Pogosta zahteva na razgovoru: Predstavite se v 3 minutah. Bi znali?

15.12.2020


Vtis, ki ga pustite na razgovoru je običajno odločilen, ali boste izbrani za neko delovno mesto ali ne. Vaše izkušnje in predhodna delovna mesta kadrovik že zelo dobro pozna in ve, da ustrezajo delovnem mestu, saj v nasprotnem primeru ne bi bili povabljeni na razgovor. Tako je cilj razgovora predvsem, da kadrovik spozna vaše karakterne lastnosti.

Na razgovoru nobeno vprašanje ni »lahko«, saj že same okoliščine stresno vplivajo na vas, nekatera izmed njih pa lahko povzročijo še dodatno nelagodje, ko niste prepričani, kakšen odgovor se pričakuje od vas. Tovrstno tipično vprašanje je: »Predstavite se nam v treh minutah« ali »Povejte nam kaj več o sebi«. Takšna vprašanja nimajo jasno zastavljenega cilja, zato v kandidatih pogosto vzbudi dilemo:
  • Naj predstavim svojo življenjsko zgodbo?
  • Naj v nekaj stavkih predstavim svojo karierno pot?
  • Naj predstavim svoje hobije in zanimanja?
  • Naj predstavim svoje zadnje delovno mesto?
Nič od zgoraj navedenega ni prava rešitev. Še posebno teme, ki zajemajo vaše privatno življenje, ne začenjajte pred koncem razgovora, ko je razpoloženje običajno že bolj sproščeno.

Za tovrstna vprašanja so potrebne predpriprave

V odgovoru na takšno vprašanje kadroviku ponudite več kot samo podatke, ki jih lahko prebere v vašem življenjepisu ali spremnem pismu. To pa za vas pomeni nekaj predpriprave pred razgovorom. Povzetek vaše karierne poti je namreč nesmiseln odgovor na vprašanje o vaši predstavitvi. Če kadrovik v vašem življenjepisu ne bi razbral, da ste dovolj usposobljeni za delovno mesto, vas ne bi povabil na razgovor. 

Odlična priložnost, da dokažete, da se ujemate z delovnim mestom

S tovrstnim vprašanjem kadrovik išče ujemanje med vami in delovnim mestom, za katerega se potegujete. Torej išče tiste lastnosti, ki jih ne more razbrati iz vaše prijave, s katerimi si vas bo dejansko predstavljal pri opravljanju tega dela. Takšna vprašanja so odlična za ustvarjanje nepozabnega prvega vtisa, saj imate edinstveno priložnost, da se predstavite po lastnih željah. 


1. KORAK: Prepoznajte specifične potrebe in želje podjetja za to pozicijo


Kaj si podjetje želi od posameznika, ki ga bodo zaposlili, je kot lov za zakladom pri prebiranju zaposlitvenega oglasa. Vsak zaposlitveni oglas je namreč poln namigov in informacij, kaj si podjetje želi in kaj potrebuje od osebe, ki se bo pridružila njihovemu podjetju. 

Osredotočite se na zahteve delovnega mesta. Ko se pripravljate na razgovor in ponovno pregledujete oglas, se najprej osredotočite na dele oglasa, kjer so navedene zahteve delovnega mesta. Veliko pozornosti posvetite delu oglasa »Kaj pričakujemo od kandidatov«, »Od vas pričakujemo« ali »Pogoji za zaposlitev«, saj vam razkrivajo, kaj je podjetju najbolj pomembno. Te podatke še posebej poudarite v svoji predstavitvi. Manj pozornosti lahko namenite delom, ki opisujejo, kaj so prednosti za kandidate, ki jih lahko preberete pod »Prednost imajo kandidati…« ali »Prednost je…«. V svoji predstavitvi jih poudarite poudarite le, če ste v njih resnično izjemni in lahko pomenijo veliko prednost za podjetje. 

Preverite ton komuniciranja. Zelo pomemben je tudi ton in stil, v katerem je zapisan zaposlitveni oglas. Način, kako je na direkten ali subtilen način zapisano besedilo oglasa, vam lahko veliko razkrije o samem podjetju. Če je zapis oglasa sproščen, duhovit in naslavlja kandidate na poseben način, lahko upravičeno sklepate, da je takšno tudi vzdušje v podjetju. V nasprotnem primeru, ko je oglas zapisan zelo formalno, konzervativno in brez osebnega nagovora, je takšno verjetno tudi delovno okolje. V takšnem podjetju se bo od vas pričakovalo, da boste svoje delo opravljali zelo resno in v spoštovanju poslovnega protokola. 

