5 sprememb načina dela v prihodnosti - 5. del
Image

Kdo bo dočakal upokojitev?

Kako bodo spremembe pri delu vplivale na starejše ljudi? Že danes imajo starejše osebe težave pri iskanju zaposlitve ne glede na njihove izkušnje in tudi vedno težje dočakajo upokojitev. Kljub konstantnim pritiskom za izboljšanje situacije upokojencev pa se spremembe v praksi velikokrat odvijajo v prid delodajalcev. Ti zaposlujejo predvsem mlad kader, starejši pa živijo vedno slabše ali pa delajo do take starosti, ko niso več sposobni za delo. Kakšne spremembe nas torej čakajo v prihodnje?


5. Nič več upokojitev


Pozabite na upokojitev pri 65. letih – mnogi od nas bomo delali dlje in ceniti moramo izkušnje, ki jih starejši ljudje imajo. 


Glede na to, da ljudje živimo dlje, se od nas pričakuje, da bomo tudi delali dlje. Ta pritisk prihaja iz vladnih krogov, ki vztrajajo pri tem, da se moramo truditi, da si lahko zaslužimo upokojitev. Dejstva nas vodijo do tega, da vstopamo v obdobje, ko bomo upokojitev težje dočakali. Strokovnjaki ocenjujejo, da bomo do leta 2028 morali delati 5 let dlje, kot je predvideno zdaj. Kar je lahko tudi zastrašujoča informacija za posameznika.

Zakonodaja prepoveduje diskriminacijo zaposlenih glede na starost, a v praksi se starejšim ljudem vseeno izogibajo. V primeru, da ima delodajalec na voljo mlado osebo in osebo z izkušnjami nad 40 let, je bolj verjetno, da se bo na koncu odločil za mlajšega, saj zanj velja, da je bolj prilagodljiv, cenejši, bolj tehnološko izobražen, prav tako pa bo lahko dlje časa ostal del organizacije. To je, seveda, nepravično, saj ni nujno, da so starejši ljudje manj prilagodljivi. Glavna težava pri njih je, da ne znajo prenesti izkušenj na drugo delovno mesto, a za rešitev tega problema je pomembno, da se zaposleni zaveda svojih sposobnosti in svoje bogate kariere – tako mu bo vsekakor lažje.

Pričakujemo, da se bo situacija z zaposlovanjem starejšim izboljšala po uvedbi nove olajšave za delodajalce, ki zaposlijo starejše nad 55 let.

Vaš življenjepis ima manj kot 30 sekund časa, da prepriča kadrovika. Je pripravljen tako, da ga bo prepričal? Udeležite se kariernega svetovanja in se prepričajte, da boste uspešno konkurirali na trgu dela.


PREBERI SI


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com