»Služba ni le sredstvo za preživetje, temveč tudi prostor za druženje in sklepanje prijateljstev«

3.11.2015

Povej naprej

Španija trenutno ni v najbolj zavidljivi gospodarski situaciji. Najvišjo stopnjo brezposelnosti je dosegla v začetku leta 2013, ko je bil vsak četrti Španec brez dela in se je kriza res občutila na vsakem koraku.

Krepko smo že vstopili v vroče, dolgo pričakovano poletje, nekateri smo z mislimi že nazaj na delovnem mestu, nekatere od vas pa šele čaka zaslužen dopust, ki ga boste zaužili z veliko žlico. Če še ne veste, kam vas bodo počitnice odpeljale, vam definitivno svetujem mojo ljubo Španijo.
Ta romanska temperamentna vroča dežela me nikoli še ni razočarala, saj mi je do sedaj vedno postregla s toplimi ljudmi, še toplejšim vremenom, prijaznimi domačini, z nešteto užitki ob hrani in vinu, tapasi ob polnoči, ko še najhujša dieta pade v vodo, zavidljivo raznoliko pokrajino, mešanico kultur, mehkobo in spevnostjo štirih uradnih jezikov… Predvsem pa domov prinesem obilo nepozabnih spominov in toplih trenutkov, ki mi odprejo željo, da zgoraj našteto ponovim čim prej. Zaradi vsega tega sem se odločila, da svojo Erasmus prakso opravim prav v Španiji. Po kratkem razmisleku sem delodajalce začela iskati v Salamanci, ki se mi od vseh mestec v Španiji zdi najbolj pristno, polno doživetij in dogajanj za mlade, z najbolj čistim jezikom v celi državi in kar je najbolj pomembno – poceni. Šestmesečno prakso sem opravljala v jezikovni šoli in ker je to bila ena izmed bogatejših izkušenj v mojem življenju, sem razmišljala tudi o nadaljnjem delu in začela iskati dodatne možnosti.

Strokovna znanja so vedno dobrodošla

Španija trenutno ni v najbolj zavidljivi gospodarski situaciji. Najvišjo stopnjo brezposelnosti je dosegla v začetku leta 2013, ko je bil vsak četrti Španec brez dela in se je kriza res občutila na vsakem koraku. Dobra novica pa je, da se stopnja brezposelnosti zmanjšuje in tako se je spustila na 22,7% (april 2015). Še vedno ni rožnato, a prihodnost je bolj obetavna. Kljub visoki stopnji brezposelnosti še vedno obstajajo profili poklicev, ki so priljubljeni in zaželeni v vseh mestih: to so zdravniki, skrbniki ključnih kupcev, analitiki, inženirji, osebe z visokim nivojem znanja angleščine (tujci so zaradi svojega znanja angleščine skoraj vedno eno ali celo dve stopnički višje od domačinov, ki jim drugi jeziki šepajo), spletni tržniki, kadroviki, razvijalci mobilnih aplikacij. Španija se glede razvitosti in krize razlikuje od ene avtonomne pokrajine do druge – Katalonija (Barcelona) je še vedno najbolj razvita, prav tako Baskija, zato je službo najlažje poiskati na severu države (Pamplona, Vitoria, Bilbao, Oviedo, Zaragoza, Madrid, Valladolid), najtežje pa jo boste našli na jugu države (Cordoba, Sevilla, Malaga, Alicante, Valencia) in, presenetljivo, na otokih.

Vse v Španiji pa ni tako črno – v življenju vedno šteje iznajdljivost in volja do dela, ter seveda dober življenjepis. Nasvete, kako napisati dober življenjepis najdete tukaj.

