Skrivno orožje na zaposlitvenem razgovoru: Raziščite podjetje

15.12.2020


Vas čaka razgovor za službo? Potem nadaljujte z branjem in izvedite več o skrivnem orožju, ki vam bo dalo prednost pred drugimi kandidati med razgovorom.

Raziskovanje delodajalcev je namreč eden najboljših načinov, kako postati izstopajoč kandidat med postopkom zaposlovanja. Če si nadenete detektivsko kapo in raziščete potencialnega delodajalca, boste odkrili podrobnosti, ki vas bodo najbolje pripravile na kakršenkoli razgovor.

Raziskovanje podjetja je najboljši način za spoznavanje, kaj podjetje počne in kaj išče pri vas, zaposlitvenem kandidatu. Prav tako boste bolje pripravljeni na vse vrste vprašanj, saj več informacij kot imate, boljše so vaše možnosti. Delodajalec, ki vas povabi na zaposlitveni razgovor, pričakuje, da se boste o njem pozanimali. Poznati morate področje dela ali panogo podjetja, dotično organizacijo, zahteve delovnega mesta, na katerega se prijavljate in morda celo nekaj dejstev o osebi, ki bo vodila zaposlitveni razgovor.

7 stvari, ki jih morate pred zaposlitvenim razgovorom nujno raziskati:

 1. Kompetence in izkušnje, ki jih podjetje ceni.
Ugotovite, kaj podjetje išče pri svojih kandidatih in se tako predstavite kot najboljši kandidat za razpisano delovno mesto. Če želite odkriti veščine in izkušnje, ki jih delodajalec ceni, preberite med vrsticami njihovih oglasov za delo. Obrnete se lahko tudi na zaposlene v podjetju.
 1. Ključne akterje organizacije.
Ključni akterji v organizaciji so tisti zaposleni, ki v podjetju zasedajo pomembne položaje: vodje, direktorji oddelkov, izvršni direktor in predsednik podjetja. Najdete jih, če raziščete delodajalčevo spletno stran, najpogosteje v zavihku »Vizitke« in »Biografije zaposlenih«. Priporočamo tudi, da preverite, kaj ti posamezniki pravijo na Twitterju in LinkedInu.
 1. Aktualne novice o delodajalcu.
Ko greste na razgovor, je nujno poznati najnovejše novice in posodobitve podjetja. Večina podjetij ima na svoji spletni strani poseben razdelek namenjen sporočilom za javnost in aktualnim dogodkom. To je odličen vir za iskanje tovrstnih informacij.
 1. Kulturo, poslanstvo in vizijo podjetja.
Iskalci zaposlitve bi morali na kateremkoli razgovoru samozavestno trditi, da ustrezajo kulturi podjetja. Med raziskovanjem delodajalca bodite pozorni na to, kaj piše na njihovi spletni strani glede vrednot in poslanstva. Več o kulturi podjetja lahko izveste tudi, če jim sledite družbenih omrežjih.
 1. Stranke, izdelke in storitve.
Kot potencialni zaposleni morate imeti dobro predstavo o vrsti dela, ki bi ga opravljali. Če boste imeli splošno predstavo o tem, kdo so stranke podjetja in kakšne vrste izdelkov ter storitev so na voljo, boste tudi sami bolj pripravljeni na razgovor. Ponudbo običajno najdete na spletni strani organizacije. 
 1. Panogo in konkurente.
Poleg raziskovanja podjetja je smiselno pregledati tudi celotno panogo. Če na primer opravljate razgovor za službo pri hipotekarnem podjetju, je koristno, da ste obveščeni o trenutnih trendih lastništva stanovanj. Spoznajte njihove največje konkurente in raziščite njihove uspehe ter pomanjkljivosti. Z vpogledom v celotno panogo in konkurente boste zagotovo navdušili kadrovike.
 1. Osebo, ki vas intervjuva.
Če boste ugotovili, kdo bo vodil vaš razgovor, boste imeli več možnosti, da se z njim bolje povežete. Ime poiščite v korespondenci, ki ste jo prejeli pred razgovorom. Če ne najdete nobenih informacij o tem, vljudno odgovorite na e-poštno sporočilo in prosite za ime osebe, ki vas bo intervjuvala. Potem lahko osebo poiščite na LinkedInu in Twitterju. To vam bo pomagalo spoznati ozadje kadrovika, njegov položaj v podjetju in celo nekatere skupne interese, ki si jih delita. Poznate iste ljudi? Ste hodili v isto šolo?

