»Zaposleni na RIO 2016 smo poosebljali vrednote Olimpijskih iger.«
Image

Za Jernejo so leta izkušenj na največjih športnih dogodkih. Po zimskih Olimpijskih igrah v Sočiju leta 2014 je pisala uspešno zgodbo na poletnih igrah v Riu de Janeiru leta 2016. Na obeh omenjenih dogodkih je bila zadolžena za organizacijo in zasnovo sistema prodaje vstopnic, trenutno pa se na tem področju kali v Madridu. Celotno izkušnjo nam je strnila v spodnjih odgovorih.

Jerneja je v Riu de Janeiru bila zadolžena za organizacijo in zasnovo sistema prodaje vstopnic.

Jerneja, tvoja izkušnja je izredno zanimiva ravno zaradi narave dela in lokacije. Kdo te je poslal v Rio de Janeiro, kako so te »izbrali«, kdaj si odšla tja?

V začetku septembra 2014 sem se odpravila na skoraj štiriindvajseturno pot v Rio. Moja pot tja se je pričela ze skoraj eno leto prej, saj sem kot ''posojen igralec'' odšla za dva meseca v Soči, v Rusijo, kjer so se leta 2014 odvijale zimske Olimpijske igre. Tam sem tudi spoznala svojo novo delovno ekipo.

Kako je po prihodu v Brazilijo potekalo urejanje dokumentacije, iskanje stanovanja, zavarovanja, odprtje bančnega računa itd. Katere so bile tiste birokratske ali administrativne obveznosti, ki si jih morala storiti ob prihodu v Rio?

Vse našteto je eden najtežjih delov selitve v tujino. Brazilija je zelo birokratska država, kar pomeni, da je potrebno za vsako malenkost obiskati nešteto uradov ter podpisati plohe papirjev. S stanovanji je podobno, ni tako lahko najti ustrezno. Iskanje je trajalo štiri mesece, zahtevalo veliko ogledov, a na koncu sem našla svoj začasni dom. K sreči sem imela pri obeh izzivih pomoč profesionalcev, kar mi je prihranilo veliko stresa.

Kako delovnik med pripravami na tako velik dogodek, kot so Olimpijske igre, dejansko izgleda? Si imela kaj časa potovanja ali si bila od jutra do večera v pisarni?

Vsega je bilo po malo. Ker sem bila v Braziliji dve leti, sem imela veliko časa, da sem spoznala tudi druga brazilska mesta in tudi okolico Ria. Približno pol leta pred igrami pa so se moja potovanja končala, saj je bilo potrebno pripraviti ogromno stvari in žal ni bilo več časa za privat potovanja.

Kako je delodajalec skrbel za vas v času priprav in izvedbe Olimpijskih iger? Kako bi opisala delovno okolje, v katerem si delala?

Delodajalec je bil korekten, držal se je dogovorov ter izpolnil vse zapisano v ponudbi ter pogodbi. Skrbel je za naše dobro počutje, administracijo, birokracijo ter nam seveda pomaga/svetoval v primeru osebnih težav. Delo na tako velikem projetku je velik izziv, za seboj prinese namreč tako lepe kot tudi stresne trenutke.

V Riu de Janeiru ste bili kot del organizacijskega odbora združeni ljudje iz celega sveta, bili ste kot »melting pot«. Kako ste se med seboj razumeli?

Ja res je, igre združijo ljudi iz celotnega sveta. Delovno okolje je bilo multikulturno, kar je dalo delu poseben »vibe«. Seveda so bile opazne razlike med nami, tako glede samega dela kot tudi glede odnosa do dela. A delovne naloge so bile izvedene s strani profesionalcev, tako da večjih konfliktov ni bilo. Olimpijske igre predstavljajo sožitje med narodi, kulturo ter seveda prijateljstvo, kar mislim, da smo zaposleni na RIO 2016 poosebili in spoštovali.

Kateri je, po tvojem mnenju in po videnem, najbolj delaven narod? Si opažala razlike v etiki dela med različnimi narodi?

