Počitnice izkoristite za posodabljanje življenjepisa

3.10.2017


V 17c. členu Zakona o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti je navedeno, da mora biti brezposelna oseba na razpolago za zaposlitev in dosegljiva zavodu vsak delovni dan tri ure dnevno na naslovu stalnega prebivališča ali na naslovu, za katerega se dogovori z zavodom. Dolgočasno, ste ravnokar pomislili. Mi pa vidimo to kot priložnost, da se posvetite svojemu življenjepisu!

V 17c. členu Zakona o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti je navedeno, da mora biti brezposelna oseba na razpolago za zaposlitev in dosegljiva zavodu vsak delovni dan tri ure dnevno na naslovu stalnega prebivališča ali na naslovu, za katerega se dogovori z zavodom. Dolgočasno, ste ravnokar pomislili. Mi pa vidimo to kot priložnost, da se posvetite svojemu življenjepisu!


Prilagodite življenjepis trenutnim razmeram

Tako za brezposelne kot za zaposlene so počitnice pravi čas, da se posvetite vašemu življenjepisu. Kdaj ste ga nazadnje posodobili? Ste izbrisali delovne izkušnje, ki so stare več kot 15 let? Ste dodali nova znanja in izobrazbo? Niste pozabili na izobraževanja, ki ste se jih ob službi udeleževali? Ne glede na to, ali iščete delo kot brezposelna oseba, ali bi le radi menjali vašo karierno pot, mora biti vaš življenjepis popoln. Nikoli ne veste, kdaj se vam bo odprla možnost, kjer vas bodo prosili, da jim pošljete življenjepis.

Sledi 6 enostavnih in hitrih nasvetov, kako se v času počitnic posvetiti svojemu življenjepisu.

1. Čas za spremembe!


Zazrite se v svoj življenjepis in iskreno povejte, kdaj ste ga nazadnje osvežili? Je minilo več kot pet let? Je oblika življenjepisa že staromodna in takšna, da nikogar ne bi privlačila? Čas je, da mu daste bolj moderno obliko! Še vedno je lahko na navadnem belem papirju, tako kot je to že tradicionalno, a pomembna sta oblika in slog življenjepisa. Delodajalci so pozorni na unikatne življenjepise, zato poskrbite, da jim bo ravno vaš padel v oči.

2. Prilagodite življenjepis različnim službam


Vi, ki ste se odločili, da boste menjali službo in s tem menjali tudi karierno pot, se morate zavedati, da vam življenjepis, ki vam je prinesel trenutno zaposlitev, ne bo pomagal pri prihodnji. Življenjepis za marketing ni enak življenjepisu tržnikov in se močno razlikuje od življenjepisa grafičnega oblikovalca. Niso vse izkušnje primerne za vsa delovna mesta, prav tako pa se je potrebno potruditi in delovne izkušnje, za katere se vam zdi, da so primernejše, napisati na začetku (v primeru funkcijskega življenjepisa). Pomislite – morda ste v času zaposlitve na lastno roko obiskovali dodatne tečaje in izobraževanja, ki vam pridejo prav pri iskanju nove službe. Morda ste na trenutnem delovnem mestu že delali nekaj opravil, ki se povezujejo z vašo novo karierno potjo. Vse to je pomembno in za vse to je zdaj čas, da pristane na vašem življenjepisu.

Kadroviki za pregled enega življenjepisa porabijo manj kot 30 sekund časa in ravno toliko časa imate na voljo, da jih s sposobnostmi in izkušnjami prepričate, da ste ravno vi pravi kandidat. Poskrbite, da kadroviku vse ponudite pred očmi in ne dovolite si, da bi bodoči delodajalec po življenjepisu moral iskati podatke, ki jih potrebuje. Verjemite, da bodo v tem primeru po liniji najmanjšega odpora preprosto odložili vašo predstavitev in se posvetili drugi.

