Zaposleni želijo spoštovanje na delovnem mestu
Image

Spoštovanje pred plačo

Talenti zlahka zamenjajo delodajalca, če jim delovno mesto ni pisano kožo, če se ne ujamejo z vrednotami podjetja in če delodajalci niso pozorni na njihove želje in potrebe. Spoštovanje zaposlenih se je ponovno izkazalo kot najpomembnejša preferenca tako akademskih kot neakademskih strokovnjakov, ugotavljajo pri MojeDelo.com v raziskavi Ugledni delodajalec 2023. Akademskim strokovnjakom so glede na raziskave iz prejšnjih let postali pomembnejši prijetni medsebojni odnosi in uravnoteženost med delom in zasebnim življenjem. Slednje je še posebej pomembno ženskam, medtem ko so moški na tretje mesto uvrstili konkurenčno plačo. Pri neakademskih strokovnjakih je pri obeh spolih na tretjem mestu preferenc zagotovljena zaposlitev.

»Izsledki raziskave nas samo še bolj zavezujejo k temu, da zaposlenim omogočimo najboljše možne delovne pogoje, ki jih bodo motivirali, spodbujali in nudili občutek, da pripadajo. Obenem pa jim je čedalje pomembneje, da imajo možnost prilagodljivih delovnih pogojev. In to je tisto, kar je skrb vseh nas, ki vodimo ekipe,« je na slavnostnem dogodku izpostavila mag. Sarah Jezernik Konovšek, direktorica Styria digital marketplaces, d.o.o.

Moški imajo za enako delo v povprečju 200 evrov višjo plačo

Kar 96 odstotkov akademskih strokovnjakov in 91 odstotkov neakademskih strokovnjakov si želi dela na daljavo, v povprečju 2–3 dni na teden. Večina talentov (88 odstotkov) se pri iskanju zaposlitve in informacij o delodajalcih zanaša na digitalne kanale, kot so družbena omrežja (predvsem Linkedin in Facebook) in spletni zaposlitveni portali, med katerimi jih največ spremlja MojeDelo.com. 

Raziskava Ugledni delodajalec 2023 je še pokazala, da je bila povprečna mesečna bruto plača akademskih strokovnjakov v letu 2023 2.854 evrov, kar je podobno kot v letu 2022 (2.865 evrov). Najvišje plače so v panogi IT, moški pa še vedno zaslužijo povprečno 200 evrov na mesec več od žensk na primerljivem delovnem mestu. Pri neakademskih strokovnjakih je povprečna mesečna bruto plača v letu 2023 znašala 1.999 evrov, kar je 16 odstotkov več kot leto prej. Razlika med plačami neakademskih strokovnjakov in strokovnjakinj na primerljivem delovnem mestu je bila v lanskem letu 222 evrov. 


Nasvet je za vas napisala:  ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

Najuglednejši delodajalec za leto 2023 je Lek d. d.

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.