»Tujina je izkušnja, ki bi jo moral doživeti vsak.«
Image

Entuziastična, energična, motivirana in predana Katarina Markus Navinšek se lahko kljub svojim rosnim letom pohvali z večletnimi izkušnjami v tujini in odličnim znanjem tujih jezikov. Po dobrih šestih letih v španski Valenciji jo je pot ponesla na Irsko, kjer se že eno leto utrjuje kot predstavnica za prodajo platforme za osebno komunikacijo s strankami pri mladem irskem podjetju Intercom. Irska jo navdušuje od leta 2014 in zanjo meni, da je ena izmed najprijaznejših dežel, še posebej do migrantov in tujcev.
Katarina Markus Navinšek se lahko kljub svojim rosnim letom pohvali z večletnimi izkušnjami v tujini in odličnim znanjem tujih jezikov.

Katarina, kaj te je v Sloveniji »odbilo«, da si se odločila poskusiti v tujini oz. kaj te je v tujini tako privlačilo, da si se odločila zapustiti Slovenijo?

Tujina je bila vedno prisotna v mojem življenju. Že moje domače okolje je bilo izpostavljeno tujim vplivom – dedek je ogromno potoval in se dolga leta izobraževal v tujini, družina je živela eno leto izven meja itd., izleti in potovanja v sosednje dežele so bila nekaj popolnoma normalnega.

Ko sem se po končani gimnaziji odločila za študij jezikov (nemščine in španščine), sem se zavedala, da bom lahko znanje izpopolnila samo izven Slovenije. Po Erasmus izmenjavi v Valenciji se mi je ponudila priložnost, da se na isti fakulteti preizkusim kot asistentka moji takratni profesorici, in sprejela sem jo z odprtimi rokami. Odločilna je bila misel, da se v Slovenijo vedno lahko vrnem, priložnosti, da poskusim še kdaj v tujini, pa ne bo veliko. Prednosti tujine sem videla predvsem v nepozabni življenjski izkušnji, osebnem in poslovnem razvoju, učenju novih jezikov, spoznavanju novih navad, kultur, religij, ljudi, večjih in težjih preizkušnjah ter izzivih … Poleg tega sem mnenja, da je to izkušnja, ki bi jo moral doživeti vsak. Ob odhodu izven meja svoje države si primoran stopiti iz svoje cone udobja, poskusiti stvari, ki jih ne poznaš, ne maraš in so ti tuje. Naučiš se potrpežljivosti, spoštovanja do drugih, sprejemanja izzivov, in to vse brez zavetja domačega okolja ter družine.

Si ves ta čas kdaj pomislila, da bi se vrnila v rodno Slovenijo?

V tujini sem skupaj že skoraj devet let in čeprav sem dom našla tudi drugod, je Slovenija še vedno moja najljubša dežela. Težko je najti ravnovesje in blagostanje v načinu življenja, ki ga imamo. V vseh teh letih se je seveda pojavilo tudi obdobje, ko sem razmišljala o zaposlitvi in možnostih v Sloveniji, vendar se mi ponudbe enostavno niso zdele konkurenčne – vedno sem namreč iskala nove izzive in neraziskana področja. Veliko podjetij v Sloveniji, sploh v javnem sektorju, slepo sledi starim pravilom. Ljudje ne delajo v spodbudnem okolju, kjer sprašujejo in »izzivajo« svoje nadrejene z novimi podjetnimi idejami. Zaposleni sledijo zunanjim smernicam in namesto spodbude prejmejo kritiko ter občutek, da je potrebno biti čim bolj neopazen, poslušen in povprečen. Ni potrebno, da kopiramo druge, menim pa, da bi lahko tako sami sebe kot deželo uspešneje tržili, bili bolj odprti za novosti in jih hitreje implementirali. Slovenija ima ogromno potenciala, znati pa ga je potrebno izkoristiti in ceniti.

Na katerih delovnih mestih si se preizkusila od leta 2014 v Dublinu? Na kakšen način si našla zaposlitve v digitalnem marketingu, kjer imaš tudi izkušnje?

V Španiji in Sloveniji sem imela predvsem izkušnje s poučevanjem, turističnimi vodenji, prevajanjem, s selitvijo v Dublin pa mi je hitro postalo jasno, da na teh področjih ne bom konkurenčna. Morala sem se preizkusiti v popolnoma drugem sektorju. Dublin trenutno velja za silicijevo dolino Evrope, tukaj imajo svoje sedeže vsa velika in glavna IT podjetja, kot so Google, Twitter, Facebook, Amazon, LinkedIn, Groupon, Saleforce, itd. Moj partner, ki mi je celotno področje tehnologije približal na prijeten način, mi je predstavil popolnoma drug svet. Zato, da delaš v podjetju Google, ni potrebno biti inženir, temveč lahko pomagaš tudi kot podpora uporabnikom, produktu, delaš v prodaji, itd.

