Spletna stran namesto življenjepisa?

18.4.2016

Povej naprej

Trg dela in množica kandidatov za prosta delovna mesta postajata vedno bolj konkurenčna. Se lahko kosate z njimi? Seveda se, le pravi način morate izbrati. Življenjepis je eden izmed medijev, o katerem smo že veliko pisali in podali že veliko nasvetov. A v tem članku vam predstavljamo nov način konkuriranja med kandidati – osebno spletno stran.

Trg dela in množica kandidatov za prosta delovna mesta postajata vedno bolj konkurenčna. Se lahko kosate z njimi? Seveda se, le pravi način morate izbrati. Življenjepis je eden izmed medijev, o katerem smo že veliko pisali in podali že veliko nasvetov. A v tem članku vam predstavljamo nov način konkuriranja med kandidati – osebno spletno stran.


Namesto življenjepisa si lahko ustvarite tudi spletno stran

V kolikor se vam sliši še tako nemogoče in prezahtevno za računalniške kompetence, ki jih posedujete, naj vas takoj pomirimo – v spletni brskalnik vpišite geslo »ustvari spletno stran« in našli boste ogromno rezultatov na temo. Ste že poskusili in opazili ponudnike, ki vam olajšajo pripravo osebne strani? A se še vedno sprašujete zakaj in čemu je vse to potrebno?

Spremembe na trgu dela – sledite jim!


Glede na raziskave ameriškega ponudnika spletnih strani Workfolio je 56% delodajalcev veliko bolj impresioniranih nad spletnimi stranmi kandidatov kot pa nad drugimi oblikami predstavitve. A le 7% ameriških iskalcev zaposlitve dejansko poseduje osebno spletno stran. Spletne strani ponujajo delodajalcem uvid v vašo osebnost – pri izdelavi strani ima vaša kreativnost namreč proste roke, bolj proste, kot jih imate pri pisanju življenjepisa. Vse pove nekaj o vas – od odstavkov, oblik, vrste in velikosti pisave itd. Dejstvo, da posedujete spletno stran, da delodajalcu vedeti, da vašo kariero jemljete zelo resno. Saj je to tisto, kar si želite, kajne? Ne nazadnje se vam z osebno stranjo veča pojavnost in vidnost na omrežju – zavedati se morate, da vedno več delodajalcev informacije o kandidatih pobrska kar na internetu, zato je pomembno, da najde prav vas in ne vašega soimenjaka. S spletno stranjo tudi korigirate, kaj želite, da delodajalec izve o vas.

Če ste kreativec in se potegujete za delovna mesta, kot so fotograf, delo v medijih, oblikovalec, ilustrator, marketing in podobno, je osebna spletna stran super interaktiven način, da izrazite tisto, česar ste sposobni. Fotografi lahko stran uporabite kot osebni portfelj, oblikovalci pokažete, kako daleč sega vaša domišljija, hkrati pa lahko prostor, ki je namenjen vaši predstavitvi, uporabite tudi za objavo video vsebin, ki izražajo vašo unikatnost in zanimivost.

Kako naj bo spletna stran sestavljena?


Vsaka spletna stran naj vsebuje naslednje postavke:

1. FOKUS: Če se odločite za ta korak, morate vedeti, zakaj ste se odločili tako. Čemu je namenjena? Kdo jo bo bral? Katere sposobnosti in informacije bi radi poudarili? Če je vaš prvenstveni razlog iskanje službe, mora biti temu tudi namenjena in na to osredotočena.
2. KONTAKTNE INFORMACIJE: Kolikor je ta podatek samoumeven, se ga lahko hitro pozabi. Ime in priimek naj bodo del vsake podstrani. Domač naslov preskočite, je pa zato toliko bolj pomembno, da zapišete vaš elektronski naslov in telefonsko številko.
3. PROFESIONALNI POVZETEK: Dajte bralcem vedeti, katero delovno mesto iščete s kratkim opisom.
4. KRATKA BIOGRAFIJA: Podstran »O meni« lahko delodajalcem služi kot pomoč pri spoznavanju vas kot kandidata. Ohranite profesionalnost in strnjenost (vaši uspehi, interesi, hobiji, nagrade in dosežki…).
5. ŽIVLJENJEPIS: Vedno, ampak res vedno morate v spletno stran vključiti tudi življenjepis. Delodajalcu olajšajte delo in mu ponudite vse na enem mestu.
6. PRIMER DOBRE PRAKSE: Spletna stran naj služi kot portfelj, kjer zapišete dosežke in uspehe v prejšnjih zaposlitvah. Imate fotografije? Pokažite jih!
7. REZULTATI: Zapišite konkretne rezultate, ki ste jih prinesli v prejšnji zaposlitvah – stroške ste zmanjšali za 20%, v podjetje ste prinesli 30 novih strank…
8. POVEZAVE: Dodajte povezave do profesionalnih strani, katerih del ste. Ste član določenega društva oz. kluba? Podajte povezavo nanj.
9. BLOG: V blogu lahko zapišete svoja razmišljanja, svoja mnenja, ravno tako pa predstavlja jasno sliko o tem, kdo natančno ste. Delodajalec lahko na podlagi vašega razmišljanja oceni, ali boste sovpadali s kulturo podjetja.
10. VIDEO POVEZAVE: Objavite lahko kratke video vsebine na temo vašega želenega področja, kratka navodila, povzetke posameznih raziskav na področju, kjer iščete delo, kreativne nasvete itd.

Bolje nič, kot zanič


Zavedati se morate, da spletna stran ni rešitev za vse vaše težave, ki vas pestijo pri iskanju zaposlitve. Potrebno jo je posodabljati in dodajati vedno nove in nove vsebine, da bi bila lahko aktualna. Samo pomislite, kako reagirate, če naletite na stran, ki je bila nazadnje posodobljena leta 2015. Si mislite svoje, kajne? Dodajajte video vsebine in vaš način razmišljanja, objavljajte vaše uspehe, nekaj, na kar ste ponosni. S pomočjo spletne strani lahko razvijate svojo osebno znamko.

Vsekakor pa pazite na ključne stvari, ki o vas govorijo marsikaj. Ni dovolj le, da je stran narejena, temveč ogromno šteje tudi, da je stvar dobro narejena. Pazite na slovnične napake, na zanimivost vsebin, manjkajoče vsebine, detajle… Spletna stran je podaljšek življenjepisu, zato jo na tak način tudi glejte in vodite.

Pazite – spletna stran vam ne bo pomagala, če bo narejena površno, kvečjemu vam lahko škodi.

Preberite si več o pisanju bloga, medija za osebno predstavitev in izražanje vašega mnenja.Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com

Povej naprej

Izberi področje dela