Sovražim svojo službo. Naj dam odpoved?

11.12.2018


Vsem se lahko zgodi. Vnema za delo se postopoma manjša in vsako jutro z muko pridete v službo. A če se ne spomnite, kdaj ste se nazadnje tako počutili, je čas, da postanete za trenutek in ugotovite, kaj je šlo narobe. Se boste lahko spet zaljubili v to, kar delate, ali je čas za nove podvige?

Niste edini - 24 % milenijcev namreč sovraži svojo službo, od tega jih 66 % že išče novo. A ustavite se, preden vržete puško v koruzo. Veliko morate še razmisliti, preden se podate v nove izzive.

Menjava službe lahko vpliva na vašo finančno situacijo in vašo zaposljivost v prihodnje. Čas je, da si iskreno odgovorite, ali je pametno odnehati, ali pa se je smiselno potruditi in ponovno najti zagon. Poleg tega pa je pomemben čas - tudi pri odpovedi je potrebno dobro premisliti, kdaj jo je najpametneje dati.

Torej … Ali naj dam odpoved?

To je pomembno vprašanje, ki vam, verjamemo, povzroča veliko stresa. Najprej pomislite, kaj je glavni razlog za to, da se boste odmaknili. Ali uživate v svoji službi, a vas moti nizka plača oz. slabi odnosi s sodelavci in nadrejenim? Se lahko situacija izboljša? Če imate občutek, da se ne more, začnite spremljati odprte razpise za prosta delovna mesta in brskajte po možnostih za menjavo kariere.

Iščite, preden odpoveste

Nikoli ni prepozno za menjavo kariere, a bodite odgovorni in se najprej posvetite iskanju nove službe. Kaj bi si želeli delati? Kje se vidite čez pet let? Opravite lastno “raziskavo”, s katero boste ugotovili, katera služba vam najbolj leži. Smiselno je razmisliti tudi o tem, kako vaša starost in življenjska situacija vplivata na vaše načrte v prihodnosti.

Naredite smiselne zaključke

Če obstaja nekaj, kar ste si vedno želeli delati v življenju, je čas, da začnete z raziskavo. Pomembno je, da ste realni - se vaše sanje skladajo z vašim potencialom in delovnimi izkušnjami? Ali se vam zdi, da imate voljo in energijo, da vase poskrate čim več novih informacij in znanja? Na novi karierni poti boste morali začeti od začetka - ste pripravljeni na to? To lahko s seboj prinese tudi nižje dohodke. Izračun dohodkov je smiseln tudi takrat, ko razmišljate, da bi odprli svoje lastno podjetje in bili sami sebi svoj gospodar.

Odidite v dobrih odnosih

Nikoli ne veste, kdaj boste potrebovali dobro referenco in kdaj boste morali koga poklicati, da vam pomaga pri zagati. Če ste se odločili, da boste zamenjali službo, dajte odpoved dovolj zgodaj, da bo vaš nadrejeni imel zadosti časa za iskanje vaše zamenjave. Poleg tega se potrudite, da boste v odpovednem roku kljub vsemu dali vse od sebe, saj boste tudi za to obdobje prejemali plačo.

Ste se odločili, da boste poiskali novo zaposlitev? Na portalu MojeDelo.com vas vsakodnevno čakajo razpisi za različna delovna mesta. Pohitite, morda smo danes objavili ravno vašega.


Izberi področje dela