Opravili ste razgovor za službo: kaj pa sedaj?

1.4.2022


Pri iskanju nove zaposlitve je običajno najbolj mučen del procesa čakanje – čakanje na objave za delovno mesto, ki ustreza vašim sposobnostim in interesom. Ko se končno pojavi razpis, skrbno sestavite spremno pismo in življenjepis, ju pošljete in nato čakate na morebitni razgovor. Če vas obvestijo, da ste vabljeni na razgovor za delo, se nanj temeljito pripravite in skušate na njem zablesteti po svojih najboljših močeh. Nato pa spet čakate – tokrat na odgovor.

Običajno vam na koncu razgovora izpraševalec pove časovni okvir, znotraj katerega lahko pričakujete odgovor glede zaposlitve. Bolj ko se ta dan približuje, bolj ste zaskrbljeni, saj bi radi izvedeli več. Tesnoba, ki človeka preveva v takšnih okoliščinah, v njem ustvarja nemir, pričakovanje in energijo. In kadar imate veliko energije, želite nekaj narediti. Toda uprite se temu vzgibu in počakajte. Na tej točki morate dobro razmisliti, kako in kdaj boste ukrepali.

Resnica je, da lahko trenutno storite bore malo, da bi zadeve pospešili. Če boste pretirano zagnani ali celo vsiljivi, bo to v najboljšem primeru izpadlo zelo nadležno, medtem ko lahko v najslabšem dejansko škodi vašim možnostim za pridobitev te službe.


Imejte v mislih, da oseba, ki je opravila z vami razgovor, najverjetneje opravlja razgovore za različna delovna mesta ali položaje. Če vsak kandidat, ki pride na razgovor, pošlje še poizvedbo, so elektronski predali kadrovnikov verjetno nabito polni poizvedb različnih nadobudnih iskalcev zaposlitve. A kljub temu pri vsem tem čakanju vseeno obstaja nekaj izjem. Natančneje štiri izjeme, ko se zdi, da je morda v vašem najboljšem interesu, da vodji zaposlovanja vseeno pošljete sporočilo.

1.) ZAHVALA

Na razgovoru vprašajte vodjo zaposlovanja, kdaj lahko od njega pričakujete odgovor o naslednjih korakih. Ta časovni okvir vam bo pomagal ugotoviti, kdaj storiti naslednji korak. Svoje prvo sporočilo mu lahko pošljete 24 ur po razgovoru. Pošljite elektronsko sporočilo, v katerem se bodočemu zaposlovalcu zahvalite za njegov čas.

Sporočilo naj bo kratko, a »sladko«. Omenite eno posebno stvar z razgovora, ki se vam je še posebej vtisnila v spomin, ali pa omenite, česa novega ste se naučili oz. izvedeli o njihovi organizaciji. Na koncu dodajte, kako zelo se veselite njihovega odziva. Ampak bodite pozorni – zahvalno sporočilo ni priložnost, da svojemu razgovoru za delo dodate več vsebine. To je samo priložnost, da še enkrat pokažete svoje spoštovanje in navdušenje nad delovnim mestom in podjetjem, zaposlovalca pa spomnite nase.


PRIMER

Spoštovani [g./ga. in ime]!

Najlepša hvala za vaš včerajšnji čas in priložnost, da delim svoje zanimanje in usposobljenost za [naziv dela]. Še posebej me je navdušil vaš program usposabljanja za nove zaposlene, ki omogoča pregled nad različnimi oddelki znotraj podjetja in poklicnimi potmi.

Veselim se vašega odgovora.

[ime]2.) NADALJNJA POIZVEDBA

Če se vam iz podjetja ne oglasijo do napovedanega datuma, ne obupujte in poizvedbe oz. elektronskega sporočila ne pošljite takoj. Razlogov za to je lahko več. Mogoče niste bili prva izbira za to delovno mesto, vendar ste še vedno v »igri«. Lahko se zgodi, da bodo dali ponudbo nekomu drugemu, ta oseba pa je morda ne bo sprejela. Pustite jim malo časa, da stvari uredijo v miru.
Ko pa je pretekel teden dni od datuma, ko naj bi vam po njihovih besedah sporočili odgovor, vi pa ga še vedno niste prejeli, lahko pošljete hitro sporočilo. V največ treh odstavkih nagovorite osebo, ki je z vami opravila razgovor. Vsebina sporočila naj bo podobna vsebini poslane zahvale; izrazite svoje zanimanje in navdušenje nad delovnim mestom. Povejte nekaj pozitivnega o podjetju in vprašajte, ali lahko posredujete dodatne informacije, ki bi bile zanje koristne. Povejte jim, da se veselite njihovega ponovnega sporočila.


PRIMER

Spoštovani [g./ga. in ime]!

Želel bi nadaljevati najin razgovor z dne [datum] za delovno mesto [položaj]. Je že kaj več novega glede položaja? Užival sem v najinem pogovoru in nadaljnjem spoznavanju vašega podjetja. Izmed vseh podjetij, s katerimi sem bil v stiku med iskanjem zaposlitve, me je še posebej navdušila vaša predanost usposabljanju in razvoju. Menim, da se vaša filozofija rasti podjetja dobro ujema z mojimi poklicnimi cilji.