Delala sem za nemško podjetje in lahko rečem, da so Nemci zelo delavni, pridni in zagnani. Z veseljem in velikim ponosom govorijo o svojih dosežkih ter opravljenem delu. Opazila sem eno slabost, in to je, da se držijo lastnega dela in ne vidijo čez svojo »ograjo«. S tem mislim, da ne vidijo celotne slike ali problema, temveč le svoj del.

Že v sami Evropi so razlike med delovnimi navadami različnih narodov. Severni in južni del Evrope se razlikujeta v odnosu do dela, kot tudi v odnosu med delavcem in delodajalcem. Enako velja za ostale dele sveta, ampak večjih razlik nisem opazila. Mogoče bi lahko omenila edino to, da smo v Evropi bolj močni v planiranju delovnih procesov, ki vodijo k dokončanju naloge.

Po nekajletnih pripravah so sledile Olimpijske igre. Kako v tem času izgleda dan člana organizacijske skupine? Kako si reševala stresne situacije?

V obdobju iger ni bilo časa za paniko in stres. Del nalog posameznika do začetka dogodka je bila tudi priprava na čas Olimpijskih iger, tako da smo dobro predvideli težave in pripravili strategijo/rešitve. To pa ne pomeni, da ni bilo nobenega problema, seveda so bili, ampak s potrpežljivostjo in trezno glavo se je težava rešila najbolj optimalno in v najhitrejšem času.

Kako bi na splošno opisala varnost v Riu de Janeiru? Imaš občutek, da se stanje izboljšuje? Je Rio potencialno mesto, v katerem bi se videla živeti tudi v bodoče?

V času iger je bil Rio bolj varen kot običajno, kar pa ne pomeni, da ni bilo potrebno skrbeti za svojo varnost ter varnost svoje lastnine. Žal Rio ni najbolj varno mesto. Priporočljivo se je izogibati določenim predelom, v večernih in nočnih urah pa je najbolje poklicati taksi, sploh, če si sam. Po zaključku OI se je situacija v mestu še poslabšala, saj država in mestna uprava nista več mogli zagotoviti dovolj denarja za plače vojakov, policistov. Sprva se v mestu nisem počutila najbolj varno, ampak čez čas sem se navadila ter prilagodila nenapisanim pravilom, kot so: ne hodi sam ponoči naokoli, ne razkazuj mobitela, bodi pazljiv na plaži, ipd. Kljub temu je Rio čudovito mesto z enkratnimi in zelo prijaznimi ljudmi, ki ga bom sigurno ponovno obiskala, ne vem pa, če bi tam lahko živela dlje casa – je le preveliko in preglasno.

Jerneja vsaj do konca septembra ostaja v Madridu, kasneje pa bo videla, ali jo bo pot vrnila nazaj v Slovenijo ali bo z nabiranjem izkušenj nadaljevala v tujini.

Kako si pristala v Španiji in kje si trenutno zaposlena?

Po zaključenih igrah sem iskala novo zaposlitev in tako sem dobila ponudbo za delo v Madridu, prav tako v »ticketingu«. Sprva smo imeli sklenjen dogovor za štiri mesece, ki smo ga podaljšali, tako da ostajam tu najmanj do konca septembra.

Ti tujina tako diši, da bi ostala tu, ali se vidiš v Sloveniji?

Oboje. Slovenija mi je čudovita, tu so lepa narava, hrana ter seveda družina in prijatelji. To so stvari, ki jih najbolj pogrešam v Španiji. Imam željo po vrnitvi v Slovenijo in si poiskati delo, moram priznati da sem že razmišljala v tej smeri. Življenje v drugi državi je lahko lepo, lahko pa tudi malo manj simpatično, ampak z vsakim tem ''manj'' se naučiš nekaj novega tako o sebi kot o drugih.

Razmišljate o selitvi v tujino? Pobegnite iz cone udobja in poiščite prosta delovna mesta v tujini.


Anja Damjanović za MojeDelo.com