Povišica in napredovanje pri prvi zaposlitvi

16.12.2015


Dogovarjanje okoli prve plače je lahko zelo zastrašujoč postopek. Je delikaten proces, ki zahteva dajanje in prejemanje. V pogajanje morate stopiti 100% pripravljeni, da bi lahko dosegli želene rezultate. Kot prvo se je potrebno zavedati, da boste v zameno za povišico na drugih področjih morali izpustiti iz rok kakšne privilegije. Mnogi sveži diplomanti, ki so šele vstopili na trg dela, so mnenja, da jim pomanjkanje izkušenj definitivno ne more prinesti več denarja, kaj šele napredovanje, a se še kako motijo!

Pogodba ob prvi zaposlitvi

Dogovarjanje okoli prve plače je lahko zelo zastrašujoč postopek. Je delikaten proces, ki zahteva dajanje in prejemanje. V pogajanje morate stopiti 100% pripravljeni, da bi lahko dosegli želene rezultate. Kot prvo se je potrebno zavedati, da boste v zameno za povišico na drugih področjih morali izpustiti iz rok kakšne privilegije. Mnogi sveži diplomanti, ki so šele vstopili na trg dela, so mnenja, da jim pomanjkanje izkušenj definitivno ne more prinesti več denarja, kaj šele napredovanje, a se še kako motijo!Sledi nekaj koristnih nasvetov, na kaj morate biti pozorni, ko se podate v pogajanje glede plače.

1. Bodite realni.


Kot prvo moramo nekaj razčistiti. Konec je z obdobjem, ko smo bili celo življenje zaposleni v enem podjetju in tam uspešno ter srečno dočakali pokoj. Zaposleni se morajo neprestano razvijati in brez prestanka učiti novih spretnosti tekom celotne kariere, najsi bo to ena ali deset. Menjavanje služb dandanes ne predstavlja več tragedije, temveč priložnost za nov začetek. Selitve zaradi službe tudi niso več redkost. In medtem, ko v ZDA vlada trend menjavanja služb na vsakih 6 let, se v Evropski uniji številka poveča na 10 let. Razlogi za menjavo so največkrat iskanje novih kariernih izzivov in ne nezadovoljstvo s šefom ali plačo. Vse to nam pove, da imate vedno, ko želite zamenjati službo, tudi možnost, da si priborite višje prihodke.

2. Naj vas kadroviki ne ustrašijo.


Veliko iskalcev zaposlitve je prestrašenih, ko se pogovarjajo s kadroviki in s kadrovsko službo. Zapomnite si – kljub temu, da so oni odgovorni za zaposlovanje novih zaposlenih in premeščanje že starih mačkov na druge oddelke, še ne pomeni, da se niso pripravljeni pogajati. Imate eno veliko prednost – samega sebe! Novo zaposleni (ki je lahko tudi napačno izbran kandidat) podjetje stane veliko denarja (o stroških napačno izbranega kandidata za podjetje si lahko preberete tukaj), zato se podjetju veliko bolj izplača vašo obstoječo plačo povišati za 10%, kot pa na novo iskati kandidata.

3. Zapisujte si vaše uspehe.


Vse vaše uspehe in dosežke si zapisujte v knjižico, hkrati pa vodite evidenco vsega, kar ste dosegli za podjetje, v katerem ste trenutno zaposleni. To naj vključuje vse upoštevane časovne roke, višjo prodajo, ki ste jo uspeli doseči, višjo produktivnost, sponzorski denar, ki ste ga prigarali za podjetje, dodatne ure, ki ste jih vložili v delo zanje, pa nikoli niso bile plačane itd. Ko bo čas za to, da pristopite do delodajalcev in postavite vprašanje o povišici, morate imeti pripravljene argumente. Delodajalec bo vedno vprašal, zakaj se vam zdi, da si zaslužite povišico, zato je pomembno, da imate vse črno na belem in da ste sposobni predstaviti svoje argumente.

4. Zavedajte se vaše vrednosti.


Veliko ljudi se ne zaveda, kako pomembni so pri pogajanju, zato so raje tiho, kot pa da bi priložnost izkoristili sebi v prid in pokazali svoje znanje. Pomembno je, da se zavedate vašega položaja v podjetju, če si želite povišico. Večja kot je vaša vrednost, večje so možnosti, da jo boste znali tudi predstaviti in si s tem pridobili dodatne točke.

5. Napredovanje je vedno priložnost za pogajanje.


Tako je! Napredovanje in povišica sta priložnost za nadaljnja pogajanja. Zaposleni (ki si želijo vedno več in so pripravljeni tudi malo tvegati) se ne smejo bati zavrnitve v prvem poskusu. Delodajalci namreč zahtevajo od zaposlenih, da se pogajajo, a na žalost se malo zaposlenih zaveda tega in posledično tega tudi ne počne. Zakaj bi pustili, da vam takšna priložnost spolzi iz rok, če pa lahko iz nje potegnete največ? S pogajanjem pokažete, da ste prepričani v svoj prav, da ste trdno odločeni, da boste dosegli svoje, to pa so vrednote, ki se jih dandanes težko najde pri zaposlenih.

Pogajanje o povišici ali o napredovanju pri prvi zaposlitvi je lahko zahtevno, a na dolgi rok lahko prinese le pozitivne rezultate. Vi ste vaše najmočnejše sredstvo, zato se tega zavedajte – izkažite se in kadrovski službi ter delodajalcem pokažite vse, kar lahko ponudite. Vaš bančni račun vam bo kasneje hvaležen.

Iščete novo ali boljšo zaposlitev in imate vprašanja, na katere ne morete najti odgovora? Za odgovore vprašajte strokovnjaka na našem spletnem portalu.


VPRAŠAJ STROKOVNJAKA


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela