Opustite teh 5 navad, preden začnete z novo službo

25.5.2022


Zaključili ste študij, opravili prakso, nato pa je napočil čas za iskanje zaposlitve. Pridno ste prebirali oglase za delo, prirejali življenjepise za potrebe delovnega mesta, hodili na razgovore, nato pa vam je uspelo! Dobili ste svojo prvo (redno) zaposlitev za polni delovni čas. Dobrodošli v resničnem svetu, kjer »odrasli« nimajo potrpljenja za začetniške poteze, ki jih mladi in sveže zaposleni delajo pogosto, a tudi nehote. Da bi se jim kar najbolje izognili, je spodaj 5 nasvetov, ki vam bodo pomagali pri prehodu iz študentskega življenja v obdobje redne zaposlitve.

1. Strah pred zahtevnimi projekti

Čeprav je pripravništvo za vami, pa to še ne pomeni, da ste imeli takrat priložnost sodelovati pri odmevnih projektih. Žal je nekaj vsakdanjega, da pripravnik običajno opravlja večinoma tista dela, ki so ostalim v podjetju odveč. Navadno se od posameznikov, ki opravljajo prakso, pričakuje, da bodo »ubogali«.

Od redno zaposlenih, tudi tistih, ki so na začetku kariere, pa se pričakuje, da bodo naredili nekaj več kot le sledili ukazom. Od vas se na tej točki pričakuje, da poglobljeno razumete svoje delovne obveznosti in naloge, pri čemer izkazujete tudi določeno mero neodvisnosti.

Med pripravništvom morda niste imeli časa ali priložnosti, da bi svoj čas in energijo vlagali v dolgoročne projekte. Morda pa tudi ste, pa se je vaše pripravništvo izteklo, preden je bil projekt končan. Lahko pa ste se vsemu skupaj preprosto v celoti izognili, ker ste vedeli, da tam ne boste ostali prav dolgo. Ampak to je bilo pred zaposlitvijo za nedoločen čas; sedaj ni več pritiska »končnega datuma«, zato delodajalci od vas pričakujejo, da se boste vključili ali celo vodili dolgoročne projekte, ki zahtevajo pomembno strateško razmišljanje.

Zato le pogumno dvignite roko, ko pride na vrsto razdeljevanje zahtevnih projektov, in povzdignite glas, naj vas slišijo. Prispevajte kadar koli, kjer koli in na kakršen koli način lahko.


2. Obravnavanje redne zaposlitve, kot da gre za generalko

V vsaki redni službi je prostor za učenje, za napake pa vedno manj – izkazati se morate tukaj in sedaj, ni več generalk, čas je za premiero.

Vsaka zaposlitev je lahko tudi odskočna deska za vašo nadaljnjo karierno pot in previdno razmislite, kako bi lahko vsak korak vplival na vzpon vaše kariere. Čas je, da poprimete za delo in se izkažete.


3. Strah prevzeti pobudo

Pri zaposlitvi za nedoločen čas od vas pričakujejo, da boste delali samostojno in neodvisno. Zmožni morate biti samostojnega odločanja, opaziti, kje je prostor za izboljšave ter hkrati zagrabiti priložnosti, da pokažete nadrejenim, kako inovativni ste. Delujte proaktivno – na primer prevzemite pobudo za vzpostavitev ključnih sestankov z drugimi v podjetju ali pa dvignite telefon in odpravite zastoj, zaradi katerega nadaljevanje projekta ni bilo mogoče.

4. Neupoštevanje (poslovnega) bontona

Eden najpomembnejših nasvetov, kadar gre za prvo redno zaposlitev, je: Bodite prijazen sodelavec. Se je na vaši mizi nabrala gora papirjev, ker najbolje delujete v kreativnem kaosu? Ali morda iz vaših slušalk hrešči glasba? Si morda radi vzamete odmor za brskanje po telefonu in pošiljanje sporočil prijateljem? Morda je vaš šef do sedaj zamižal na eno oko, ker ste bili pač tu samo na praksi, toda sedaj, ko ste redno zaposleni, pa verjetno tega ne bo več počel.

Da bi se kar najbolje vklopili v delovno okolje, sploh tam, kjer je veliko skupnih in odprtih prostorov, ključno vlogo igra vaše izkazovanje spoštovanja do pisarniške kulture, sodelavcev in podjetja.

5. Delanje površnih napak

Ja, nihče ni popoln in vsi delamo napake. To zagotovo velja, kadar je govora o pripravnikih in študentih. Dobra plat pripravništva je, da ponekod pripravnike celo spodbujajo k delanju napak. Spodrsljaji, ki so posledica malomarnosti ali nepozornosti, sicer nikoli niso super, so pa vsekakor bolj dopustni, kadar gre za učenje med prakso.

Ampak to je bilo prej, sedaj ste redno zaposleni za polni delovni čas in napake zaradi površnosti ne bodo šle tako gladko skozi. Če želite svoje delo opravljati brezhibno, potem raje vse, kar počnete, preverite dvakrat. Pošiljanje elektronskega sporočila, kjer mrgoli slovničnih napak, napačno citiranje potencialne stranke ali premajhno zastopanje interesov podjetja lahko namreč resno škodijo vašemu ugledu.

Če želite na svojem delovnem mestu delovati čim bolj suvereno, izbrusite svoj profesionalizem. Skušajte pristopiti k svoji prvi redni zaposlitvi z mešanico miline in navdušenja. Še vedno boste na svoji poti naleteli na cel kup učnih krivulj, zaradi katerih se boste počutili izven svojega elementa, ampak to je povsem normalno. Sčasoma boste dobili dober pregled nad svojim delom in zahtevami, med prebijanjem skozi delovne naloge pa boste dobili tudi številne potrditve, ki jih na tej stopnji še nimate zaradi pomanjkanja kilometrine.


Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Neprimerno vedenje na delovnem mestu? Kaj storiti?
2. Različni slogi vodenja – kateri vam je pisan na kožo?
3. Empatija na delovnem mestu

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.


Izberi področje dela