Sovražim svojo dobro plačano službo!

24.4.2020


Dober finančni paket, redne stimulacije, prilagodljiv delovni čas - vse to v službi, ki jo sovražite. O čem morate razmisliti, če ste se znašli na razpotju izbir - na eni strani osebni razvoj, sreča in duhovno blagostanje, na drugi pa stabilen ali vsaj zadovoljiv finančni položaj. Kaj boste izbrali?

Kolikokrat ste v zadnjem letu pomislili na to, da bi zamenjali službo? Se z mislijo poigravate že več let? Dovolj imate stresa, naveličani ste delovnih nalog, služba vam ne prinaša zadovoljstva, ali pa preprosto veste, da si ne želite na trenutnem delovnem mestu preživeti do časa za upokojitev. Vztrajate izključno zaradi zadovoljivega finančnega paketa in ostalih ugodnosti, ki jih prinaša vaše delovno mesto. Stabilen finančni položaj je v današnjih časih vreden odrekanja in stiskanja zob. Seveda je to popolnoma razumljivo. Pa je res?

Kje je prava mera?  
Čeprav finančni paket v veliki meri vpliva na naš odnos do dela, so številne raziskave pokazale, da to velja le v določeni meri. Večji odstotek zadovoljstva pri delu je po izsledkih raziskav treba pripisati zdravim odnosom, urejenemu delovnemu okolju in občutku varnosti na delovnem mestu. Seveda je povsem razumljivo, da imamo različne potrebe in izhajamo iz različnih okolij, a vseeno. Čas, ki ga preživimo na delovnem mestu, ki nas ne osrečuje, nas spravlja v stres, povzroča slabo voljo, je čas, ki pomembno vpliva na nastanek bolezni in slabša kakovost življenja. Tudi koncept izgorelosti se začne v sovražnem in nesrečnem okolju. 

Česa si želite? 
Najprej si odgovorite na vprašanja, česa si želite. Če ste v svojih 30-ih, imate zagotovo drugačna pričakovanja, kot, če vas za vogalom čaka abraham. Pretehtajte svoje možnosti, katerih prednosti, ki jih ponuja vaša trenutna služba, bi si želeli obdržati in za katerimi ne bi žalovali. Razmišljajte ciljno in usmerjeno v prihodnost. Najprej se vprašajte ali obstaja možnost enakih ali pa morda še boljših pogojev za zaposlitev v panogi ali podjetju, kjer bi želeli delati.

Če se odločite za premik...
Za iskanje službe, ki vam bo ustrezala v vseh pogledih, si vzemite čas. Trg dela se neprestano spreminja. Vsak dan so na voljo nova delovna mesta in možnosti, da dobite novo službo, je vedno več. Če ne veste kako se lotiti iskanja, si na portalu MojeDelo.com preberite naše številne karierne nasvete, ki vam bodo zagotovo služili kot odlično orodje pri iskanju najboljše zaposlitve. S psihometričnimi testiranji se lahko še bolje spoznate in pridobite prednost pred konkurenti na trgu. Dobra pripravljenost je v procesu iskanja nove zaposlitve lahko odločilna, ali boste prav vi izbrani za delovno mesto.

Kaj ponujajo potencialni delodajalci?
Izdelali ste si vizijo, kaj bi delali in česa si v službi želite. V tem trenutku nastopi korak, v katerem morate preveriti, kaj ponujajo potencialni delodajalci. Vedno več podjetij svoje prednosti objavlja na spletu. Spletna stran podjetja je zagotovo prvo čtivo, ki ga morate podrobno prebrati. Če ne najdete informacij na spletu, preverite forume, skupine na družabnih omrežjih in nenazadnje preverite še, ali je morda med vašimi znanci kdo, ki dela v podjetju. Zaposleni so običajno najbolj kredibilen vir informacij.

Kdaj je skrajni čas za menjavo službe? 
Ko se zjutraj zbudite in ob mislih na službo občutite nezadovoljstvo in črvičenje v črevesju, je to znak za rdeči alarm. Razmislite, ali lahko težave, ki vas ovirajo pri delu, kakorkoli rešite. Vprašajte se, kaj je resnični razlog, da bi zapustili zdajšnje delovno mesto. Ocenite svojo karierno pot in skušajte začrtati nove karierne cilje. Pogovorite se z nadrejenim in sodelavci, morda lahko znotraj podjetja najdete novo delovno mesto, nove izzive. Če to ni možno, si dovolite poiskati boljšo možnost, ki vas bo opolnomočila. Pomagate si lahko kar z našim portalom, kjer vsakodnevno dodajamo prosta delovna mesta. Lahko pa si nastavite tudi e-opomnik in ne zamudite nobene zanimive priložnosti.


Izberi področje dela