Uspešno predstavite svojo zamisel nadrejenim
Image

Pridobiti nadrejenega na svojo stran je lahko izredno težka naloga – da bi bili slišani, je pomembnih nešteto dejavnikov, ki jih morda sploh ne upoštevate. Razkrivamo vam, kako svoje zamisli predstaviti nadrejenemu in poskrbeti, da naletijo na plodna tla.


7 nasvetov, da dobra zamisel ne bo propadla zaradi neprepričljive predstavitve

 1. Pokažite, ne govorite.

Kar 65 % ljudi boste lažje prepričali, če jim zamisli predstavite vizualno, saj tako informacijo veliko lažje razumejo. Če želite spremeniti ustaljene postopke v podjetju, je smiselno posamične korake predstaviti z miselnim vzorcem ali kako drugače, hkrati pa ne smete pozabiti poudariti pozitivnih učinkov svoje zamisli.


 1. Pripravite se.

Priprava ne pomeni nujno predstavitve v Powerpointu in animiranih premikajočih se besed, ki letijo po ekranu. Pomeni biti pripravljen odgovoriti na vprašanja, ki vam jih bo postavil nadrejeni. Vprašanja, s katerimi se boste najpogosteje srečali, so naslednja: 

 • Kolikšen je strošek in kolikšen dobiček bo prinesla vaša zamisel?
 • Zakaj bi podjetje vložilo v vašo zamisel?
 • Zakaj je zdaj pravi čas za uresničitev zamisli? 
 • Kako bi zamisel pripomogla k trenutni viziji podjetja?


Ne sklepajte, da je vaš nadrejeni vseved. Predstavite mu pozitivne vidike zamisli in vse s tem povezane informacije. Sem spadajo tudi morebitne dodatne koristi, ki so bolj neotipljive narave, a vseeno privlačne – na primer izboljšanje morale ali zadovoljstva pri delu, zmanjšana fluktuacija osebja in priložnost za dodatno učenje.


 1. Obvladajte svoja čustva

Ob predstavitvi se izogibajte kakršnim koli negativnim čustvom (češ podjetje bo propadlo brez moje zamisli), saj jih bo nadrejeni povezal z vašo zamislijo. Katero koli intenzivno čustvo zmanjša vpliv na poslušalca, ki vas tudi ob pretiranem navdušenju ne bo jemal resno. Bistveno je, da verjamete vase in v svojo zamisel, kar se odraža v samozavestni in prepričljivi predstavitvi


 1. Ne bodite sami

Uspeh vaših zamisli je povezan z ljudmi, ki se z njo strinjajo – vpnite jih v nastajanje projekta, veliko bolj bodo zamisli naklonjeni, če lahko pri njenem razvoju sodelujejo in si lastijo zasluge. Če niste ravno dobri v javnem nastopanju, v predstavitev zamisli nadrejenim vključite tudi druge. Ljudje smo družbena bitja, zato bomo zamisli lažje sledili, če vidimo, da jo podpira večje število ljudi


 1. Zamisel razvijajte postopoma

Spremembe ljudem vzbujajo nelagodje, zato morate pri velikih spremembah napredovati počasi in vztrajno. Svoj projekt predstavite kot nekaj, v kar je vredno vlagati postopoma, saj bodo tudi koraki manjši, a učinkoviti. Velik projekt razdelite na več majhnih delov, ki bodo obvladljivejši tako za vas kot tudi za druge.


 1. Čas šteje

Ni dovolj le, da sijajno predstavite svojo zamisel, temveč je pomembno tudi, da veste, kdaj se je smiselno z njo približati nadrejenemu. Ima vaš nadrejeni trenutno veliko dela z drugimi nalogami in se ne more ukvarjati z manjšimi razvojnimi projekti? V tem primeru počakajte, saj bo vsak poseg v delovno rutino deloval rušilno.


 1. Predanost

Ne pozabite, da si vaš šef želi rešitev in pomoči, ne dodatnega dela ali dodatnih stroškov. Razumite tudi njegov položaj in ponudite učinkovite odgovore na njegove ugovore ali po potrebi prilagodite svoj pristop. Pokažite strast do zamisli, in tudi če ne uspete prvič, ne obupajte – predanost se obrestuje.


Pogosto je predlaganje svojih zamisli šefu nekoliko strašljivo, vendar gre v resnici le za pogovor. Pogovor je namreč izmenjava informacij, ne le enostransko prepričevanje. Zato poskrbite, da boste govorili »jezik« svojega nadrejenega in da ga boste aktivno vključili v razpravo – povprašajte ga o povratni informaciji in prisluhnite njegovim nasvetom, vsekakor se vam bo tak pogovor obrestoval. Tudi če ne uspete s svojo zamislijo prepričati nadrejenega, bo zagotovo cenil vašo zagnanost in pripadnost podjetju.


Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Nova služba: kako si prislužiti spoštovanje?
2. 10 korakov do popolne predstavitve svojega projekta ali ideje
4. Kako uspešno predstaviti svoj neuspeh

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.