
Občutek, da smo preplavljeni z delom, lahko povzroči veliko nezadovoljstva, zato je
najti zaposlitev, ki ne bo skrhala vašega duševnega zdravja in bo dopuščala dovolj časa, da se posvetite stvarem, ki jih imate radi, bistvenega pomena za izpolnjeno poklicno življenje.

5. Strukturirana karierna rast

Mnogi menijo, da morajo, če želijo pridobiti možnosti za napredovanje, poiskati novega delodajalca, saj v svojem podjetju več ne vidijo priložnosti za korak višje na karierni lestvici. Prav zato je izrednega pomena, da med razgovorom za delo s kadrovnikom razpravljate o svojih poklicnih ciljih. Če veste, kam ste namenjeni na svoji poklicni poti, vam to omogoča uskladiti svoje osebne cilje s tistimi, ki si jih je zastavilo podjetje, pri katerem ste zaposleni.

6. Dobri medosebojni odnosi

Če malo pomislite – koliko ljudi, ki se pritožujejo nad svojim delom, pa ne zaradi narave dela, temveč zaradi toksičnih medsebojnih odnosov na delovnem mestu, poznate? To je namreč pogost pojav, ki ima močan vpliv na storilnost. Menedžerjem je to vedno bolj jasno, zato si organizacije, ki stremijo k odličnosti na vseh področjih, močno prizadevajo, da bi bilo delovno okolje čim bolj pozitivno naravnano, medsebojni odnosi na delovnem mestu pa čim bolj profesionalni. Zavedajo se namreč, da je zadovoljen delavec dober delavec, zato na ta račun podjetja veliko energije posvečajo vzpostavljanju pozitivnega vzdušja, ki naredi delo prijetnejše. Ekipe, ki se medsebojno podpirajo in slavijo zmage druga druge, ohranjajo močan občutek pripadnosti, tovarištva in morale, kar nadalje pripomore k občutku, da vas vaše delo izpolnjuje in osrečuje.


Vas zanima, katere kariere spadajo med najbolj izpolnjujoče? Spodaj je naštetih nekaj poklicev (velja za oba spola, čeprav pisano samo v moški obliki) in obrazložitev, zakaj posameznike navdajajo z občutkom smisla:

1. GASILEC
Ljudje se za tovrstno kariero odločajo zato, ker imajo občutek, da opravljajo delo z namenom. Ker so del ekipe, ki preprečuje potencialno škodljive ali nevarne okoliščine, imajo tudi občutek pripadnosti in koristnosti. Prav zaradi pozitivnih odnosov znotraj ekipe je delo gasilca lahko zelo nagrajujoče. Če veste, da delate z ekipo, ki vam v tveganih situacijah 100-odstotno krije hrbet, je ni stvari, ki je ne bi mogli suvereno izpeljati.

2. ZOBOZDRAVNIK ALI ZOBNI TEHNIK
Morda ste kot otrok sovražili obisk zobozdravnika, toda zaposlitev v zobozdravstvu je lahko precej izpolnjujoča kariera. Z zmožnostjo diagnosticiranja in odpravljanja težav, povezanih z zobmi in dlesni, lahko najdete zadovoljstvo v oblikovanju dolgotrajnih odnosov s svojimi pacienti. Delo zobnega tehnika je lahko izjemno kreativno, čeprav to morda na prvo žogo ni očitno.

3. UČITELJ
Učitelji so tisti, ki ljudi pripravljajo na prihodnost. Poleg tega, da svojim učencem pomagajo postati celoviti člani družbe, so hkrati učitelji tudi neke vrste mentorji – osebe, na katere se lahko učenci obrnejo, kadar česa ne morejo razumeti v ali izven učilnice. Nekateri ljubijo ta poklic tudi zato, ker jim poletne počitnice omogočajo uravnavati poklicno in zasebno življenje; zaradi daljšega premora si lahko nekoliko oddahnejo od učencev ter osvežijo misli za naslednje šolsko leto.

4. VETERINAR
Posamezniki, ki obožujejo živali, se bodo verjetno počutili izjemno izpolnjene, če postanejo veterinarji. Kaj je lepšega kot biti nenehno obdan s kosmatimi prijatelji, ki jim lahko v primeru zdravstvenih težav še pomagaš? Ne samo, da jim lahko priskočite na pomoč v nujnih primerih, temveč jim boste lahko v oporo celo življenje, saj se lastniki hišnih ljubljenčkov radi držijo veterinarjev, za katere vedo, da jim lahko zaupajo.


Pri izbiri zaposlitve ali načrtovanju naslednjih korakov v karieri tako upoštevajte zgoraj naštete dejavnike, da boste na delu in tudi v privatnem življenju bolj izpopolnjeni in stres ne bo več vaš vsakodnevni spremljevalec.


Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Kako ohraniti motivacijo za delo?
2. Različni slogi vodenja – kateri vam je pisan na kožo?
3. Ohranite nadzor nad svojo kariero in zasebnim življenjem!

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.