Razlogi, zakaj nikoli ne boste prejeli povišice

8.1.2019


Javna pohvala vašega nadrejenega še kako dobro dene, a bodimo iskreni - neverbalna pohvala, ki nam nariše največ nasmeha na obrazu, je definitivno povišica.

Nadrejeni se dobro zavedajo takšnega načina mišljenja zaposlenih, a žal je ne “poklonijo” vedno tistemu, ki si jo najbolj zasluži. Vas zanima, zakaj je temu tako? Preberite si spodnje razloge in poskrbite, da naslednjič ne bo eden od njih vaš krivec, da povišice niste prejeli.

Neprijetno vam je sploh vprašati zanjo
Četudi poznate vse načine, kako vprašati za povišico, si ne upate pristopiti do nadrejenega. Če tega ne storite, bo vaš šef preprosto sklepal, da ste zadovoljni s tem, kar imate, in tudi v bodoče, ko se bo s kadrovsko službo pogovarjal o zaposlenih, ki si zaslužijo več, se ne bo spomnil na vas.

Vaš nadrejeni je lahko izredno zadovoljen z vami in vašim delom, a malo njih pristopi do zaposlenega in jih vpraša, kako se jim zdi njihova plača. Spregovorite!

Ne poznate konkurence
Če si podjetje želi v svoji ekipi imeti talentirane ljudi, jih mora temu primerno tudi plačati. Če ste premalo plačani, je to en od ključnih razlogov, zakaj boste začeli iskati drugo službo in s tem spodbudili vaše trenutno podjetje, da vam dvigne mesečne prihodke, saj si vas ne želijo izgubiti.

Preden se začnete pogajati za povišico, naredite raziskavo in preverite, koliko so ljudje s podobnimi delovnimi izkušnjami in delovno dobo plačani v primerjavi z vami. Ko enkrat prejmete to informacijo, boste imeli več argumentov v celotnem procesu pogajanja.

Niste ubrali pravega obdobja
Veliko delavcev, ki zbere pogum in se začne pogajati za povišico, ubere napačen čas. Ko podjetje že sestavi stroškovni načrt za naslednje leto, je že prepozno za vas.

Strokovnjaki omenjajo tri obdobja, ko je smiselno začeti s pregovarjanji:
1. Ko naredite nekaj povsem spektakularnega.
Pravi dosežek si zasluži pravo plačilo. Če ste svojemu podjetju ravno pomagali pobegniti kazni, je to ogromen uspeh, ki si zasluži pohvalo.
2. Ko gre vašemu podjetju dobro.
Več moči imate v svojih rokah, ko številke v podjetju, v katerem ste zaposleni, rastejo. Po drugi strani boste naleteli na gluha ušesa, če bo šlo podjetju izredno slabo. Dobro veste, kje organizacija trenutno stoji in smiselno izberite obdobje, ko se bodo pogajanja zaključila z odličnim uspehom.
3. Ko vam nadrejeni da več odgovornosti. Če ste v zadnjem času prevzeli več odgovornosti in novih nalog, je čas, da se jih s plačo kompenzira.

Ne zavedate se svoje vrednosti
Samo kratka izjava, da si želite povišice, ni dovolj, da vas uslišijo. Morate jo demonstrirati v obliki pomena, ki ga imate za podjetje, v katerem ste zaposleni.

Ne morete sklepati, da si vaš nadrejeni beleži vse vaše delovne naloge in odgovornosti. On ima svoje obveznosti, za katere mora skrbeti. Verjetno se sploh ne zaveda, na kakšen način prispevate podjetju, in ne ve, kako produktivni in profitabilni ste. Obrazložite mu in mu predstavite celotno situacijo s primeri.

Naredite velike poteze
Ne glede na to, kako dobro se boste pripravili na pogajanja in se bo podjetje zavedalo vaše vrednosti, vam morda ne bo uspelo priti do svojega cilja. Takrat je čas, da začnete razmišljati drugače. Morda bi bilo smiselno razmisliti o menjavi službe.

Ste že primerjali svojo plačo s slovenskim povprečjem na podobnih delovnih mestih? To lahko preverite v le nekaj minutah na portaluIzberi področje dela