Koraki, ki so mi pomagali, so naslednji … Izdelava dobrega življenjepisa je ključna - pri tem sem se zazrla vase, si postavila vprašanja “Kdo sem?”, “Kaj znam?”, “V čem sem dobra?”, “Kje se lahko izboljšam?”. V drugem koraku sem Izboljšala svoj LinkedIn profil – ta je danes več kot obvezen pri iskanju zaposlitve. V tretjem sem raziskovala različna področja, možnosti. Veliko sem se pogovarjala z mladimi, ki so že bili v moji koži. Pogovori z nevtralnimi osebami so mi dali nove ideje za podjetja in mesta, na katera niti nisem pomislila. Zelo mi je pomagala tudi Facebook skupina Slovenci na Irskem, kjer si velikokrat delimo oglase za delo in različna mnenja.

Ko sem za seboj imela prve tri korake, sem svoj življenjepis  delila tudi na ostalih portalih (Indeed, Monster, Jobs, Irish jobs) in ugotovila sem, da imajo na Irskem odlično razvit sistem »headhunting« agencij. Po objavi svojega življenjepisa sem od agencije prejela ponudbo za pregledovalca vsebin za Google Adwords za šest različnih trgov: nemški, španski, italijanski, slovenski, hrvaški in srbski. Zaradi znanja nemščine sem bila visoko kotirana na lestvici, čeprav nisem imela veliko tehnološkega predznanja. Kmalu po zaposlitvi sem se odločila, da bi rada znala več, zato sem nadgradila svoj študij in uspešno opravila magisterij iz digitalnega marketinga na daljavo v Madridu.

Po osmih mesecih dela v podjetju sem želela napredovati. Postopek sem ponovila in posodobila sem svojo LinkedIn stran. Kmalu so mi iz podjetja Facebook ponudili delovno mesto analitika Facebook poslovnih strani za nemški, španski in italijanski trg. Tam sem ostala več kot leto dni, po tem obdobju sem se želela preizkusiti v prodaji in brez predhodnih izkušenj na tem področju sem bila vabljena na več kot 30 razgovorov. Za velika podjetja razgovori obsegajo od pet do osem korakov, izjemno veliko priprav in energije, je pa tudi v tem primeru »svoje« prispeval Linkedin, dober, kratek, razločen in smiseln življenjepis ter predhodne raziskave in poglobitve v samo podjetje in delovno mesto.

Na kaj si v svoji karieri v tujini najbolj ponosna?

Najbolj sem ponosna na to, da sem, kljub težki situaciji in misli, da ne bom našla prostora zase v Dublinu, bila sposobna začeti iz nič, spraviti se iz cone udobja in slediti svojim osebnih ciljem. V življenju lahko ostaneš brez finančne podpore in brez strehe nad glavo, ampak pridobljenega znanja in izkušenj pa ti navsezadnje nihče ne more vzeti!Katarina se na Irskem v podetju Intercom utrjuje kot predstavnica za prodajo platforme za osebno komunikacijo s strankami.

Delaš v podjetju, ki je del zasebnega sektorja, zato me zanima, kakšen je način dela pri vas. Kako poteka tvoj delovnik?

Intercom je start-up podjetje, ki nudi odlične pogoje dela. Uradni delovnik je od 9.00 do 17.00 (večina podjetij na Irskem ima delovnik od 9.00 do 18.00 z eno vmesno uro za kosilo). V našem podjetju je urnik bolj svoboden – četudi na delovnem mestu nisi prisoten vseh osem ur, je pomembno, da je delo narejeno, si prisoten na sestankih in prispevaš k ekipnemu delu. Pisarne se nahajajo ob enem večjih in lepših parkov v centru Dublina, zato mi sprehod na sončen dan ne uide. Delo je izredno razgibano, saj je podjetje še vedno zelo mlado. Ogromno je novosti, o katerih moraš biti na tekočem, uporabljamo veliko novih orodij in trenutno podpiramo ter komuniciramo s celotnim svetom in tudi z različnimi ekipami. Imamo možnost sodelovanja in preživljanja delovnega časa na drugih oddelkih in s pravimi strokovnjaki na svojem področju. Spoprijateljila sem se s prenosnikom in pametnim telefonom, da sproti sledim vsem tem spremembam.

Opiši delovno okolje – kako je poskrbljeno za dobro počutje zaposlenih?