Kako do informacij, ki jih potrebujete?

Upamo, da boste med razgovorom izvedeli, ali sta organizacija in kultura podjetja primerni za vas. Toda to ni čas za učenje nekaterih osnovnih informacij o podjetju. Te bi morali izvedeti še preden stopite na sedež podjetja. Dobra novica je, da se je v teh časih o delodajalcu lažje pozanimati kot kadarkoli prej. Vse informacije so namreč dostopne na spletu. Za bolj interne podatke pa se obrnite na znance iz vašega družbenega omrežja in preverite, če vam lahko kdo pri tem pomaga. Raziskujte, zagotavljamo vam, da boste na kadrovike naredili veliko boljši vtis.
 • Obiščite spletno stran podjetja
Začnite z obiskom spletnega mesta podjetja. Tam si lahko preberete poslanstvo in zgodovino organizacije, ponudbo izdelkov in storitev ter informacije o kulturi podjetja. Tovrstne informacije so običajno na voljo v zavihku "O nas". Bodite pozorni tudi na besede, ki jih podjetje uporablja za opise in označujejo njihove korporativne vrednote. Vam je všeč ideja o sodelovanju z ljudmi, ki svoje sodelavce štejejo za družino, ali potrebujete večjo distanco med službo in osebnim življenjem?
 • Prebrskajte družbena omrežja
Obiščite njihov Facebook, Instagram in Twitter profil. Tako boste dobili dober občutek, kako podjetje želi, da ga dojemajo njegovi potrošniki. Všečkajte ali začnite spremljati podjetje, če želite podjetju izkazati svojo podporo. Če pa organizacija ni prisotna na družbenih omrežjih ali če svoje informacije objavlja občasno in nedosledno, veste, da javna podoba ni njihova prioriteta.
 • Uporabite LinkedIn
Na LinkedInu lahko hitro poiščete več informacij o podjetju, ki vas zanima. Hitro boste prepoznali njihove interese, s kom se povezujejo, kakšne povezave delijo in čemu namenjajo posebno pozornost. Tako lahko hitro preverite tudi, če je kdo od vaših znancev imel stike s to dotično organizacijo. Ne samo, da vas priporočijo vodstvu, ampak z vami lahko delijo tudi svoja stališča in vam dajo nasvete, ki vam bodo pomagali pri razgovoru.
 • Preglejte Google News
Morda boste ugotovili, da se podjetje širi na primer v Azijo ali je pred kratkim prejelo sredstva za vpeljavo nove tehnologije. Lahko ugotovite tudi, alije bil nedavni izdelek neuspešen ali ga je bilo treba odpoklicati. Te informacije vam lahko pomagajo oblikovati odgovore na vprašanja na razgovoru.

Kako raziskavo uporabiti med razgovorom?

Med razgovorom vam kadroviki postavljajo vprašanja, da bi vas bolje spoznali. Toda njihov glavni cilj je ugotoviti, ali boste primerni za dotično delovno mesto in ali boste skladni z organizacijsko kulturo podjetja. S pomočjo raziskave lahko prilagodite svoje odgovore na vprašanja in kadrovikom dokažete, da boste v pomoč pri doseganju zastavljenih ciljev. Poleg tega vam bo vaše znanje pomagalo pri vprašanjih, kot je »Zakaj želite delati v podjetju?«. Takrat lahko delite podrobnosti o stvareh, ki se vam v podjetju, njegovem poslanstvu ali kulturi zdijo občudovanja vredne.


Izberi področje dela