Oprostite, kako je to povezano s službo?

10.2.2016


Veliko smo že pisali o vprašanjih, ki se največkrat pojavljajo na razgovorih za službo. Kandidat se s to informacijo lahko lažje pripravi na razgovor in deluje bolj samozavestno. Zna odgovoriti na zadano vprašanje in se tako še bolj prodati. A kaj naredijo še tisti samozavestni kandidati, ko jim na razgovoru postavijo ilegalna vprašanja?

Kako odgovoriti na ilegalna vprašanja

Veliko smo že pisali o vprašanjih, ki se največkrat pojavljajo na razgovorih za službo. Kandidat se s to informacijo lahko lažje pripravi na razgovor in deluje bolj samozavestno. Zna odgovoriti na zadano vprašanje in se tako še bolj prodati. A kaj naredijo še tisti samozavestni kandidati, ko jim na razgovoru postavijo ilegalna vprašanja?Ilegalna vprašanja so vprašanja, ki se ukvarjajo z vašim osebnim življenjem, versko, spolno usmerjenostjo, ideološkimi prepričanji in niso v neposredni povezavi z delom. Največkrat se kandidati sploh ne zavedajo, da jim je bilo postavljeno takšne vrste vprašanje, in nanj odgovorijo po resnici. Na ta vprašanja ni potrebno odgovarjat, razen v določenih izjemah.

Ali ste poročeni?


To je vprašanje, ki v skupini »ilegalnih vprašanj« močno zaseda prvo mesto, je pa, seveda, popolnoma logično, zakaj smo ga uvrstili v to skupino. Odgovor na takšno vprašanje lahko delodajalcu poda več informacij, kot se vam sploh sanja, seveda pa je lahko prisotna tudi diskriminacija glede na to, kaj boste povedali. Podobno je še: Kakšen je vaš zakonski status? Ali ste poročeni? Ločeni? Kako to, da ste še samski? Kdaj se nameravate poročiti? Ali načrtujete imeti družino? Koliko otrok imate?

Vsa vprašanja, s katerimi želi delodajalec pridobiti informacijo o načrtovanju družine kandidata (poroka, zaroka, načrtovanje otrok) tehnično spadajo pod ilegalna vprašanja. Velikokrat izpade, kot da želi delodajalec samo vzpostaviti stik z vami in vas bolje spoznati, a vsa vprašanja takšnega tipa imajo za seboj en globlji pomen. Kandidat tako ni primoran in ni dolžan odgovoriti na takšno vprašanje, se pa vseeno lahko sami odločite, kaj boste storili v tej situaciji.

Odgovorite na vprašanje


V primeru, da se odločite, da boste podali iskren odgovor na podano vprašanje, to storite na svojo roko, a zavedati se morate, da s tem veliko tvegate. Pazite le, da ne boste odprli novega vala vprašanj, ki vam jih bo delodajalec postavil. Tudi sledeča vprašanja v stilu »Kdo bo skrbel za otroke, ko boste v službi?« ali »Imate možnost, da hitro pridete do varuške, če je to potrebno?« so ilegalna. Ilegalno je tudi vse, kar zadeva vašo spolno in versko usmerjenost.

Zavedati se morate, da se odgovor nikakor ne bo povezoval z delovnim mestom, na katerega ste se prijavili, obstaja pa tudi možnost, da boste na vprašanje odgovorili »napačno« in boste ravno zaradi tega ob službo.

Odklonite vprašanje


Obstaja druga možnost, in sicer ta, da preprosto odklonite odgovor na vprašanje in iskreno poveste (pri čemer se ne boste nič zlagali), da ne boste odgovarjali, saj je to vaša pravica. Pri tem se morate zavedati, da vas bo delodajalec mogoče smatral za osebo, ki ne želi sodelovati in spet se vam lahko zgodi, da vas delodajalec zavrne in nimate možnosti, da se prebijete v drugi krog razgovorov.

Preusmerite vprašanje


Strokovnjaki so mnenja, da je najboljša pot ta, da vprašanje preusmerimo direktno na delodajalca. Če vas torej sogovornik vpraša, ali imate kaj otrok, lahko odgovorite: »Vidim, da vam družina veliko pomeni. Ali imate otroke?« S takšno preusmeritvijo se izognete kakršnemukoli odgovoru, hkrati pa boste delodajalcu pokazali tisto, kar si želi videti v vas – iznajdljivost, ohranjanje mirne krvi, sposobnost diplomatskih odgovorov in pogum. Delodajalcu lahko ponudite tako tudi druge diplomatske odgovore, ki se vežejo na službo, z njimi ne boste razkrili svojih osebnih informacij, hkrati pa ne boste podali mnenja, da ste nezainteresirani in užaljeni.

Na vprašanje »Ali ste poročeni?« lahko odgovorite: »Moje zasebno življenje na noben način nikakor ne vpliva na produktivnost na delovnem mestu.« Na vprašanje »Kdo bo skrbel za otroke, ko boste morali dlje ostati v službi zaradi narave dela?« lahko odgovorite: »Usklajevanje kariere in zasebnega življenja mi nikoli ni predstavljajo težav, zato verjamem, da mi jih tudi tokrat ne bi.«

V primeru, da bo delodajalec še naprej vrtal in želel priti do informacije, ki je ne želite deliti z njim, ga imate pravico vprašati: »Oprostite, na kakšen način se to povezuje z delovnim mestom, na katerega se prijavljam? Morda česa ne vem, razložite mi, prosim.«

Za več nasvetov o iskanju službe si preberite zaposlitveni priročnik Kako uspešno iskati zaposlitev, ki so ga sestavili strokovnjaki na tem področju.


PREBERI SI


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela