Poznate pravila vseh 5 kodeksov primernega oblačenja?

3.3.2021


Z oblačili, ki jih nosite v službo, lahko izrazite svojo profesionalnost in pokažete, da spadate v svoje delovno okolje. Poiščite poslovno obleko, v kateri se počutite udobno in samozavestno, a bo hkrati v skladu s kulturo podjetja, v katerem delate. Če niste prepričani, ali imate v svojem delovnem okolju zastavljen kodeks oblačenja, preverite pri kadroviku podjetja.

Kaj je kodeks oblačenja?

Kodeks oblačenja opisuje stopnjo formalnosti oblačil, ki jih lahko nosite v službo. Večina podjetij nima predvidenega svojega kodeksa oblačenja, ampak namesto tega uporabljajo široke izraze, kot so poslovno-formalni, poslovno-profesionalni, poslovno-priložnostni in priložnostni kodeks oblačenja.

Načeloma velja, da se ljudje na primer v financah, pravu in računovodstvu držijo tradicionalne poslovne obleke, tisti v kreativnih panogah pa imajo malce več svobode. Če ste član upravnega odbora ali se sestanete s članom upravnega odbora, je poslovno-formalni kodeks oblačenja najprimernejši – ne glede na velikost podjetja.

Predstavljamo vam nekaj splošnih nasvetov za vsako kategorijo. Držite se osnov in zagotovite, da ste vedno primerno oblečeni. Napačne interpretacije splošnih kodeksov oblačenja lahko namreč povzročijo, da izpadete neurejeni ali preveč urejeno, kot da se ne bi zavedali okolja, v katerem delujete.
  1. Poslovno-formalni kodeks oblačenja
Na splošno je ta kodeks oblačenja rezerviran za prireditve, kot so podelitve nagrad in večerje. To je najvišja stopnja profesionalne obleke.

Moški – v tem primeru se odločajte za obleke nevtralnih barv z umirjenimi kravatami. Tudi na lase ne smete pozabiti, na splošno so kratke pričeske najbolj sprejemljive. Nohte imejte na kratko postrižene, čiste in gladke. Zelo veliko poslovnežev se ravno iz tega razloga odloča za redne obiske pri profesionalni manikuri.

Ženskam priporočamo izbiro dobro krojene obleke, hlač ali krila v prav tako konzervativnih barvah. Dolžina krila naj bo vselej daljša od širine dveh prstov nad koleni. Ob tej priložnosti morate vselej nositi tudi hlačne nogavice. Izbirajte umirjen in manj opazen nakit.


  1. Poslovno-strokovni kodeks oblačenja
Ko govorimo o poslovno-strokovnem kodeksu oblačenja, imejte v mislih vsakdanja pisarniška oblačila v panogah kot so finance, bančništvo, vlada in pravo. Zahteva obleko, srajco na gumbe, kravato in jopič. Poslovna obleka mora biti zasnovana tako, da se vam popolnoma prilega. V sklopu tega kodeksa so za ženske sprejemljive visoke pete, ki morajo biti krajše od treh centimetrov. Sicer pa so primerna izbira tudi oksfordice in čevlji brez pete. 
Na tem nivoju si lahko že privoščite malo več svobode pri izbiri tkanine in potiskov. Svojo osebnost lahko izražate tudi preko večjega in opaznejšega nakita, če ta ni moteč. Še vedno pa si ženske ne smejo privoščiti kril, krajših od dveh širin prstov nad koleni.


  1. Poslovno-priložnostni kodeks oblačenja
Poslovno-priložnostni kodeks oblačenja v resnici pomeni le, da vam ni treba nositi obleke in kravate. Poslovno-priložnostna oblačila običajno vključujejo srajco z ovratnikom ali polo majico, pogosto tudi s puloverjem. Morda boste želeli dodati jopič ali športni plašč. Čevlji naj bodo zaprti in profesionalni, ne glede na to, ali izberete škornje, pete, balerinke, superge ali oksfordke. Poslovno priložnostno je dober način oblačenja, če niste prepričani, v kakšno okolje vstopate, saj sodi nekam med poslovno profesionalno in priložnostno.

Zaposlenim omogoča, da svojim osebnim oblačilom dodajo osebnost, ne da bi bili videti neprofesionalni. Kljub izraz "poslovno-priložnostno" lahko različnim organizacijam pomeni različne stvari, zato je vedno najbolje, da se o predpostavkah posvetujete s kadrovsko službo.

Privoščite si dodatke, kot je ura z usnjenim trakom ali večji nakit. Ni nujno, da so višje kakovosti kot pri prejšnjih dveh kodeksih. Ustrezni so tudi šali. Še vedno pa se izogibajte prekratkim krilom ali majicam z dekoltejem. Tudi lasje so lahko bolj ležerno oblikovani, še vedno pa naj bodo urejeni, na primer speti v repu ali figi. 


  1. Priložnostni kodeks oblačenja
Priložnostni kodeks oblačenja je manj omejujoči kot poslovni, vendar to še ne pomeni, da bi se morali oblačiti tako ležerno, kot bi se zunaj službe. Ta vrsta delovne obleke je pogosta v kreativnih industrijah. Če želite ohraniti profesionalen videz, medtem ko nosite vsakodnevna oblačila, poiščite bluze in majice v enobarvnih barvah in črne hlače brez raztrganin in lukenj. Čiste superege so super izbira, še vedno pa se izogibajte natikačem. Načeloma pa so druge vrste odprtih čevljev dovoljeni.

Nosite lahko neformalne hlače, nikoli pa kavbojk, razen če kadrovska služba ne določi drugače. Preferira se kavbojke temnejših barv. Modne dodatke lahko izbirate čisto neobremenjeno. Imejte v mislih, da lepo prilegajoči se kosi, kot so topi in bluze, ne smejo biti preveč tesni ali razkrivajoči.


  1. Dodatno: Pametno-priložnostni kodeks oblačenja
Pametno-priložnostna oblačila so nadgrajena različica priložnostnih oblačil, ki so na splošno bolj primerna za ležerne sestanke s strankami in dogodke na priložnostnih delovnih mestih. Za modno-priložnostno kodo oblačenja izberite preproste in modne kose.


Oblačila, ki razkrivajo preveč dekolteja, hrbta, prsi, stopal, trebuha ali spodnjega perila, niso primerna za kraj poslovanja, tudi v poslovnem priložnostnem okolju. Raztrgana, umazana ali obrabljena oblačila so nesprejemljiva. Vsi šivi morajo biti na svojem mestu. Vsa oblačila z besedami, izrazi ali slikami, ki bi lahko bila žaljive za druge zaposlene, so neprimerna.


Dokler ne preverite v kadrovski službi, kakšen kodeks oblačenja velja v vaši pisarni, je veliko bolje, da se oblečete nekoliko bolj formalno, kot je potrebno. Najmanj lahko zgrešite, če sledite vodilu »čisto, prilegajoče se, profesionalno.«


Izberi področje dela