4 stvari, o katerih na delovnem mestu ne smete govoriti
Image

Da bi se izognili takšnim neprijetnostim, je v nadaljevanju naštetih nekaj tem, ki se jim je med pogovorom ob skodelici jutranje kave s sodelavci najbolje kar v celoti odpovedati.

Kakršne koli šale glede občutljivih tem

Torej vsakršne šale, ki so žaljive zaradi svoje seksistične ali rasistične narave, kadar gre za nespoštovanje starejših, nastrojenost proti različno mislečim, zasmehovanje verskih prepričanj, posmehovanje zaradi prevelike telesne teže, skratka, vsakršne neprimerne šale na račun kogar koli. Če boste v službi stresali takšne neprimerne šale, vas bodo imeli sodelavci za nespoštljivega nevedneža.

O preteklih in prihodnjih zaposlitvah

Tudi če ste imeli zares grozljivo izkušnjo v prejšnji službi, poskušajte o svojih nekdanjih delodajalcih govoriti na pozitiven način. Če boste vsem povprek na veliko razlagali, kako zelo ste sovražili svojo zadnjo zaposlitev, se lahko hitro zazdi, da ne znate prevzemati odgovornosti za svoja dejanja. Če krivdo prelagate na druge in iz izkušnje niste sposobni izluščiti vsaj nečesa pozitivnega, česar ste se naučili, to nakazuje na vašo nezrelost.

Naslednja prepovedana tema pa je, da iščete novo službo. Svoje načrte zadržite zase, dokler ne boste gotovi, da se od zdajšnjega kolektiva zares poslavljate. Če boste svoje namene delili s sodelavci, lahko ti oblikujejo svoje predstave o vašem odhodu in dojemajo vaše namene po svoje, vse to pa lahko privede do ogovarjanja glede vaših prihodnjih načrtov pa vse do sabotaže vaših prizadevanj. Poleg tega se hitro najde kdo, ki bo novico prenesel šefu.

Nič drugače ni z vašimi nadrejenimi – z njimi ste namreč lahko v še tako dobrih odnosih, toda vaše razkritje, da iščete novo zaposlitev drugje, jim pomeni več kot odnos, ki ste ga zgradili. Ne pričakujte, da bodo veseli za vaše karierno napredovanje, kajti oni na to gledajo izključno z vidika posla – vi odhajate in jih puščate na cedilu. Zdaj morajo poiskati nekoga, ki vas bo nadomestil.

Koga ste volili in kakšni so vaši politični nazori

Če je le mogoče, se izogibajte kakršnim koli pogovorom o politiki, vaših političnih nazorih in prepričanjih. Seveda je to včasih skoraj nemogoče, ampak imejte v mislih, da politične teme razdvajajo, burijo čustva in hitro privedejo do stereotipiziranja.

Ste morda pomislili, da ne glede na to, kako dobro sodelujete s sodelavci, imajo lahko ti povsem drugačna politična stališča kot vi? Dobra razprava dveh z različnima pogledoma na zadeve je zdrava stvar – ampak na primernem mestu in ob primernem času. In to ni med delom.

Enake smernice veljajo, kadar je govora o verski pripadnosti in prepričanjih, zdravstvenih težavah, vzgoji otrok ali duhovni rasti – to so pač osebne zadeve, ki jih je bolje zadržati zase.

Vsakršno opravljanje in pritoževanje

Pa naj gre za sodelavce ali nadrejene – nikoli ne »pljuvajte« čez druge. Ne blatite sodelavcev, ne širite govoric in ne bodite negativno nastrojeni ter škodoželjni. Vzdržite se kritik na račun strategije ali poslovnih odločitev podjetja; predstavljate si, da čez čas dobite povišico in napredujete na položaj, na katerem je zdaj vaša naloga, da zagovarjate to isto usmeritev podjetja, ki ste jo pred kratkim ostro napadli.

Če imate težave razločiti med konstruktivno kritiko in opravljanjem, si pomagajte tako: če nečesa ne bi izrekli svojemu šefu v obraz, potem tega ne izustite niti za njegovim hrbtom. Četudi s svojim nerganjem čez šefa samo sproščate svoje delovne frustracije in vsega skupaj ne mislite resno, vam to lahko hitro eksplodira v obraz – ne pozabite namreč, da se pisarniške govorice širijo kot požar. Sem spadajo tudi vsakršne neprijazne kritike. Vzdržite se negativnih povratnih informacij in ne sodite drugih; to velja tudi za pretirano samokritičnost. 

Če se boste v pisarni nenehno pritoževali, se vas bo hitro prijel ugled »jokice«. Posamezniki, ki se nenehno pritožujejo nad sodelavci in vodstvom, so hitro označeni kot neproduktivni, saj je povsem jasno, da nekdo, ki se ima čas nenehno pritoževati, svoje delo težko opravlja kakovostno. Nadalje so lahko hitro označeni kot nezanesljivi, pri čemer gre razmišljanje nekako v tej smeri: če nekdo grdo govori o enem sodelavcu, bo najverjetneje grdo govoril tudi o drugih ljudeh.

Nenehno pritoževanje nad spremembami pri delu je za vaše nadrejene lahko tudi znak, da se težko ali ne znate prilagajati spremembam. Za takšne posameznike velja, da niso sposobni prevzeti odgovornosti za svoja dejanja, pogosto pa radi iščejo in najdejo napake pri drugih, medtem ko so do lastnega vedenja povsem nekritični.

Večina ljudi dejansko preživi več časa s sodelavci kot s prijatelji in družino. Zato ne čudi, da se želijo kdaj pa kdaj pogovarjati še o čem drugem kot o delu. Konec koncev malo zdravega humorja med malico pomembno vpliva na razvoj boljših in močnejših odnosov s sodelavci. Z nekaterimi ste si še posebej blizu, zato se boste z njimi počutili »varne« med odkritim razpravljanjem o sicer prepovedanih temah. Toda hkrati je to zelo učinkovit recept, da se boste znašli v težavah. Zato bodite pozorni na teme, ki se jih lotevate, še toliko bolj, če veste, da so občutljive – včasih je pač bolje nekatere stvari zadržati zase.


Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Neprimerno vedenje na delovnem mestu? Kaj storiti?
2. Empatija na delovnem mestu
3. Duševno zdravje na delovnem mestu

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.