Pogledi na delovno motivacijo v 21. stoletju

22.4.2024


Učinkovite strategije za motiviranje posameznikov na delovnem mestu zajemajo kombinacijo finančnih in nefinančnih spodbud, priznanj, možnosti kariernega napredovanja in pozitivnega delovnega okolja. Dejavniki, kot so plačilo, pozitivno vzdušje in nefinančne ugodnosti, pomembno pozitivno vplivajo na motivacijo zaposlenih, na drugi strani pa so konflikti na delovnem mestu glavni demotivacijski dejavnik. Dober vodja se zaveda, da je razumevanje individualnih razlik v znanju, spretnostih in motivaciji znotraj ekipe, ki jo upravlja, ključnega pomena za prilagajanje motivacijskih pristopov. Menedžerji lahko zadovoljstvo zaposlenih dosežejo na več načinov; z ugodnostmi, ki jih prinese določeno delovno mesto in so povečini materialne narave, ali pa z nekaj preprostimi prijemi, ki lahko pomembno vplivajo na splošno počutje zaposlenega.

1. Nudite ugodnosti, ki pozitivno vplivajo na motivacijo

Pri iskanju zaposlitve bodo kandidati pogosto izbrali tisto, ki jim bo nudila največ koristi, zato je pomembno, da ponudbo svojega podjetja povečate s posebnimi ugodnostmi, ki so na voljo samo članom vaše ekipe. To je lahko karkoli od dodatnega pokojninskega varčevanja in možnosti nenehnega brezplačnega izobraževanja do celoletne brezplačne vadbe v sosednjem fitnesu. Razmislite o storitvah in ugodnostih, zaradi katerih bodo zaposleni na dolgi rok ohranjali veselje in motivacijo za delo.

2. Spodbujajte osebnostni razvoj zaposlenih

Veliko pričakujte od njih, a naj bodo ta pričakovanja realna in v skladu z njihovimi zmožnostmi. Naj se priučijo novih spretnosti, naj pridobivajo na kompetencah, omogočite jim dodatna izobraževanja in zagotovite mentorstva za osebno ter poklicno rast. Če posameznik pri svojem delu ne vidi priložnosti za rast, je to lahko zanj pokazatelj, da bo tu obtičal, kar ponavadi ljudi napelje k temu, da si poiščejo drugo službo. Predstavite jim osebno rast kot izziv. Zares kakovosten in nadarjen kader si želi izzivov, saj se na ta način krepi ter postaja še boljši. Ambiciozne posameznike zanimajo zahtevni izzivi, ki jih ne more rešiti ali doseči vsak; lahke naloge, ki od njih terjajo malo ali nič truda, jih ne zanimajo.

3. Omogočite jim kakovostno opremo za opravljanje dela

Pa naj gre za izvijač, primerno obutev, telefon, (prenosni) računalnik, programsko opremo ali fotokopirni stroj. Vse, kar potrebujejo za svoje delo – od svinčnika naprej. Ni namreč večje frustracije, kot kadar se zaposleni trudi nekaj postoriti, pa mu to onemogoča zastarela ali nedelujoča oprema. 

4. Promovirajte spoštljive odnose

Zdravi delovni odnosi se začnejo s pozitivnim nastopom vodilnega kadra in sistemom vodenja. Dogaja se, da zaposleni v določenih trenutkih ne vedo, kako bi se odzvali na nastale okoliščine, zato se pogosto obrnejo na svoje nadrejene za nadaljnja navodila in nasvete. Odgovornost dobrega vodje je dajati zgled, pri čemer bodite pozorni, da ohranjate zdrave poklicne odnose. Kot vodja ekipe morate postaviti jasna pravila in pričakovanja. Primer: v tej pisarni ne toleriramo širjenja tračev in govoric ter nespoštljive komunikacije z uporabo neprimernega jezika. Seveda se mora šef teh pravil držati prvi in biti svojim podrejenim za zgled, kar pomeni, da mora do njih biti vselej spoštljiv in prijazen. Če bo ekipa začutila spoštovanje s strani svojih nadrejenih, jo bo to motiviralo za učinkovito in uspešno opravljanje svojih delovnih nalog.

5. Zaupajte svoji ekipi

Vsak posameznik si želi imeti občutek, da ima nadzor nad porabo svojega časa in energije. Če zaposleni dobijo občutek, da nimajo možnosti samostojnega odločanja o tem, lahko motivacija ekipa hitro pade, zato jim prepustite, da sami skrbijo za svoje projekte in prosto razporejajo svoj čas, ne da jim nenehno gledate pod prste. S podelitvijo avtonomije in spodbujanjem samoiniciativnosti svoji ekipi sporočate, da ji zaupate v vseh pogledih; da ste pozorni na njihove rezultate, ne pa na ure, ki jih namenijo delu. Zaupanje je temelj vseh odnosov, ne le poslovnih.

6. Omogočite zaposlenim dneve navdiha 

Da, dejansko gre za dneve, ki so namenjeni temu, da navdahnejo vaše zaposlene. To je lahko obisk muzeja, galerije, plaže, jezera itn. Lahko se podajo na tečaj čebelarstva, lončarstva, kaligrafije ... Vseeno je, kaj počnejo, važno je, da lahko iz tega črpajo inspiracijo za svoje nadaljnje delo. 

7. Dovolite živali v delovnem okolju

Po tem ko so dovolili svojim zaposlenim, da na delo prihajajo skupaj s svojimi psi (tam, kjer je to pač izvedljivo), so številni delodajalci ugotovili, da sta se zadovoljstvo in razpoloženje v pisarni naenkrat občutno izboljšala. Opazili so še, da so lastniki psov brez težav ostali tudi dlje v pisarni, če in kadar je bilo to potrebno, ker je bila žival z njimi. Za mnoge samske ljudi, ki so hkrati tudi ljubitelji živali, je lahko prav to odločilno pri iskanju (nove) zaposlitve. V tujini je nekaj povsem vsakdanjega, da pridete na poslovni sestanek, pa vas tam pričaka pisarniški pes ali mačka. Izkazalo se je namreč, da živali ne le dvigujejo moralo na delovnem mestu, temveč delujejo tudi protistresno.

8. Omislite si ležerne petke

Ležerni petki so priljubljen trend čez lužo. Gre za kodeks oblačenja, ki zaposlenim ponuja možnost, da jim en dan v tednu (običajno je to petek, ki napoveduje začetek vikenda in je vzdušje na delovnem mestu nekoliko bolj sproščeno) ni treba priti na delo v poslovnih oziroma uradnih delovnih oblačilih. Namesto tega lahko pridejo v službo v oblačilih za prosti čas, recimo v kavbojkah in športnih copatih, poleti pa v kratkih hlačah. 

Dober vodja sprejema odločitve, ki koristijo celotnemu podjetju. To vključuje tudi iskanje načinov za motiviranje članov ekipe, da se ti počutijo navdihnjene, delajo po svojih najboljših močeh in pri tem s pridom uporabljajo ves svoj talent in veščine. Hrbtenica vsakega uspešnega podjetja so dobri delavci, zato jih je treba primerno motivirati, da bodo še naprej dosegali želene rezultate. Recept je pravzaprav zelo enostaven. Če delavci vedo, kakšna so pričakovanja vodstva, vodijo pa jih vodje, ki spodbujajo in uporabljajo jasen, spoštljiv način komunikacije ter pravičen sistem nagrajevanja uspešnosti, bodo svoje delovno okolje verjetno izkusili kot pozitivno in ostali motivirani za nadaljnje delo in uspehe.


Nasvet je za vas napisala:  ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. 
Najpogostejše ovire pri menjavi kariere in kako se z njimi spopasti?
2. Regres 2024: koliko in kdaj?
3. Finančna pismenost – ključni koraki za uspešno upravljanje osebnih financ

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.


Izberi področje dela