Intercom se lahko primerja z ostalimi start-up podjetji enakega ranga kot Slack, Stripe. Poleg zelo osebnega, zahtevnega procesa, preko katerega gre vsak zaposleni na začetku, imamo na razpolago neomejene dneve dopusta in bolniške, dobimo vso opremo za delo vrhunske kvalitete, tri tople obroke na dan (zajtrk, kosilo in večerjo), prigrizke, napitke, vodo, neomejene količine kave in čaja. V pisarni se nahajajo tudi sobe za počitek, meditacijo, celo bar in biljard imamo. Managerji so fleksibilni in kljub veliki odgovornosti nisem zasledila mikro managementa. Podjetje se trudi, da v nas veliko vlaga z izobraževanji, tudi na naših drugih lokacijah po svetu (San Francisco in Chicago).

Podjetje da veliko na zabave, druženja, »vesele urice« po petkovih predstavitvah. Organiziranih imamo veliko skupin, ki se ukvarjajo z različnimi dejavnostmi, kot so pilates, joga, padalstvo, plezanje, pohodništvo, muzeji, gledanje filmov. Prirejajo se tudi konference za razvijalce in mlade, ki bi se nam radi pridružili. Velik poudarek damo tudi na večjo prisotnost žensk v podjetju in na splošno na področju IT.

Kako bi opisala trenutni trg dela na Irskem? Je pozitiven za mlade in za našo generacijo, ki za mnoge velja kot generacija, ki se je znašla v brezizhodnem položaju?

Absolutno. Tukaj nekako velja nenapisano pravilo, da se službo dobi hitreje kot stanovanje. Trenutno mesto sem dobila v enem tednu. Današnja situacija na področju IT neprestano odpira mnoga nova mesta ljudem iz različnih dežel; Google naj bi recimo na novo zaposloval okoli 6000 ljudi. Kot primerjavo lahko povem, da jih je bilo pred tremi leti, ko sem prišla na Irsko, tam zaposlenih »le« 3000.

Delovne izkušnje imaš tudi v Sloveniji – bi lahko podala kratko primerjavo o etiki dela v Sloveniji, v Španiji in na Irskem?

Zdi se mi, da so Irci veliko bolj odprti kar se tiče novosti in možnosti za mlade. Sama rada rečem, da je Irska tako v dobrem, kot slabem, nekakšen most med Evropo in Ameriko. Tu so vsi zelo prijazni, vljudni, ustrežljivi, ne marajo konfliktov in vzkipljivih ljudi. Besede, kot so »pardon, sorry, excuse me«, postanejo del vsakdana tudi takrat, ko niso potrebne. Pomembno je, kako se obnašaš do ljudi in kako se znajdeš v različnih situacijah.

Delovne razmere so bolj lahkotne, vendar se vsak zaveda svojih odgovornosti. Podjetje ni oče, ki neprestano nadzoruje, pomaga in kritizira. Podjetje ti omogoči, da samostojno opraviš skoraj vse, oni pa ti nudijo orodja in trdno osnovo.

Se ti zdi Irska za tujce prijazna država?

Irska je po mojem mnenju ena izmed najprijaznejših dežel, kar se kaže predvsem v odnosu do migrantov in tujcev. Težko je najti ljudi, ki bi te grdo gledali, popravljali tvoj naglas ali kakorkoli potiskali na rob. Irci sami so namreč znani kot migranti s težko zgodovino, in kot taki so do tujcev izjemno prijazni in tolerantni. Lahko se zgodi, da boste v določenih vaseh še slišali irščino ali težko razumljive naglase in dialekte, vendar je angleščina še vedno primarni jezik, zato se vam ni treba učiti novega.

Kaj bi svetovala mladim, ki še vedno kolebajo, ali bi se preizkusili v tujini ali ne?

Tujina morda res predstavlja velik korak in četudi ima kdo pomisleke ter ga je strah, je ravno takrat smiselno, da se v to tudi poda. Moja motivacija je bila predvsem ideja, da ob pogledu nazaj ne bom obžalovala stvari, ki sem jih vedno želela narediti, a jih nikoli nisem naredila.


»The best things in life are often waiting for you at the exit ramp of your comfort zone.« (Karen Salmansohn)

Nič ni lepšega, kot prikazati se kot najmočnejši člen med vsakim iskanjem zaposlitve. Če potrebujete nasvet, kako spremeniti vaš življenjepis tako, da bo zmagovalen in pritegnil oči delodajalca, se prijavite na karierno svetovanje, ki vam ga omogoča zaposlitveni portal Mojedelo.com


Anja Damjanović za MojeDelo.com