Opravite samooceno ob koncu leta – zastavite si nekaj vprašanj

25.11.2022


Ob koncu leta številni hote ali nehote opravljamo preglede stanja – pa naj bodo to družinske, osebne, premoženjske, poslovne ali karierne bilance. Dobro se je zazreti v preteklih 12 mesecev in si zastaviti nekaj vprašanj – kje smo bili in kaj smo počeli v tem času?

Če je kariera eno tistih področij, ki vam je še posebej pomembno, so za vas nanizana vprašanja, ki vam bodo pomagala do predstave o postorjenem v enem letu, pa tudi do neizkoriščenega potenciala. Samoocena vam bo pomagala določiti cilje za naslednje leto, dosedanje izkušnje pa vam lahko pomagajo te cilje doseči hitreje in lažje.

Povzetek leta vam namreč omogoča podoživeti največje zmage, slaviti osebnostno rast, hkrati pa omogoča razmislek, na katerih področjih bi lahko postopali drugače. Na ta način lahko vstopite v naslednje leto z znanjem, ki ga potrebujete za doseganje novih rezultatov in nadaljnjo profesionalno rast.

Prvi sklop vprašanj, ki si jih lahko zastavite, se nanaša na ekipno delo in strategijo; dobro je, če so vaša individualna prizadevanja usklajena s cilji organizacije. Za doseganje teh ciljev pa potrebujete tudi učinkovito sodelovanje. Da bi preverili, kako dober član ekipe ste oziroma kako dobra je vaša ekipa, si skupaj odgovorite na spodnja vprašanja:

  • Kaj nam je letos uspelo ustvariti?
  • Kakšno je bilo počutje oziroma vzdušje, medtem ko smo delali skupaj?
  • Česa naslednje leto ne bi smeli več početi, kaj bi morali storiti in kaj bi morali v naslednjem letu spremeniti kot ekipa?

S pogovorom o navedenih stvareh boste lažje določili posamezne vloge znotraj ekipe, predvsem pa boste lažje sprejeli odločitve, česa kot ekipa ne smete več početi (ponavljati določene napake), kaj, kam in koga je treba naslednjič vključiti (da bodo cilji izvedeni v celoti), pa tudi, kam usmeriti prizadevanja za spremembe, da bi povečali uspeh celotne ekipe.


Naslednji sklop vprašanj se nanaša na stanje duha in energijo, ki vas je prevevala na delovnem mestu. Pomembno je, da se ozrete in ponovno ocenite količino svoje energije in delovanje duha v določenih trenutkih, saj vam to lahko pomaga povečati uspešnost, nadalje pa občutiti globlje zadovoljstvo pri delu, ki ga opravljate.

  • Kdaj sem se letos v službi počutil najbolje in kaj sem takrat počel?
  • Na katere energijske izkoriščevalce sem naletel letos in kaj storiti v naslednjem, da mi energija ne bi več odtekala za nepomembne zadeve ali osebe?
  • S kom mi je bilo letos v užitek sodelovati?
  • Kdaj je moja ustvarjalnost letos bila na vrhuncu?

Ko odgovarjate na navedena vprašanja, upoštevajte stranke, sodelavce, partnerje, izobraževalce itn. Ob koncu pa se vprašajte, kaj morate storiti, da bi lahko v naslednjem letu preživeli več časa v družbi teh oseb?Pomemben vidik dobrega počutja na delovnem mestu sta tudi samozavest in psihično dobro počutje. Da bi kar najbolje naslovili to temo, lahko razmislite o odgovorih na naslednja vprašanja, ki vam bodo prikazala, v katero smer nadaljevati oziroma katerih napak ne bi bilo pozitivno ponavljati.

  • Katere delovne naloge so mi na začetku leta povzročale preglavice in kako se ob teh nalogah počutim?
  • S katerimi delovnimi dosežki bi se letos lahko pohvalil prijateljem?
  • Kaj me je letos na delovnem mestu vznemirilo oz. kdaj mi ni bilo prijetno?

Ker je novo leto že za vogalom in prav tako novoletne zaobljube, si pred tem nalijte vino in opravite samooceno svojega dela v preteklem letu – kje ste blesteli in kje še lahko? Z uvidom, katere poteze so bile pravilne in kakovostne ter katere niso delovale, bo vstop v novo leto precej lažji; prav tako vaše predstave, kaj bi si želeli pri svojem delu izboljšati in kako se spoprijeti z novimi izzivi.Ob koncu pa upoštevajte, da je samoocena čudovito orodje za krepitev samozavesti in negovanje duševnega dobrega počutja – to sta vrednoti, ki sta pri napredovanju zmeraj pomembni.Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. 5 nasvetov, kako zablesteti na letnem razgovoru
2. Kako čim primerneje odgovoriti na »zoprna vprašanja« med zaposlitvenim razgovorom
3. 8 nasvetov, kako si izpogajati boljšo plačo

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.


Izberi področje dela