5 sprememb načina dela v prihodnosti - 4. del
Image

Delodajalci želijo imeti nadzor nad zaposlenimi

Prihodnost nam bo prinesla veliko sprememb usmerjenih predvsem v nižanje stroškov in večanje produktivnosti. A tu se revolucija ne bo ustavila. Tisti srečneži, ki bodo le ohranili svoje delovno mesto, bodo najverjetneje nadzorovani s strani delodajalcev. Ali bo nadzor pripomogel k večji učinkovitosti posameznika ali pa bo poseganje v zasebnost imelo negativne posledice?4. Spremljanje delavcev in neprestano opazovanje


Delodajalce očitno skrbi za zdravje svojih zaposlenih, zato jih prosijo, da nosijo sledilce, kot so zapestnice Fitbit itd. 


Postalo je lažje kot kadarkoli, da delodajalec neprestano bdi nad delavcem. Z razvojem tehnologije podjetje lahko opazuje zaposlenega in je pozoren tudi na to, kaj zaposleni čuti – ali je pod stresom, utrujen, premalo telovadi itd. Nekatere zasledovalne aparature so že globoko v uporabi. Tako pri dostavljavcih hrane, pošte že nekaj časa uporabljajo poceni GPS sisteme, ki jih spremljajo na vsakem koraku.

Spremljanje in opazovanje intimnih podrobnosti delavca in zdravja je sicer redko v uporabi, a se pričakuje, da se bo situacija tudi tukaj spremenila. Opazen je že porast prodaje zapestnic Fitbit, ki takorekoč spremljajo osebo na vsakem koraku in beležijo količino zaužite hrane, popite vode, spanja itd. Strokovnjaki ocenjujejo, da bodo v naslednjih letih podjetja z več kot 500 zaposlenimi take zapestnice definitivno ponudila svojim zaposlenim.

Zakaj bi si delodajalec sploh želel vedeti, koliko telovadite in koliko časa porabite za telovadbo? Zaradi novega diagnosticiranja. Ni pomembno le, koliko prispevate podjetju le na delovnem mestu, pomembno je tudi, kako skrbimo zase izven njega, saj to močno vpliva na naše delovanje. Raziskave so pokazale, da v mlajših letih obstaja visoka korelacija med spalnimi navadami in koncentracijo ter med stresom izven delovnega mesta in produktivnostjo na delovnem mestu. Podjetja bodo začela uporabljati take vrste sledilcev tudi zaradi zmanjšanja stroškov, ki nastanejo zaradi bolniških in zdravstvenih težav zaposlenih. Že z uporabo stopnic namesto dvigala lahko znatno pripomorete k vašemu zdravju in tega se delodajalci zavedajo.

Glavna pomanjkljivost tega sistema je seveda pomanjkanje zasebnosti in poseg vanjo. Veliko zaposlenih se ne strinja s tem, da bi bili opazovani. Četudi je glavni cilj tega izboljšanje njihovega zdravja, je poseg v intimo prevelik in lahko povzroči anksioznost ter občutek neprestane kontrole delavca. Sledijo drugi dvomi, kot so: »Ali bo delodajalec pridobljene podatke kdaj lahko uporabil proti meni? Jih bo delil z drugimi?« Prav je, da ste kritični in previdni, še posebej, ko gre za večje poseganje v intimo, kot so omenjene zapestnice. Prepričani morate biti v to, da lahko ljudem zaupate. Čim zaznate najmanjši dvom v to, lahko mirne volje ponudbe zavrnete.

Kako se odzivate v stresnih situacijah in še veliko več o vaših karakternih lastnostih lahko izveste s pomočjo psihometričnega testa.


REŠI TEST


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com