Tri najpogostejše napake kandidatov pri pogajanjih za plačo
Image

Sicer bi najbolj pošteno bilo, da bi ob oglasu za delo delodajalec poleg vseh zahtev zapisal tudi predvideno plačilo za opravljanje tega dela in bi ta plačno-pogajalski ples v celoti odpadel. Za nameček bi obe strani prihranili precej časa in nervoze. A trenutni trendi zaposlovanja narekujejo, da se mora kandidat za svojo plačo pogajati. Ker pa so pogajanja občutljiva tema, je morda dobro opozoriti na nekaj najpogostejših začetniških napak, ki jih kandidati med pogajanji za plačo največkrat storijo.

Ne glede na to, kako radi imate svojo službo, je plača ključni element zadovoljstva in sreče pri delu katerega koli posameznika. Če zaslužite manj, kot vrednotite svoje sposobnosti in izkušnje, lahko to za začetek vodi do zmanjšanega zadovoljstva pri delu, dolgoročno pa do pomanjkanja motiviranosti ter predanosti podjetju in njegovim ciljem. Prav zato je znanje, kako se pogajati o plači z uporabo pozitivnega in ozaveščenega pristopa, bistveno za vaš uspeh. Kadar prejmete pošteno nadomestilo za svoje delo, to vpliva na povečanje vaše produktivnosti in vrednosti, hkrati pa vam zagotavlja finančno stabilnost in varnost, ki ju potrebujete za načrtovanje svoje prihodnosti.

Kakšno plačilo boste prejeli za svoje delo, je odvisno od trenutnih socialnoekonomskih okoliščin ter vašega prispevka podjetju. Da bi utemeljili zahtevano višino plače, boste morali dokazati svoj prispevek, kar najlažje storite tako, da svoj prispevek k podjetju pretvorite v konkretne številke. In katere so tri najpogostejše napake, ki jih lahko zagrešite med pogajanji za plačo?


1.) NE sprejmite prve ponudbe, ki ste jo prejeli

Vzemite si čas in preberite, kaj vam ponujajo. Če ste organizacijo dobro raziskali, preden ste se prijavili na razpis, zagotovo veste tudi, v kakšnih razponih se gibljejo plače zaposlenih. Če delodajalec že na začetni stopnji pogajanja predlaga plačo, ki bi jo sprejeli, je ključno, da mu tega ne izdate neposredno. Na njihovo ponudbo odgovorite s svojo protiponudbo – na ta način bo ostalo nekaj manevrskega prostora, predvsem pa si lahko zagotovite več denarja.


2.) NE postavljajte ultimatov (ali pogojujte česar koli na kakršen koli način)

Še ena pogosta napaka, ki jo kandidati naredijo pri pisanju oziroma oddajanju protiponudbe, je, da jo predstavijo kot ultimat. Primer: »Vse, kar je manj od X, zame ni sprejemljivo.« Morda se vam je v tistem trenutku zdelo, da je ponujena plača nizka, a vaš zapis je zaposlovalcu nakazal, da ste užaljeni. Na žalost je tako, da je to dovolj in je delodajalec vaš čustveni odziv dojel kot neprimernega. Želite si pogajanj, pri katerih se lahko pomikate naprej in nazaj, zato morajo delovati vaše besede kot medsebojno sodelovanje in doseganje skupnih ciljev.

Zato naj bo idealen odziv ob prvi ponudbi za plačo (tudi na takšno z nizko vsoto): »Izjemno sem navdušen/-a nad možnostjo našega sodelovanja. Prepričan/-a sem, da bom imel/-a dodatna vprašanja glede ponudbe. Bi se lahko o vsem skupaj pogovorili, ko bom ponudbo prebral/-a in pregledal/-a?«

Taka strategija deluje, ker je prvi stavek nedvoumno pozitiven, hkrati pa ne sprejmete takoj prve ponudbe, kot smo navedli v točki 1. Z naslednjo povedjo ste napovedali, da razprava še sledi, ampak niste konkretizirali glede česa. Na ta način ničesar niste izdali prezgodaj, ste pa si zagotovili nekaj časa, da lahko razmislite o svoji pogajalski strategiji. Z zadnjim izrečenim stavkom ste premaknili pogajanja v prihodnost, s čimer ste si pridobili čas za razmislek o tem, kaj boste zahtevali in kako boste to storili.

Za pripravo in zahtevo tistega, kar želite, potrebujete čas; v ospredju je morda več kot zgolj plača – tu so še drugi dejavniki, od prilagodljivega delovnika, količine dopusta do bonitet, kot je zagotovljeno parkirno mesto v garaži podjetja.

3.) Če zavrnejo vašo protiponudbo, NE domnevajte, da se pogajanja zaključijo

Ko podate protiponudbo, bodite pripravljeni, da ne bo šlo vse po načrtih. Pravzaprav lahko to pričakujete, vendar naj vas ne odvrne od nadaljevanja. Če želite biti močni pri pogajanjih, se morate znati premakniti naprej, tudi ko slišite besedo 'ne'. To je ples, ko storite dva koraka naprej in nato enega nazaj; pogajanje o vseh možnih vidikih ponudbe za delo lahko tako traja več krogov. Še tisto najbolj preprosto delo ima več postavk, ki jih je treba potrditi – in prav o vseh se je mogoče pogajati, pa naj bo to plača, naziv, datum začetka, natančen opis delovnih nalog, kdo bo vaš neposredni nadrejeni itn. Kadar pa govorimo o vodstvenih in izvršnih položajih, ima struktura nadomestil običajno več gibljivih delov – plačo, bonus za uspešnost, delnice podjetja, pokojninske prispevke itd. In spet – za vsakega od teh gibljivih delov se lahko pogajate.

Delodajalci cenijo dobre pogajalce

Kadar prejmete ponudbo za delo, naj vas ne bo strah, temveč pogumno odgovorite s svojo protiponudbo. Protiponudba za zaposlitev je na splošno dobra zadeva. Če vas med pogajanji doleti beseda 'ne', nikar ne odnehajte. Pomnite, da se s postavljanjem ultimatov ali grožnjami ne boste premaknili nikamor; kvečjemu boste po hitrem postopku odšli s pogajanj. Z nasprotno ponudbo delodajalca ne boste presenetili – kvečjemu je za vas to še ena priložnost, da se dokažete. Tokrat boste poleg svoje strokovnosti, veščin in talentov prikazali še svoje spretne pogajalske sposobnosti, ki pomenijo dodatno prednost.Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Iščete svojo (prvo) službo? Preverite nasvete, kako biti uspešni
2. Skrivno orožje na zaposlitvenem razgovoru: Raziščite podjetje
3. Zastavite si svoje karierne cilje

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.