Spremembe na trgu dela in v načinu dela v Sloveniji: odziv podjetja Novartis v Sloveniji
Image

Kakšne so trenutne prilagoditve delodajalcev? 

Pogovarjali smo se s podjetji Gen-IMercator, Novartis v Sloveniji, SPARSymphony Retail AI in Vzajemna.


V nadaljevanju preberite intervju s predstavnikom iz podjetja Novartis v Sloveniji.

1. Kako uspešni ste pri organizaciji dela od doma? Oziroma dela v trenutnih razmerah?

Trenutno je zagotavljanje proizvodnje življenjsko pomembnih zdravil ob upoštevanju vseh ukrepov za zajezitev širitve koronavirusa naša primarna naloga. Glede na to seveda ni mogoče, da bi vsi delali na daljavo. Z zmanjšanjem števila sodelavcev, ki prihajajo na naše lokacije, lahko zaščitimo tiste zaposlene, ki delajo v laboratorijih in proizvodnji in še vedno vsak dan pridejo na delovno mesto. Za zaščito njihovega zdravja smo sprejeli vrsto varnostnih ukrepov:

Od ponedeljka, 16. marca, je v Novartisu v Sloveniji delo od doma obvezno za vse sodelavce, ki imajo prenosne računalnike. Sodelavcem svetujemo, naj v primeru poslovnih sestankov uporabijo različna orodja za virtualno sodelovanje kot alternativo za sestanke v živo (Skype, Teams idr.). Prav tako so z 11. marcem strokovni sodelavci začasno prenehali s svojim delom na terenu.

Preprečujemo širjenje novega koronavirusa

 • Že ob pojavu prvih obolelih v Italiji smo pripravili navodila za higieno rok in kašlja ter poudarili pomen omejitve stikov z drugimi ljudmi, še posebej, če ti kažejo znake obolelosti.
 • Sodelavce smo oskrbeli z zaščitnimi maskami, rokavicami za osebne namene in zadostno količino razkuževalnega sredstva, ki so ga naši zaposleni izdelali kar sami. Hkrati smo jih poučili o pravilni rabi zaščitnih mask in druge varovalne opreme ter poskrbeli za varno zbiranje uporabljenih zaščitnih sredstev.
 • Omejili smo službena in odsvetovali osebna potovanja.
 • Obiskovalcem in dobaviteljem, ki prihajajo v naše poslovne in proizvodne prostore, ob prihodu merimo telesno temperaturo, sicer pa vse službene sestanke izvajamo v virtualnem okolju s pomočjo spletnih orodij, ki omogočajo izvedbo srečanj na daljavo.
 • Sodelavcem, ki lahko svoje delovne obveznosti učinkovito opravijo doma, smo omogočili delo na domu.
 • V času, ko ni zagotovljenega javnega prevoza in morajo nekateri zaposleni uporabljati lasten prevoz, povračilo stroškov prevoza na in z dela obračunavamo kot povračilo kilometrine in ne kot mesečne vozovnice.
 • Od ponedeljka, 16. marca, je topla malica na voljo sodelavcem iz proizvodnje, laboratorijev in kakovosti, ki nimajo možnosti vnosa hrane na delovno mesto. Za vse druge sodelavce je na voljo malica v obliki »lunch paketov«. Da bi zagotovili najboljše možne higienske pogoje, smo uvedli natančen razpored prevzema teh paketov in tudi terminov za toplo malico. Prav tako smo podaljšali odpiralni čas jedilnic, odstranili solatni in sadni bar, juhe in trgovsko blago, pribor, prtički in lončki za napitke se delijo v ustrezni embalaži, kruh je na voljo le še v embalaži. Prerazporedili smo tudi stole in mize, da smo omejili število oseb v jedilnicah in tako poskrbeli za varno razdaljo. V vseh jedilnicah na naših lokacijah so na mizah na voljo tudi razkužila in brisačke.