Ugotovite kulturo in klimo v podjetju. Kandidati še vedno prepogosto pozabijo, da se je pred razgovorom potrebno dobro informirati o podjetju. Najbolje je začeti kar na njihovi spletni strani, kjer boste našli dragocene informacije o kulturi in klimi v podjetju. Način, kako je podjetje opisano na spletni strani, je pogosto odraz pričakovanj podjetja o delovnem okolju. Takšne informacije najdete v rubriki »O nas«. Tam boste morda celo našli neposredno zapisano, katere so ključne vrednote podjetja in kakšna je kultura podjetja. 

Odličen vir informacij so tudi družbena omrežja, kjer lahko najdete še več informacij o delovnem okolju podjetja. Podobno, kot velja za zapis oglasa, vam bodo tudi informacije s spletne strani in družbenih omrežij razkrile, kakšno je delovno okolje v podjetju. Če najdete veliko informacij o zaposlenih, slike iz pisarne ali morda celo iz neformalnih druženj, potem lahko sklepate, da je splošno vzdušje v podjetju zelo sproščeno in osebno. V kolikor pa so vse informacije o podjetju zelo formalne, jih je zelo malo ali pa so vsebinsko vezane samo na poslovanje podjetja, bo zelo formalno tudi vzdušje v podjetju samem. Nekatera takšna podjetja morda celo nimajo ustvarjenih profilov podjetij na družbenih omrežjih, če pa ga že imajo, pa so na njih predstavljeni samo izdelki ali storitve podjetja.

Izpišite si ključne osebnostne lastnosti. Iz vseh virov informacij, zaposlitvenega oglasa, spletne strani podjetja in družbenih omrežij, si sedaj zapišite nekaj ključnih osebnostnih lastnosti, ki si jih podjetje želi. Iščete lastnosti, kot so »timska oseba«, »pobudnik sprememb« ali »navdušenec nad športom«, ne pa vaših usposobljenosti za delovno mesto, kot so »diplomirani mikrobiolog« ali »pet let izkušenj na področju prodaje«. Zbrane informacije naj vam bodo v korist pri sledečem vprašanju: »Podjetje išče kandidata, ki je…?«. 

2. KORAK: Pripravite odgovor, ki vas bo predstavil kot najprimernejšega kandidata


S pomočjo vseh informacij, želja in potreb podjetja, ki ste jih zbrali v prejšnjem koraku, sestavite svoj odgovor. Ne pozabite, da morate kadrovika prepričati, da lahko s svojo osebnostjo in pristopom do dela  izpolnite vse njihove potrebe. Takrat boste resnično pritegnili pozornost in se izpostavili kot najbolj primeren kandidat. 

Pri oblikovanju odgovora si pomagajte tako, da nadaljujete naslednja stavka: »Sem… oseba,« in »Pri delu je moj pristop…«. Na primer:
  • »Sem komunikativna oseba, ki ji nagovarjanje strank predstavlja veselje, saj rada spoznavam nove ljudi in jim pomagam pri njihovih težavah.«
  • »Pri delu je moj pristop vedno zelo analitičen – najprej zelo dobro raziščem vse vidike težave, nato pa se lotim analize, kakšna rešitev bi bila najbolj učinkovita pri odpravi specifične težave.«
Takšne informacije so za podjetje ključne, hkrati pa vas zelo dobro in ciljno predstavijo. 

Preverite izmišljen primer ustreznega odgovora o svoji predstavitvi:


 Pri tem pa seveda ne pozabite, da začnete svoj prvi vtis ustvarjati že takoj, ko stopite v prostore podjetja. Primerna urejenost za razgovor in vaš točen prihod so odličen začetek. Nato ne pozabite na prijazen pozdrav in razločno izgovoriti svoje ime, da se še osebno predstavite. Zavedajte se svoje govorice telesa, sogovornika glejte v oči in bodite pozitivni. Preverite vse trike, kako ustvariti odličen prvi vtis


Izberi področje dela