Znanje španščine je nujno

Za delo v Španiji delovna viza za državljane EU ni potrebna, kar zelo olajša začetno papirologijo. Vsak prišlek mora prijaviti bivališče, oddati mora vlogo za pridobitev številke tujca (NIE), za katero se plača taksa v vrednosti 10,30€, prijaviti se mora na davčnem uradu (v primeru, da v državi neprekinjeno ostane tri mesece ali več) in v sistem socialnega varstva. Za začetek imejte prihranjen denar za vsaj en mesec, saj vseeno obstaja možnost, da se vam zalomi in boste potrebovali več časa do najdene službe od pričakovanega. Približek mesečnih stroškov je ocenjen na povprečno 900€ (vključno s stanovanjem, stroški, mestnim prevozom, hrano itd.), se pa seveda stroški razlikujejo glede na kraj gibanja in življenjskih navad – s hrano se v Španiji lahko veliko privarčuje, saj so cene v supermarketih zaradi večjega trga nižje, kot pri nas. Tudi nizkocenovni domači supermarketi prodajajo kvalitetno in okusno hrano, zato predsodki niso potrebni. Za začetek in za lažjo iznajdljivost se svetuje osnovno znanje španskega jezika, zato je zaželen opravljen osnovni tečaj španščine. Višji nivo španščine je pa še kako zaželen, saj večina dela poteka v domačem jeziku. Več boste veljali, če boste obvladali angleščino, super pa se jim bo zdelo, če se boste trudili govoriti tudi kakšen drug romanski jezik.

Za iskanje službe so primerni naslednji brskalniki:

  • https://www.sepe.es/ (Zavod za zaposlovanje), kjer boste našli nasvete za iskanje službe in razpisana dodatna izobraževanja – na portalu www.empleate.gob.es je področje iskanja službe veliko bolj razgibano, tam si lahko ustvarite tudi svoj profil in preko njega spremljate tekoče dogajanje na trgu dela po področjih,
  • Infojobs.net, infoempleo.com, trabajando.es, indeed.es, tecnoempleo.com, monster.es, jobatus.es,
  • Španija ponuja tudi različne kadrovske agencije, ki pomagajo pri iskanju zaposlitve in posredovanju delovnih mest.

Siesta in deljen delovni čas

Kjerkoli boste že našli delo, imejte v mislih, da boste živeli v državi, ki se v marsičem razlikuje od slovenske kulture. Španija je bolj sproščena in redkokdaj boste videli, da se ljudem sploh kdaj mudi, razen takrat, ko so zvečer zmenjeni z družbo za tapase (pa še takrat je enourno zamujanje obvezno). Pri Špancih nikoli ne pričakujte točnosti in zagotavljam vam, da se boste te ležernosti hitro navadili. Nadaljuje se pri pozdravu »buenos días«, ki pomeni »dobro jutro« in pozdrav velja do 12. popoldne, ko pri nas že nekaj ur traja delovni dan. Španci v večini začnejo s službo med 9. in 10. dopoldne, prva »runda« se konča med 14. in 15. uro, ko Španci gredo na zasluženo »siesto«, ki traja tri ure. Zvečer začnejo z drugo »rundo«, ki traja do 21. ali 22. ure. Urnik se seveda razlikuje od enega delovnega mesta do drugega, a v splošnem se držijo vmesne pavze, ko si vzamejo čas za kosilo in počitek. V tem času je tudi veliko manjših trgovin zaprtih, prav tako zaprejo javne ustanove, zato se boste morali navaditi, da boste po opravke na banko ali pošto morali hoditi sredi delovnega časa.

Ne glede na to, kam vas bo pot zanesla, pa si zapomnite sledeče: Španci so topel narod, ki veliko govori, se veliko objemajo in poljubljajo, torej se boste morali na tak način komunikacije navaditi. Veliko se družijo tudi po službi – kot že rečeno, so zelo priljubljeni tapas bari, kjer se odnosi sprostijo tudi s kozarcem piva ali dobrega vina tempranillo. Vzemite si čas za medosebne odnose, saj to zelo cenijo, in sodelavcem kdaj pa kdaj potožite, koliko dela imate v službi, saj vas bodo takoj razumeli in čustvovali z vami, to pa je tudi dobra iztočnica pogovora, v katerem se bodo vaši interesi zbližali. Pomembno je, da boste v službo hodili z veseljem, saj služba Špancem ne predstavlja samo sredstvo za preživetje, temveč tudi prostor za druženje in sklepanje prijateljstev. In vse to je Španija! Ko se vse omenjeno poklopi, boste kmalu začeli uživati in se počutiti del njih, če pa ob tem še zaslužite in opravljate delo, ki vas veseli, še toliko bolje.

Suerte!


Avtor: Anja Damjanovič za MojeDelo.com

Povej naprej

Izberi področje dela