Primeri uspešnega življenjepisa: Katero obliko izbrati?

24.5.2021


Življenjepis, CV oz. osebna pisna predstavitev je marketinško orodje, ustvarjeno s ciljem povabila na razgovor za zaposlitev.

Pisanje življenjepisa je lahko naporno, če niste prepričani, kako začeti. Predlagamo vam, da najprej določite svoje karierne cilje, želena področja dela in vrste delodajalcev, na katere se želite osredotočiti pri iskanju zaposlitve. V nadaljevanju vam svetujemo, kako izbrati ustrezno obliko življenjepisa, in pomagamo s primeri in predlogami, ki si jih lahko prenesete in si tako olajšate pripravo svoje najboljše prijave na delovno mesto.


Več o tem, kateri so obvezni elementi dobrega življenjepisa in kako naj je videti spremno pismo, s katerim pospremite svoj življenjepis, preberite v članku Kako do uspešne in učinkovite prijave na delovno mesto.
Zakaj je ustrezna oblika življenjepisa tako pomembna?

Zakaj je ustrezna oblika življenjepisa tako pomembna, pojasnjuje Aleš Kavčič, HR specialist pri MojeDelo.com.


Vsak iskalec si želi sestaviti CV, ki bo prepričal delodajalca, da je prav on pravi kandidat za razpisano delovno mesto. Da bi pritegnili pozornost, se verjetno pogosto ukvarjate z dolžino in drugimi lepotnimi okraski, pozabite pa, da pozornost pritegne predvsem vsebina življenjepisa. Ta je sicer resda izražena skozi njegovo obliko, ki delodajalcu predstavi vaš način dela in razmišljanja.

V zadnjih desetih letih sem izvedel veliko kariernih svetovanj, kjer sem spoznal, da je bilo nepoznavanje vsebine vedno vzrok za slab življenjepis. Vsebina pa ni nič drugega kot poznavanje lastnega cilja in doprinosa k podjetju  – kaj lahko naredite vi kot iskalec zaposlitve za podjetje. Kompetence in izkušnje to vsebino le še podprejo.

Vsako podjetje je usmerjeno v prihodnost, zato ima tudi jasno zastavljene cilje. Za dosego teh ciljev išče sodelavce, ki mu bodo pri tem pomagali, zato delodajalec vedno izbere tistega kandidata, v katerem vidi potencial. Vaša naloga je, da najdete delodajalca, ki potrebuje prav to, kar mu lahko vi ponudite.

Da bi delodajalcu kar najbolj olajšali hitro prepoznavanje potenciala za dosego svojega cilja že v življenjepisu, vam priporočamo, da izberete eno od treh osnovnih različic, ki so predstavljeni v nadaljevanju. Vse ostale oblike, ki jih lahko najdete na spletu, so le izpeljanke. Posebej pomembno je, da je vsak življenjepis oziroma prijava ciljno usmerjena, torej pripravljena posebej za dotičnega delodajalca.Izberite ustrezno obliko življenjepisa

KRONOLOŠKA OBLIKA ŽIVLJENJEPISA

Kronološka oblika življenjepisa je najpogosteje uporabljena oblika. Je lahko berljiva in lepo prikazuje vzpon kariere kandidata. Izberite jo, če je vaše ciljno delovno mesto nadgradnja preteklih delovnih izkušenj, na primer:

Prodajni svetovalec Jakob si je zastavil cilj, da želi postati skrbnik ključnih strank.

Kronološko obliko življenjepisa izberite, ko: 
 • iščete zaposlitev na področju, na katerem ste že delali;
 • vaše prejšnje zaposlitve nakazujejo karierni napredek;
 • delate na področju, kjer se uporabljajo tradicionalne metode iskanja zaposlitve (npr. šolstvo, vladne službe).


FUNKCIJSKA OBLIKA ŽIVLJENJEPISA

Funkcijsko obliko življenjepisa izberite, če se vaša karierna pot ne vzpenja ali delujete na več različnih področjih hkrati. Najprimernejša je za študente in iskalce zaposlitve z malo delovnimi izkušnjami, na primer:

Študent Rok dela kot natakar, v računovodstvu in hkrati še pomaga pri selitvah.

Maja dela za polovični delovni čas v trgovini, poleg tega pa ima še popoldanski s. p., prek katerega ponuja storitve varstva.

V takih primerih je kronološka oblika nepregledna, saj boste težko izpostavili ključne delovne izkušnje. Namen funkcijskega življenjepisa ni prekrivanje vrzeli ali določenih informacij, ampak izpostaviti le tiste delovne izkušnje, ki sovpadajo z vašim ciljnim delovnim mestom. Pri tem bodite pozorni, da ohranite preglednost, da bo delodajalec hitro našel informacije, ki bi ga utegnile zanimati.

Funkcijsko predstavitev izberite, ko:
 • poudarjate veščine, ki niso bile uporabljene pri zadnjih delovnih izkušnjah;
 • poudarjate veščine in dosežke, ne pa svoje zaposlitvene preteklosti;
 • želite spremeniti potek svoje kariere;
 • se ponovno vključujete na trg dela kot iskalec zaposlitve;
 • tržite veščine in izkušnje, pridobljene na tečajih in/ali med prostovoljnim delom;
 • v preteklosti rast vaše kariere ni bila nepretrgana in rastoča;
 • imate vrsto delovnih izkušenj na vsebinsko različnih področjih;
 • je bilo vaše delo honorarne, svetovalne ali začasne narave.


ŽIVLJENJEPIS EVROPSKE UNIJE – EUROPASS

Dogovorjeno obliko evropskega »curriculum vitae« oz. življenjepisa Evropske unije (v nadaljevanju EU CV) potrebujete, če kandidirate za delovno mesto ali izobraževanje znotraj območja EU. V osnovi v EU CV vključite elemente, ki ste jih pripravili za svoj običajen CV, in jih prilagodite predpisani obliki. To obliko življenjepisa je najenostavneje izdelati in uporabljati. Vključiti morate:
 • osebne podatke,
 • želeno zaposlitev ali poklicno področje,
 • delovne izkušnje,
 • pretekla izobraževanja in usposabljanja,
 • druga znanja in kompetence, pridobljene zunaj formalnega sistema izobraževanja in usposabljanja,
 • oceno znanja tujih jezikov,
 • priloge.

EU CV oblikujte tako, da bo v skladu z vašo želeno službo ali delovnim področjem. Potrebovali ga boste najmanj v angleškem jeziku in zelo verjetno v jeziku države, v kateri iščete službo. K EU CV lahko priložite več dokumentov, najpogosteje potrdila o znanju jezika, diplome in certifikate, ki potrjujejo pridobljeno znanje.


Iz vaše prijave mora biti takoj razvidno, kdo ste in kaj hočete. Kadroviki namreč v povprečju za branje prijave porabijo le 30 sekund, zato morajo v tem kratkem času prepoznati vaš potencial. Če želite narediti bolj osebni vtis pri prijavi na razpisano delovno mesto, priložite še spremno pismo. Slednje je lahko vaš uvod v prijavo, namenjeno pa je spodbuditvi bralca, da temeljito prebere vaš priložen življenjepis. Preverite, kako ga sestaviti.


Za vas piše

Aleš Kavčič, HR specialist MojeDelo.com
Zanima me raziskovanje nezavednih miselnih vzorcev in vpliv le teh na kariero. Ukvarjam se s kariernim svetovanjem, saj uživam, ko iskalcem zaposlitve pomagam do zastavljenega cilja.


Preberite tudi


Izberi področje dela