Osebna znamka - kaj je to in kako jo ustvariti?

24.6.2019


Najverjetneje ste že slišali za osebno znamko. Kaj je to? Kako jo zgraditi? V tokratnem zapisu povzemamo mnenja strokovnjakov, za vas pa smo tudi sestavili kratek priročnik, ki vam bo služil kot pomoč, pri temu, da si ustvarite dobro ime.

Kaj je osebno znamčenje?
Osebno znamčenje je kontinuiran proces, preko katerega se v mislih drugih ljudi ustvarja slika, vtis o nekomu. Vsaka objava na socialnih medijih, vsak spremenjen status, ki ga zapišete, vsaka slika, ki jo delite, vsaka beseda, ki jo izrečete. Vse to ima velik vpliv na vašo osebno znamko. Vaša osebna znamka je skupek vaših vsakodnevnih aktivnosti, prav tako pa tudi vaše povezovanje z drugimi ljudmi in organizacijami. Osebna blagovna znamka ni zgolj vaša pojavnost na spletu, temveč tudi vaša prezenca v realnem svetu, ki veliko pomeni. 

Kje se moja osebna znamka kaže?
Ustvarjanje osebne znamke je dolgotrajen proces, ki zahteva veliko truda, a na koncu se izkaže, da je bilo vredno. Je nekaj, kar vam nihče ne more odvzeti, in je nekaj, kar vas bo spremljalo preko celotne kariere. Je smernica, ki daje drugim ljudem vedeti, kdo ste in kakšna so vaša načela. Ravno zaradi tega je pomembno, da se zavedate, kje bodo informacije, ki jih delite s svetom, končale.

Želite se mrežiti in pokazati javnosti, zato je pomembno, da je vaša znamka vidna na več različnih mestih, a bodite pozorni na to, da je informacija, ki jo delite z drugimi, točno tisto, kar želite, da je vidno širši publiki. Vaša osebna znamka je jasna na socialnih medijih, saj tam najpogosteje začnete. Vendar to ni dovolj - razmislite o pisanju blogov, snemanju video posnetkov, ustvarjanju strokovnih člankov, predvsem pa veliko in pogosto mrežite. Spoznajte svojo ciljno publiko in komunikacijo prilagodite njej.

Zakaj potrebujem osebno znamko?
Osebna znamka s sporočilom, ki ga želite poslati v javnost, je pomembna za rast in razvoj na karierni poti. V kar 90 % primerih se je za ta namen izkazala za izredno pomembno. Vse raziskave kažejo, da je osebna znamka izjemno pomembna, zato ne odlašajte in naredite nekaj na tem področju!

Kaj naj osebna znamka vključuje?
Pomembno je, da odraža vašo strast in vrednote - z njimi determinirate, kje se vidite čez pet ali več let. To poleg sposobnosti in delovnih izkušenj, ki jih imate, pove veliko več o vas, kot sam življenjepis. Delodajalci iščejo ambiciozne in motivirane ljudi, in z gradnjo osebne znamke pokažete, če ste iz pravega testa ter prava izbira za njihovo podjetje.

Kako uporabljati družbena omrežja v namene osebnega znamčenja?
Zavedajte se, da je osebno znamčenje začetek poti, s katero gradite zaupanje v delodajalcih. Družbena omrežja lahko uporabljate tako z osebnim namenom, lahko pa jih uspešno pretvorite v poslovne profile, ki vam pomagajo do tega. Eno od takšnih omrežji je Linkedin.

Kaj še lahko uporabite pri razvoju osebne blagovne znamke?
Prvi korak pri postavitvi osebne blagovne znamke je zagotovo prepoznavanje svojih prednosti in slabosti. To lahko zelo uspešno naredite s psihometričnimi testiranji
Prav tako je eden od profilov, ki vam lahko prinese nove karierne priložnosti zagotovo vaš osebni profil na portalu MojeDelo.com. Vnesite čim več podatkov, še posebej se osredotočite na ˝nagovor delodajalca˝ in ˝naziv življenjepisa˝, odprite ga in dovolite, da kadroviki dostopajo do njega. In novi karierni izzivi vas lahko najdejo hitreje, kot si mislite!


Izberi področje dela