Samoizolacija: odnosi s sodelavci na preizkušnji

22.5.2020


Samoizolacija v času koronavirusa je življenje prestavila v domače okolje, odnose pa omejila na najožje družinske člane. Če ste prej s sodelavci preživeli velik del dneva in sproti reševali službene izzive, nove okoliščine kličejo po reorganizaciji dela in tovrstnih odnosov.

Strokovnjaki opozarjajo, da gre za obdobje, ko so na preizkušnji naši odnosi s sodelavci


Prilagoditev na drugačno razmerje službenega in zasebnega časa ter odsotnost rutine dom-služba vplivata na vse nas. K temu moramo dodati tudi povečano tesnobnost, gospodarsko negotovost in splošno negativno klimo, ki nas obdaja. To obdobje v okoliščinah, ki smo jim vsi priča prvič v življenju, vsekakor ni enostavno.

Zato smo vam pripravili nekaj nasvetov, kako se kar najbolje prebiti skozi viharne čase samoizolacije in v teh začasnih okoliščinah celo izboljšati odnose s sodelavci in z družinskimi člani.

  1. Čim prej organizirajte koordinacijski sestanek s sodelavci. Na njem se dogovorite o nekaterih bistvenih stvareh: kakšen delovni urnik boste ubrali, kdaj se koga ne moti, pa tudi, kdo bo prevzel katere zadolžitve in naloge, za katere ste se prej ustno dogovarjali v pisarni. Takšna medsebojna organizacija bo zmanjšala nesoglasja in omogočila lažji potek dela. Na podoben način lahko organizirate sestanek v svojem gospodinjstvu.
  2. Jutranji sestanki. Ste imeli v pisarni vsak dan organiziran kratek koordinacijski sestanek? Ohranite to prakso! Pripravite se na video klic, kjer lahko tudi vidite svoje sodelavce. To vas bo pripravilo na nov delovni dan in pomirilo, da so vsi dobro. Da bi čez dan zmanjšali število klicev, skušajte čim več informacij predati na tem sestanku.
  3. Skušajte narediti vse, da ne pride do težav. Bodite strpni – ne bodo vse naloge vaših sodelavcev opravljene to sekundo. Skušajte zadržati elektronska sporočila, telefonske klice in sporočila z negativno vsebino. V živo mogoče še gre, elektronska sporočila pa je pogosto težko zapisati na način, kot bi sporočilo prenesli ustno v pisarni. In seveda obratno – tudi vi skušajte ohraniti mirne živce v vseh situacijah.
  4. Pogovarjajte se. Marsikdo se trenutno počuti tesnobno, mogoče tudi negotovo zaradi gospodarskih in varnostnih razmer. Ljudje potrebujemo pogovor in spodbudno besedo, sočutje. Tudi vam bo lažje, če se boste pogovorili s kom, ki mu zaupate.
  5. Ohranite pozitivno naravnanost. S tem, ko ohranimo pozitivne misli, pomagamo sebi in ljudem okrog sebe. Nesmiselno se je obremenjevati s stvarmi, na katere nimamo vpliva. Vsekakor pa je dobro biti obveščen in spremljati aktualno stanje o koronavirusu, ter sprejemati navodila in priporočila pristojnih organov.
  6. Ne pozabite na besedo »hvala«. Vam je sodelavka pomagala pri zahtevni nalogi, za katero bi sami potrebovali bistveno več časa? Zahvalite se ji. Malenkosti so tiste, ki nam polepšajo dan in dajo motivacijo za naprej. Tudi doma, pri odnosu s partnerjem, je beseda hvala včasih premalo uporabljena.
  7. Izkoristite čas za načrte v prihodnosti. Že dlje časa razmišljate, da bi nadgradili svoj projekt, ali pa pripravili novo kampanjo? Izkoristite čas dela od doma za temeljit razmislek in iskanje novih idej. To, da niste v pisarni, je morda celo pozitivno – na misel vam bodo prišle popolnoma druge ideje! Seveda jih ne pozabite deliti s sodelavci - skupno razmišljanje in deljenje idej bo pripomoglo k boljšemu odnosu. Doma lahko razmislite o obnovi kuhinje ali načrtu za vrt, skupaj s svojim partnerjem oziroma partnerko.
  8. Omislite si skupne dejavnosti. Imate v pisarni kakšno prijateljsko tekmovanje? Na primer v namiznem nogometu, kdo speče najboljše mafine, ali kaj podobnega? Ohranite ta tekmovanja tudi pri delu od doma – vpišite se v spleto nogometno igro za več igralcev, individualno tekmujte prek igralne konzole Play Station in primerjajte rezultate, ali pa z glasovanjem določite, kdo je spekel najlepše mafine. Zmagovalce naj ob vrnitvi v službo pričaka nagrada!  
Zavedamo se, da zgornji nasveti ne bodo rešili vaših odnosov s sodelavci, vam pa lahko pomagajo k mirnejšemu in prijetnejšemu času v samoizolaciji. Vsekakor pa pazite na svoje zdravje in upoštevajte pravila samoizolacije.


Izberi področje dela