Prvi dan v novi službi vas preseneti oglas za sanjsko službo – kaj pa zdaj?

8.4.2020


Ravno ste začeli delo v novi službi, ko ste na mojdelo.com zagledali oglas za vašo sanjsko službo. Kako boste ravnali? Se boste prijavili?

Delovno mesto, ki ste ga nastopili, zadovoljuje vaše potrebe, ni pa to vaša sanjska služba. Za zaposlitev ste se odločili, ker je prišla v trenutku, ko ste službo potrebovali. Kot strela z jasnega pride priložnost, na katero ste čakali in med časom, ko ste iskali zaposlitev, potihoma upali. 

Notranji glasek vam šepeta, da se boste dobro odrezali v trenutni službi, če si boste le dovolili vztrajati. Spet drugi glas kriči, da takšna priložnost ne potrka na vrata vsak dan. Kako naprej? 

Če ne boste ravnali ustrezno, si utegnete zapreti kar nekaj poslovnih priložnosti v prihodnosti. Pretehtajte prednosti in slabosti!

Prednosti in slabosti  za razmislek o novi priložnosti
Nobene škode ni če o novem položaju le razmišljate, kajneda? Drži. Tudi razmišljanje ima svoj prednosti - počutili se boste manj ujeto v službi, ki ste jo sprejeli, ker je pač bila edina na voljo. Dovolili si boste širiti obzorja. 

Kaj pa slabosti? Seveda obstajajo tudi te! Morda vas bo misel o novi zaposlitvi tako prevzela, da boste slabše opravljali svoje delovne naloge na obstoječem položaju. Vzemite čas (v prostem času), ocenite vaše možnosti in določite, kateri kriteriji so za vas najpomembnejši. Zelo pomemben, ki ga nikar ne spreglejte, je tudi, katera od obeh delodajalcev je na trgu močnejši.  Nikar se ne prenaglite, preden pošljete prošnjo, si vzemite čas za raziskavo. 

Prednosti in slabosti razgovorov za novo službo 
Odločili ste se, poslali ste prošnjo in poklicali so vas na razgovor. Poleg očitnih prednosti, povabilo na razgovor za službo nudi še nekatere, ki vam bodo koristile v vašem prihodnjem poslovnem življenju. Razgovor je zagotovo dober trening za vse prihodnje razgovore, ki vas čakajo na poslovni poti. Spoznali boste vsa mogoča vprašanja, se urili v komunikaciji in poslovnem bontonu. Spoznali boste način na katerega vaš potencialni »sanjski« delodajalec razmišlja, in ugotovili, če gre res za sanjsko službo! 

Seveda tudi tukaj ne moremo mimo slabosti. Pripravljanje na razgovor za službo vam bo vzelo nekaj časa, če bo to načenjalo vaše delovne obveznosti na trenutnem delovnem mestu, si lahko ogrozite trenutno službo, nove še vedno nimate, zato se za intervju pripravljajte v osebnem času. Vaših namenov ne smete razkriti nikomur v službi, saj bi lahko prišlo na uho vašemu šefu. Celoten proces bo prinesel vsaj nekaj čustvenih pretresov, če ne kar velik stresni zalogaj! 

Prednosti in slabosti odpovedi zaradi nove službe
Odlično vam je šlo na razgovoru, vse se je postavilo na svoje mesto in služba je vaša. Končno se boste lahko z vsem svojim bitjem zapodili v delo, ki ste si ga želeli. Veste, da je to služba, ki jo dolgoročno želite opravljati in da obstaja kar nekaj možnosti za napredovanje v prihodnosti. Ne počutite se ujetih v edini karierni možnosti, ki vam je bila na voljo. Cel svet vam leži na dlani. Prednosti so številne. 

Kaj pa slabosti? Preden zaplavate v morje uspeha, morate seveda to sporočiti vašemu trenutnemu delodajalcu. Zelo pomembno je, kako in kdaj to sporočite. Če boste to storili pravilno, boste ne glede na odpoved ohranili korekten odnos. Ostanite visoko profesionalni, dogovorite za tak način vašega odhoda, da ne bo prizadeta nobena stran.

Naj ostanem ali grem?
Dobro pretehtajte vse možnosti in strateško ocenite položaj. Je služba, za katero menite, da je tista prava, res vse to? Če ste na vse odgovorili pritrdilno, nikar ne čakajte, zajemite poslovni svet z veliko žlico, če niste prepričani, vseeno ponudite priložnost sedanji. V vsakem primeru pa vam svetujemo, da se registrirate  in gradite svojo kariero, tudi z našo pomočjo.


Izberi področje dela