Sporočite mi, če potrebujete še kakšne dodatne informacije. Vesel bom priložnosti delati z vami v [ime podjetja].

Lep pozdrav,
[ime]3.) IZJEMA

Izjema, ki dovoljuje, da stopite v stik s svojim morebitnim bodočim delodajalcem pred datumom, ki vam ga je navedel po koncu razgovora, je, če pride do pomembne spremembe okoliščin ali vašega življenjepisa. Recimo, da ste opravili razgovor za svojo sanjsko službo, nato pa ste prejeli ponudbo nekega drugega podjetja, preden so vam uspeli odgovoriti iz prvega podjetja. Takrat lahko napišete sporočilo, da imate sicer še eno ponudbo, vendar resnično občudujete to podjetje in njegovo poslanstvo, zato bi si želeli slišati njihov odgovor, preden se dokončno odločite. Ali pa ste morda oddali patentno prijavo, ki je pomembna za delovno mesto, za katerega ste se prijavili? Če so vam patent odobrili, to novico delite, saj lahko vpliva na nadaljnjo razpravo o vaši prijavi za to delo.


PRIMER

Spoštovani [g./ga. in ime]!

Želel bi nadaljevati najin razgovor z dne [datum] za delovno mesto [položaj]. Od najinega srečanja je prišlo do nekaj sprememb, zato bi vam želel posredovati sveže informacije.

Prejel sem ponudbo za delo v drugem podjetju. A ker je vaše podjetje na tem področju v Sloveniji vodilno, hkrati pa predano razvoju zaposlenih, kar me zelo impresionira, sem še vedno zainteresiran za možnost sodelovanja z vami. Če imate kakšne novice o zaposlitvenem postopku, bi me slednje resnično zanimale, medtem ko razmišljam o ponudbi drugega podjetja.

Lep pozdrav,
[ime]


4.) POVRATNO SPOROČILO

Če menite, da je razgovor potekal dobro, dela pa vam niso ponudili, lahko pošljete še zadnje sporočilo. Zaprosite za povratne informacije o poteku svojega razgovora za delo, a tudi tokrat bodite kratki in jedrnati. Svojemu sogovorniku se še enkrat zahvalite za čas. Povejte, da vam je bil razgovor všeč in bi radi pridobili konstruktivne povratne informacije o tem, kaj lahko v prihodnosti naredite bolje, da bi izboljšali svoje možnosti za zaposlitev. Vsi zaposlovalci si najverjetneje ne bodo vzeli časa, da bi vam odgovorili, a če dobite povratno sporočilo, se lahko morda v njem skriva kakšen namig, ki bi lahko izboljšal vaše možnosti v naslednjem krogu.


PRIMER

Spoštovani [g./ga. in ime]!

Bil sem razočaran, ko sem izvedel, da po razgovoru, ki sva ga opravila dne [datum], zaposlitve nisem dobil. Užival sem v najinem pogovoru in navdušen sem nad delom, ki ga opravljate v [ime podjetja]. Ker sem šele nedavno začel iskati zaposlitev, bi vas prosil za mnenje o poteku najinega razgovora. V prihodnje bi se želel čim učinkoviteje predstaviti, zato bi vam bil hvaležen za morebitne povratne informacije.

Lep pozdrav,
[ime]Iskanje zaposlitve je naporno in od človeka terja veliko energije. In morda bo trajalo nekoliko dlje, kot ste upali ali pričakovali, da dobite delo. Normalno je, da ste nemirni in v skušnjavi, da bi pošiljali poizvedbe kadrovnikom, toda to bi vam dalo zgolj lažen občutek, da nekaj počnete. Na žalost vam pošiljanje takšnih sporočil ne bo pomagalo dobiti službe, zato skušajte biti potrpežljivi.


Povzetek

  • Napišite zahvalo osebi, ki je z vami opravila razgovor, najpozneje en dan po srečanju. Naj bo kratka, a sladka. Omenite eno posebno stvar, ki ste jo izvedeli o njihovi organizaciji in se vam je najbolj vtisnila v spomin.
  • Če se podjetje ne oglasi do datuma, do katerega je reklo, da bo sprejelo odločitev, brez panike. Počakajte teden dni, in če odgovora še vedno niste prejeli, pošljite kratko sporočilo, v katerem izrazite svoje navdušenje nad delovnim mestom.
  • In kot zadnje: tudi če ne dobite službe, lahko še vedno pošljete zadnje sporočilo in (za)prosite za povratne informacije. Kdo ve – morda se iz tega kaj naučite, v prihodnosti pa vas lahko nova samospoznanja pripeljejo celo do boljših priložnosti.


Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Kako se »prodati« v 60 sekundah
2. 8 trikov, ki jih morate poznati, da ustvarite dober prvi vtis
3. Skrivno orožje na zaposlitvenem razgovoru: Raziščite podjetje

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.


Izberi področje dela