Skrbimo za starše

Pri načrtovanju neprekinjenega poslovanja smo posebno skrb namenili sodelavcem, ki se morajo v času zaprtja vrtcev in šol še bistveno bolj vključevati v izobraževalni proces svojih otrok.
 • Pri organizaciji dela zato uporabljamo različne kombinacije urnikov in razporeditev, da se lahko čim bolj prilagodimo potrebam zaposlenih in hkrati zagotovimo proizvodnjo najnujnejših zdravil, ki so ključna pri reševanju življenj naših bolnikov. Prednost imajo zaposleni, ki živijo sami z otrokom, oziroma zaposleni, ki nimajo možnosti zagotovitve varstva s strani ožjega družinskega člana.
 • V občinah Ljubljana, Mengeš, Prevalje in Lendava smo v sklopu civilne zaščite za svoje sodelavce uredili organizirano varstvo otrok, ki se individualno za družino izvaja na domu zaposlenega, izvaja pa ga usposobljen prostovoljec iz vrst vzgojiteljev in učiteljev osnovnih šol. Prvi odzivi so zelo dobri.
 • Novartis se je globalno zavezal, da ponudi 12 delovnih dni plačane odsotnosti sodelavcem, v primerih, ko delo od doma nikakor ni mogoče (del dneva ali celoten delovni dan), oziroma jim ukrepi države ne dopuščajo, da bi izvajali svoje obveznosti kot skrbniki (za pomoči potrebne sorodnike/otroke v času zaprtja vrtcev, šol, dnevnih centrih itd.).

Ostajamo povezani

 • Zaposlenim smo omogočili dostop do internih Novartisovih virov tudi prek zasebnega mobilnega telefona. Tako lahko sodelavci nemoteno dostopajo do Novartisovih informacij, ostanejo na tekočem in povezani. Pripravili pa smo še orodje za hitro obveščanje sodelavcev v izrednih razmerah.
 • Kljub epidemiji koronavirusa nadaljujemo s pridobivanjem kandidatov za odprta delovna mesta, pri čemer za stik z njimi uporabljamo različna virtualna orodja. Vsi kandidati, ki so že opravili zdravniški pregled in podpisali pogodbo, se nam bodo pridružili po običajnem postopku, zanje pa veljajo enaki varnostni ukrepi kot za vse druge redno zaposlene

2. Kako skrbite za zdravje svojih zaposlenih?

Skrbimo za psiho-fizično dobrobit naših sodelavcev

Povsem razumljivo je, da se sodelavci v tem času srečujejo z občutki strahu in nemoči. 
 • Poleg napotkov, kako obvladovati stres in skrbeti za psihično kondicijo, smo jim omogočili tudi brezplačno psihosocialno pomoč terapevtke in svetovalke.
 • Za tiste, ki delajo od doma, smo pripravili vrsto praktičnih nasvetov za čim lažje privajanje na nove delovne okoliščine, vključno z nasveti za zdrav življenjski slog.
 • Sodelavcem, ki zaradi svoje narave dela (na primer delo z velikimi Excelovimi tabelami) oz. zdravstvenih ali drugih pomembnih razlogov pri delu na domu potrebujejo večji zaslon, smo omogočili izposojo službenih zaslonov.
 • Poleg rednega obveščanja o sprejetih ukrepih na ravni družbe, skušamo sodelavce motivirati in spodbujati tudi z rednimi nagovori vodstva. V četrtek, 2. aprila, smo organizirali virtualno srečanje z vsemi vodji v Novartisu v Sloveniji (več kot 500), kjer so jim predstavniki vodstva družbe predstavili ključne informacije, nato pa so jim bili na voljo za vprašanja in odgovore. Srečanje je bilo izjemno dobro sprejeto.
 • Sodelavcem in njihovim družinskim članom ter prijateljem nudimo tudi možnost izobraževanja in osebnega razvoja s pomočjo različnih virtualnih orodij, kot so Tignum X, Khan Academy in Coursera, ki vključuje programe certificiranih vodilnih svetovnih univerz, kot so Yale, Stanford ali Duke.

Ob tem bi želeli tudi povedati, da nam je pri uresničevanju mnogih izmed teh ukrepov v veliko podporo zgledno sodelovanje z državnimi in lokalnimi oblastmi, ki nam pomagajo zagotavljati nemoteno poslovanje.


Ne spreglejte tudi intervjujev s podjetji Gen-iMercator, SPAR, Symphony Retail AI in Vzajemna.