Vici in šale v službi – da ali ne?
Image
Za neizkušene govorce so predstavitve, sestanki in razgovori pogosto velik napor in neprijetna izkušnja. Pretekle mesece, ko smo precej službenih obveznosti opravljali na daljavo, nas je veliko ugotovilo, da je pritegniti pozornost prek zaslona še veliko težje. Najtežji je običajno začetek, saj je takrat bistveno pridobiti slušateljevo pozornost. Eden izmed klasičnih nasvetov, kako pritegniti pozornost že na začetku, je »začnite s šalo«. Če niste izkušen komik in ne poznate svojega občinstva do potankosti, vam to odsvetujemo.

Zakaj se je bolje izogibati šalam? 

Če boste začeli s šalo, ki ne bo imela želenega učinka in se občinstvo ne bo smejalo, boste izgubili potrebno samozavest pa tudi poslabšali vtis o celotnem predavanju, sestanku ali predstavitvi. 

Verjetnost, da se bo vaša začetna šala izjalovila, pa je, iskreno, zelo velika:
  • velika večina šal je že slišanih; 
  • vaše pripovedovanje šale ne bo takšno, kot bi si želeli (na vas lahko vpliva trema);
  • mnogo šal je lahko žaljivih, čeprav se vam ne zdijo; 
  • šalo je treba uporabiti v primernem trenutku; 
  • humor je subjektiven in oseben.
 

Na razgovoru za službo vsekakor opustite humor

Na razgovoru nastopate v neznanem okolju in formalni situaciji. Vzdušje in tempo razgovora zato prepustite tistemu, ki vodi intervju, predvsem zato, ker ne poznate njegovega smisla za humor. Za humor se odločite le takrat, ko ugotovite, da je kultura podjetja sproščena, in če ste prepričani, da bo pozitivno sprejet. Smisel razgovora je kljub vsemu to, da se potencialnemu novemu delodajalcu predstavite v najboljši luči

Na razgovoru za službo opustite vice in šale, za sproščeno vzdušje raje uporabite druge tehnike.

Kako pritegniti pozornost in sprostiti ozračje, če ni priporočljivo uporabiti šale?

Slušatelji se veliko pozitivnejše odzovejo na osebne izkušnje pa tudi vaše pripovedovanje o teh bo veliko iskrenejše in bolj doživeto. Uporabite zgodbe, ki ste jih slišali na avtobusu, v čakalnici ali so se zgodile vam osebno.

Zelo učinkoviti so lahko tudi citati znanih oseb, ki so v bolj formalnih situacijah lahko celo najprimernejši. Za izhodišče lahko uporabite tudi situacije, s katerimi se lahko večina poistoveti – nobenemu ni všeč na primer neskončna dolgočasna glasba, ko čakamo, da se nam oglasi operater, in smo šele 25. v čakalni vrsti. 

DOBRO JE VEDETI: Smejimo se z ljudmi, ki so nam všeč. Če torej stojite pred neznanim občinstvom, si morate njegovo odobravanje šele pridobiti. Tako je bolje, če »uvodno« šalo prihranimo za nekoliko kasneje. Ko vas občinstvo spozna in si pridobite njegovo zaupanje, se bo tudi vašim šalam raje smejalo. 

Uspeh vaše šale je morda odvisen samo od tega, kdaj jo boste uporabili

Odličen odziv imajo tudi humorne situacije, ki se zgodijo spontano med vašim predavanjem, predstavitvijo, sestankom ali razgovorom. Te so del vaše skupne izkušnje, ki lahko skupino samo še bolj poveže. Na takšne situacije se je zelo dobro odzvati in jih ne spregledati, če se ponudijo same. 


Ne pozabite: Poskusite se držati pravila, da 60 % komunikacije opravi sogovornik, 40 % pa vi. Tako bo vaša predstavitev učinkovitejša, saj bo imel vaš sogovornik občutek, da je slišan.


Humor je zelo koristen za povezovanje in ustvarjanje skupnih pozitivnih spominov. Poistovetenje s »predavateljem« pomeni, da bo ta pustil zelo pozitiven vtis. Naj gre za predavanje, sestanek ali razgovor. Smeh nas povezuje in ustvarja sproščeno pozitivno vzdušje. Ne bojte se ga uporabiti, le pazite, da izberete pravi trenutek, da ste pri pripovedovanju pristni, da se navezujete na nesporne teme, najraje pa se odzovite na spontane situacije.


Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Pogosta zahteva na razgovoru: Predstavite se v 3 minutah. Bi znali?
2. Z govorico telesa sporočate več, kot si mislite – tudi na razgovoru
3. Kako do uspešne in učinkovite prijave na delovno mesto?

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.