3. Kakšne so vaše ključne besede?


Podrobno si preberite razpis za delovno mesto in si podčrtajte ključne besede, ki vas v razpisu zanimajo. Zdaj besede primerjajte z vašimi v življenjepisu? Se katera od njih podvaja? Ste katero od njih uporabili v svoji predstavitvi? V primeru, da jih niste zapisali, jih dopišite ali zamenjajte s sinonimi, ki jih že imate v dokumentu. Če je v razpisu pogoj izvrstno poznavanje Microsoft Excel programa, vi pa imate v življenjepisu zapisano besedo »odlično«, jo po hitrem postopku spremenite v enako besedo, kot je v razgovoru. Če objavljen razpis zahteva skrbnika ključnih kupcev, vi pa imate v svojem življenjepisu naziv tržnika, ga lahko brez slabe vesti zamenjate s pravo, ključno besedo.

Zavedati se morate, da kadroviki in delodajalci točno vedo, kaj zahtevajo od kandidatov, in to jim tudi morate ponuditi.

4. Zapišite si največje uspehe do zdaj


Opravite retrospektivo in se zamislite nad izzivi, ki ste jih imeli pred seboj v bližnji preteklosti, spomnite se, kako ste jih rešili in kaj ste dosegli, ko ste jih enkrat presegli. Ste ponosni nase? Kaj konkretnega ste dosegli in kako ste pripomogli vašemu trenutnemu delodajalcu, da je deloval in posloval bolje? Ste znižali cene dobaviteljev? Ste zmanjšali stroške ogrevanja z menjavo ponudnika? Ste samoiniciativno opazili napake, ki jih ni še nihče do zdaj?

5. Napišite povzetek kvalifikacij


Na kratko ponudite in predstavite delodajalcu seznam vseh kvalifikacij in sposobnosti, ki jih premorete. Naredite povzetek življenjepisa, ki ga lahko zapišete v začetku dokumenta kot uvod v branje. Najprej »brainstormajte« in se zamislite nad vašimi sposobnostmi, izkušnjami, delovnimi navadami, kvalifikacijami in nazivi, ki ste jih pridobili tekom vaše kariere, in to s pridom uporabite v povzetku. Naj bo povzetek zmagovalen in skrbno usmerjen v podjetje, kamor pošiljate prijavo. Znancu, prijatelju ali družinskemu članu dajte življenjepis za pregledati, saj boste tako lahko dobili objektiven pogled na situacijo.

6. Vedno glejte v prihodnost


Poskrbite tudi za svoje profile na socialnem omrežju in za to, da bodo sovpadali z vsem, kar ste zapisali v življenjepisu. Vaš življenjepis naj bo odraz nekajletnega truda, da dobite delo, za katerega se prijavljate. Če je delovna izkušnja stara več kot 15 let, jo umaknite iz življenjepisa in dajte prednost novim. Če se delovna izkušnja ni povezovala s službo, na katero se prijavljate, jo umaknite in razmislite, kaj bi lahko zapisali, da bi vas naredilo zmagovalca. Zapomnite si – vedno glejte en korak naprej!

Pomembno je tudi, kdaj boste življenjepis poslali


Verjamemo, da ste navdušeni nad svojim novim življenjepisom, ki bi ga radi takoj poslali na razne razpise, a zavedati se morate, da je tudi čas, ko pošiljate življenjepis, pomemben. Ubrati morate torej primeren timing. Sledijo tri pravila, ki se jih morate držati:
- Nikoli v petek! Ne le, ker so vsi zaposleni ob petkih že praktično z mislimi v vikendu, ampak tudi zato, ker bo marsikdo pošto pustil do ponedeljka neprebrano in lahko si predstavljate, da bo ob poplavi pošte vaš življenjepis romal na zadnje mesto neprebranih mailov.

- Zgodnja ponedeljska ptička. Najbolje je, da življenjepis pošljete v ponedeljek zjutraj, še preden se začne delovni čas. S takšnim načinom boste poskrbeli, da boste na vrhu neprebranih mailov in vaš življenjepis bo lažje opažen. 

- Počitnice. To je najlepši čas za pošiljanje življenjepisov. Na trgu dela je manj konkurence, podjetja se pripravljajo na novo sezono dela in potrebujejo zaposlene, poleg tega pa boste med počitnicami pokazali, da ne počivate in se trudite, da ste opaženi.

POSODOBI SVOJ ŽIVLJENJEPIS V 2 MINUTAH!


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela