Trendi zaposlovanja v letu 2021
Image

Maloprodajna podjetja in restavracije so preoblikovala svoj poslovni model in ga preusmerile na splet ali na storitve prevzema. Pisarniški uslužbenci že dlje časa delajo od doma. Tisti na prvih bojnih linijah prevzemajo vse več funkcij, z željo ohraniti svoja podjetja odprta. Zaradi teh bistvenih sprememb se bo pomembnost omenjenih učnih trendov nadaljevala tudi v letu 2021, le da se bo na področju zaposlovanja od iskalcev zaposlitve pričakovalo, da omenjene učne trende osvojijo še hitreje in bolj samostojno.


Preverite, kako je epidemija leta 2020 vplivala na potrebe po zaposlenih v posameznih panogah – podjetja so bila v nekaterih panogah primorana okrniti delovno silo, na drugi strani pa se je v nekaterih panogah potreba po novih kadrih celo povečala.


Na katera področja je epidemija vplivala pozitivno?

Področje, ki najbolj kljubuje zaposlitvenim izzivom tudi v času epidemije, je naravoslovje in z njim povezani klasični tehnični poklici ter znanstveni strokovnjaki, ki so v pomanjkanju sicer že zadnjih nekaj let. V porastu je tudi IT področje, vendar se na tem področju zaradi avtomatizacije dela manjša potreba po profilih, kot so sistemski administratorji, strokovnjaki za IT podporo, database administratorji, mrežni administratorji in podobno. Istočasno pa raste povpraševanje po profilih, kot so strokovnjaki za kibernetsko varnost, strokovnjaki za zagotavljanje kakovosti in razvijalci za različne digitalne storitve ter razvoj programske opreme.

Katera področja je epidemija najbolj prizadela?

Ukrepi v času epidemije so se na MojeDelo.com odražali v velikem upadu zaposlitvenih oglasov na področju nepremičnin, osebnih storitev in varovanja ter trgovine. Ta področja bodo potrebovala svoj čas za ponovno okrepitev, vsekakor pa bo ponovno zaznan pozitivni trend rasti, ko se bodo vladni ukrepi spremenili in bo obratovanje znova mogoče v polni meri. Področje, ki je v letu 2020 zaradi omejitev zabeležilo največji padec, kar 62 %, je področje gostinstva, turizma in potovanj.


Kaj v letu 2021 od vas pričakujejo delodajalci?


Danes delovna mesta prinašajo hitre spremembe. Formalna izobrazba nedvomno ostaja zelo pomembna, saj poleg pridobljenega znanja in naziva kaže tudi na osebnostne odlike posameznikov, vendar pa delodajalci zaradi hitrih sprememb iščejo pri kandidatih predvsem prilagodljivost in pripravljenost na osvajanje novih znanj, kar jim zagotavlja konkurenčnost na trgu. 

Od kandidatov se, predvsem na digitalnem področju, pričakuje vse več. Ravno zato podjetja, ki želijo ostati konkurenčna, vlagajo v nenehna dodatna izobraževanja zaposlenih, se pa od iskalcev zaposlitve pričakuje, da za svoje izpopolnjevanje tehničnih znanj poskrbijo tudi sami. To je ključno tudi iz vidika dela na daljavo, ki zahteva osvajanje novih znanj, predvsem za starejše generacije.

Razmišljate o prekvalifikaciji svojih znanj? Ugotovite, kaj vam prinaša osebno zadovoljstvo. Kadar svoje delo opravljate s strastjo in navdušenjem, boste svoja znanja pripravljeni svoja znanja bolj nadgrajevati. Za uspeh v karieri je namreč enačba preprosta – načrtovanje in vztrajnost vodita v uspeh. Predlagamo vam, da si še danes sestavite svoj karierni načrt.Tudi pri MojeDelo.com sledimo trendom vseživljenjskega učenja, izpopolnjevanju znanj in kompetenc ter navzkrižnega usposabljanja. Poskrbeli bomo, da se bo naša ponudba razvijala v skladu s potrebami vaših delodajalcev in trga dela, zato nam sledite še naprej.