Spremembe na trgu dela in v načinu dela v Sloveniji: odziv podjetja SPAR
Image

Kakšne so trenutne prilagoditve delodajalcev?

Pogovarjali smo se s podjetji Gen-I, Mercator, Novartis v Sloveniji, SPAR, Symphony Retail AI in Vzajemna.


V nadaljevanju preberite intervju s predstavnikom iz podjetja SPAR.
 

1. Kako se v vašem podjetju odzivate na spremembe v delovnem okolju?

Spremembe v delovnem okolju so sedaj res velike, zato nam vsak dan prinese nekaj novega in drugačnega. V Spar Slovenija imamo vzpostavljene redne sestanke skupine vodij, na katerih se sproti dogovarjamo za uvajanje ukrepov, s katerimi lahko v največji meri zaščitimo zaposlene in stranke in uspešno nadaljujemo s poslovanjem. Takoj ob pojavu koronavirusa smo sicer izdelali varnostne protokole za zaposlene ter sestavili ekipo, ki uvaja vse potrebne spremembe in z njimi dnevno seznanja tako zaposlene kot tudi kupce in druge javnosti. 

2. Se pri vas že poznajo negativni učinki na poslovanje podjetja in kako jih rešujete.

Kot trgovec delujemo v panogi, ki je v trenutnih razmerah za državo ključna, saj je preskrba prebivalstva z osnovnimi živili nujno potrebna. Vestno spremljamo situacijo na trgu, vladne ukrepe in odzive kupcev ter sproti skušamo ocenjevati tudi vse dolgoročne učinke in posledice za naše podjetje. 

3. Kako uspešni ste pri organizaciji dela od doma? Oziroma dela v trenutnih razmerah? Kako skrbite za zdravje svojih zaposlenih?

Glede na možnosti in zahteve delovnega mesta smo vpeljali različne oblike dela. Zaposlenim na delovnih mestih, ki to dopuščajo, smo omogočili delo od doma, ki poteka brez težav. Na upravi smo vzpostavili tudi dežurstva, da smo dosegljivi, kolikor je to v danih razmerah le mogoče. Seveda pa v trgovinski dejavnosti večina delovnih mest ne omogoča dela od doma, zato se poslužujemo drugačnih ukrepov – v prvi vrsti je to zagotavljanje zaščitne opreme v najkrajšem možnem času (maske, rokavice, osebna razkužila, zaščitna pleksi stekla na blagajnah v vseh Sparih in Intersparih), informiranje zaposlenih o samozaščitnih ukrepih in priporočilih NIJZ ter svetovanje glede različnih situacij, ki se pojavljajo na dnevni ravni. V prostore za zaposlene (skupni prostori, garderobe, toaletni prostori) smo namestili dodatna razkužila, uvedli smo dodatno razkuževanje prodajnih pultov, blagajniških trakov in kljuk, redno in temeljito razkužujemo tudi vozičke in košare, za kupce pa smo razkužila namestili na vhode v trgovine ter na postrežne oddelke, oddelek sadja in zelenjave ter oddelek kruha in pekovskih izdelkov. Zaradi varnosti tako zaposlenih kot kupcev smo v trgovinah SPAR omejili število strank, ki so lahko istočasno v trgovini, kupce pa vseskozi naprošamo in opozarjamo naj med nakupovanjem ohranjajo priporočeno varnostno razdaljo, trgovino obiščejo le, če so zdravi in obvezno uporabljajo zaščitne opremo, v skladu z odloki vlade.

4. Kako se je vaše podjetje odzvalo na nastalo situacijo v državi?

Odzivamo se hitro in naše delovanje učinkovito prilagajamo situaciji, ki se stalno spreminja.


Ne spreglejte tudi intervjujev s podjetji Gen-I, Mercator, Novartis v SlovenijiSymphony Retail AI in Vzajemna.