Razvijte medsebojne odnose na delovnem mestu

16.7.2020


Z razumevanjem lastne čustvene inteligence in spoznavanjem svojih sodelavcev lahko zgradite trajne, pozitivne in profesionalne medsebojne odnose na delovnem mestu. V nadaljevanju predstavljamo nekaj predlogov kako se lotiti tega.

Razumevanje svojih prednosti in slabosti


Preden se osredotočite na razvoj medsebojnih odnosov na delovnem mestu, je zelo koristno razumeti lastne prednosti in slabosti. 

Razvijanje odnosnih veščin, kot so komunikacija, aktivno poslušanje in reševanje konfliktov, vam lahko v precejšnji meri pomaga pri vzpostavljanju odnosov na delovnem mestu. Ocenite pozitivne stvari, ki jih prinašate v medsebojne odnose na delovnem mestu in razmislite o tistih, ki jih potrebujete vi. Pri tem vam lahko pomaga ocenjevanje vaše čustvene inteligence, ki vključuje osredotočenost na:
  • Samozavedanje: sposobnost zavedanja lastnih potreb in želja v svoji karieri in v odnosih. 
  • Samoregulacija: sposobnost uravnavanja lastnih čustev in misli, z upoštevanjem lastnih dolgoročnih ciljev.
  • Empatija: sposobnost razumevanja in sočutja s situacijo drugega.
  • Socialne veščine:  razvoj pomembnih socialnih veščin, kot so timsko delo, reševanje konfliktov, komunikacija in spretnosti za reševanje problemov, so ključnega pomena pri razvijanju novih odnosov.

Načrtujte si čas za razvoj medsebojnih odnosov


Gradnja pozitivnih odnosov na delovnem mestu zahteva svoj čas. Vsakodnevna pričakovanja in obveznosti lahko onemogočijo čas za interakcijo s sodelavci. Z načrtovanjem časa za razvoj odnosov boste zagotovo lažje komunicirali in bolje spoznali svoje sodelavce. Lahko si načrtujete čas med kosilom, v prvih 10 minutah delovnega dne ali ob koncu dneva, ko odhajate iz pisarne.  Poleg teh so priložnosti tudi na skupinskih prireditvah, izletih, ki so prav tako odlični za vzpostavljanje odnosov na delovnem mestu.

Zastavljajte vprašanja in poslušajte


Zastavljanje vprašanj in aktivno poslušanje ne bosta samo omogočila, da izveste več o svojih sodelavcih, ampak sta tudi pomemben del procesa vzpostavljanja odnosov. Ko postavljate vprašanja o osebnem življenju, kariernih ciljih ali dnevnih zadolžitvah svojega sodelavca, pomeni, da se zanj zanimate. Dovolite jim priložnost, da delijo podrobnosti o svojem življenju, preden delite svoje. Z vprašanji in spodbujanjem odprte komunikacije vas bodo vaši sodelavci povezali s tem, da ste dober sogovornik. Pogosteje bodo prišli k vam s pomisleki, vprašanji ali zgolj takrat, ko bodo potrebovali nekoga, ki jih bo poslušal.

Ponudite pomoč


Če opazite, da se sodelavec počuti preobremenjeno, vi pa imate nekaj dodatnih minut, mu ponudite pomoč. Prevzem nalog in zadolžitev sodelavcem, ki se trudijo dokončati projekt, je odličen način za vzpostavitev odnosa.

Vedeti, kdaj prositi za pomoč


Prošnja za pomoč ali povabilo sodelavcem, da se pridružijo projektom ali delovnim nalogam, omogoči več priložnosti, da jih bolje spoznate. 

Cenite vlogo vsakega zaposlenega


Včasih je težko razumeti izzive drugega oddelka in različne frustracije lahko privedejo do negativnih občutkov. Glede na to, da ima vsak oddelek različne cilje, je pomembno, da cenite individualno vlogo vsakega zaposlenega v organizaciji. Namesto sklepanja zaključkov ali prelaganja krivde, je bolj koristno, da se lotite reševanja problemov. Če boste produktivno in strokovno sodelovali, boste razvili nov občutek spoštovanja, ki vam bo omogočil razvoj pozitivnih medsebojnih odnosov.

Držite se obljub


Nadgradnja zaupanja je izpolnjevanje obljub. Bolj verjetno je, da boste razvijali močnejše odnose, ko vaši sodelavci ali člani tima vedo, da se lahko zanesejo na vas. Če imate težave pri izpolnjevanju obveznosti zaradi natrpanega delovnega urnika, obvestite sodelavce. Vedno bodite realni, ko se strinjate z delovnimi obveznostmi.

Bodite prisotni na delovnem mestu


Ob številnih nalogah in zahtevah, ki jih prinese delovni dan, je pogosto občutek, da ima dan premalo ur. Lahko da boste opravljali več nalog hkrati, med kosilom odgovarjali na e-sporočila ali med sestankom delali poročilo. Vendar vse to preprečuje, da bi bili prisotni. Če boste bolj pozorni na ljudi okrog vas, začeli s komunikacijo in tako tudi bolje spoznali svoje sodelavce, boste kmalu ugotovili, da lahko z minimalnimi napori zgradite pozitivne medsebojne odnose na delovnem mestu.

Pripravila Monika Burjek, HR specialist MojeDelo.com


Izberi področje dela