Službe v 2026: informacijska tehnologija

24.6.2019


Pisali smo že o prednostih zaposlitve v informacijski tehnologiji in se strinjali s tem, da bodo strokovnjaki iz tega področja vedno imeli prostor in delo, kjer bi lahko pokazali in razvijali svoje sposobnosti. Katera so tista področja informacijske tehnologije, ki bodo v prihodnosti še posebej »moderna« in kjer bo zaposleni skorajda nepogrešljiv?

Pisali smo že o prednostih zaposlitve v informacijski tehnologiji in se strinjali s tem, da bodo strokovnjaki iz tega področja vedno imeli prostor in delo, kjer bi lahko pokazali in razvijali svoje sposobnosti. Katera so tista področja informacijske tehnologije, ki bodo v prihodnosti še posebej »moderna« in kjer bo zaposleni skorajda nepogrešljiv?


Napredna podjetja imajo vizijo o tem, kje želijo biti in na kakšen način se želijo pojavljati čez deset let, s čim se bodo takrat ukvarjali in katere nove tehnologije bodo razvili, s katerimi si bodo utrjevali pot na vrh lestvice tehnoloških podjetij.

Podjetja bodo še vedno potrebovala programerje in razvijalce programov, a od svojih zaposlenih bodo zahtevali določeno znanje – rokovanje z roboti. Kdo bo zdržal in kdo bo tisti, ki bo podlegel pritisku razvoja družbe in tehnologije?

Programerji, strokovnjaki na področju varnosti, vzdrževalci t.i. oblakov,…

Velika večina podjetij uporablja oblake, kjer se zbirajo vsi podatki in informacije, ki jih morajo poznati tako nadrejeni kot podrejeni. Z razvojem oblakov in »shrambe« podatkov pa se bo razvijalo tudi področje varovanja teh, zato lahko sklepamo, da se bo v prihodnosti iskal ravno takšen kader, ki bo sposoben opravljati delo varovanja osebnih podatkov in informacij, ki jih oblak drži. Potrebovali bodo nekoga, ki jim bo v takšnem načinu prenosa in hranjenja podatkov znal omogočiti varnost ter brezskrbnost.

Arhitekti podatkov, integrativni strokovnjaki,…

Zaradi razvoja informacijske tehnologije bodo podjetja primorana odpirati in razvijati nova delovna mesta, kot so na primer arhitekti podatkov, ki skrbijo, da bo uspešno realizirana integracija vsake novosti. Analitiki načrtovanja razvoja ravno tako ne bodo izpuščeni iz nove sheme delovnih mest. Ti bodo analizirali in povzemali podatke iz vseh internih ter eksternih virov, da bi poslovnim partnerjem predstavili, kaj je tisto, kar bodo potrebovali v prihodnosti.

Razvoj tehnologije bo ustvaril novo vodstveno pozicijo, ki bo skrbela za doseganje zadanih ciljev in rezultatov. Potrebovali bodo nekoga, ki bo vedel, znal in obvladal nov produkt prodati naprej.

Analitski strokovnjaki in strokovnjaki na področju strojne ter programske opreme

Strokovnjaki napovedujejo, da bodo aplikacije, ki skrbijo za dobro počutje zaposlenih in pospeševanje prodajnega procesa izboljšale celotno izkušnjo kupca oz. uporabnikovo izkušnjo. Uveljavljale se bodo t.i. nosljive aplikacije, ki bodo prav tako pogoste kot je danes pogost pametni telefon. Podjetja bodo tako potrebovala razvijalce takšnih aplikacij, ki bi skrbela tako za strojno kot za programsko opremo in jo razvijala v skladu s potrebami na trgu dela.

Strokovnjaki, ki bodo postavili temelje za razvoj novih robotov

Umetna inteligenca in robotika sta že prešli iz znanstvene fantastike v realnost, kmalu pa se bosta kar naenkrat pojavili pred vami. Uvajanje takšnih sprememb se bo pojavilo tudi v zdravstvu, transportu, logistiki, delu s strankami in pri gospodinjskih opravilih.

Delo strokovnjakov bo, da bodo odkrivali nove možnosti za razvoj takšne vrste tehnologije, razvijali njene temelje in ideje pripeljali do uresničitve.

Kader, ki bo videl širšo sliko

Tehnologija nas spremlja že na vsakem koraku, kar prinaša svetlo prihodnost za ljudi, ki se ukvarjajo s tem področjem. Podjetja pa bodo potrebovala tiste, ki lahko kombinirajo različne vrste spretnosti, kot so inženiring, strojna oprema, programiranje, analitika in varnost, saj ne bo več zadostovalo le znanje na posameznem področju. Iskali bodo tiste, ki s kombiniranjem in poskušanjem novih stvari uvidijo v težavo in hitro najdejo rešitev nastalemu problemu.

Digitalni »rokodelci«

V prihodnosti ne bo dovolj, če boste v svoj življenjepis zapisali le eno ali dve spretnosti, ki jih premorete. Organizacije bodo tako iskale nekoga, ki bo razmišljal divergentno, a hkrati v skladu s sistemom, ki bo takrat vladal. Zato potrebujejo nekoga, ki bo avtentičen (authentic), ustrezen (relevant), usmerjen v spremembe (transformation-minded), inteligenten (intelligent), hiter (speedy), umetniški (artistic) in nesebičen (non-conformist). V angleščini začetnice tvorijo besedo artisan, kar prevajamo v »rokodelec«. Digitalni rokodelec.

Preverite, na katera vprašanja se morate pripraviti, ki ste povabljeni na razgovor za razvijalca mobilnih aplikacij.Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela