Sprememba kariere – kako se lotiti, kaj narediti, kaj ne narediti

3.7.2023


Pred vrati je čas dopustov in s tem morda tudi priložnost, da v počitniškem miru razmislite o menjavi kariere. Poletje je nenazadnje čas zatišja pred živahno jesenjo, ko se tudi na trgu dela odpirajo številne nove priložnosti.

Kako se lotiti iskanja, na kaj biti pozoren pri menjavi poslovne poti, še prej pa kako in kdaj sprejeti to težko odločitev? Na ta vprašanja ti bomo skušali pomagati odgovoriti v nadaljevanju.

Razlog za menjavo službe

Najprej sami pri sebi temeljito premislite in ugotovite, zakaj želite menjati službo. Želite karierno napredovati, si želite boljših delovnih pogojev, višjo plačo ali boljše odnose v službi? Naj bodo vaši odgovori iskreni in premišljeni, da boste lažje zakorakali v ta izziv.

Izobraževanja in tečaji

Če se odločate za novo poslovno pot, je dobro, da se udeležite tudi kakšnega tečaja ali izobraževanja na temo, ki vas zanima. Če se boste vpisali v nadaljevanje študija, si oglejte tudi, kakšna znanja boste pridobili z novim nazivom in kako vam bodo pomagala pri vaši novi karieri. Pri tem se vprašajte, ali ste se za nov študij pripravljeni čemu tudi odreči.

Mreženje

Eno najpomembnejših področij je mreženje. Prijatelji, znanci, sorodniki in morda celo sodelavci so lahko tisti, ki vam odprejo vrata v novo poslovno priložnost. Pomembno je, da vzdržujete čim več poznanstev in jih kasneje tudi dobro izkoristite.

Odločitev

Verjetno en najpomembnejših vidikov odločitve o menjavi kariere je, da se odločite, kaj si sploh želite. Najprej pomislite, zakaj ste nesrečni in na kakšnem delovnem mestu se ne vidite. Na list papirja zapišite dobre in slabe plati trenutne službe. Če je slabih plati več kot dobrih, je morda res čas za novo pot. Nato si dobro začrtajte plan in predvsem ugotovite, kaj si pravzaprav želite.

Raziskava

Ko sprejmete odločitev, da je čas za menjavo službe, raziščite trg dela. Kakšne možnosti se vam ponujajo in kakšne so zahteve potencialnih novih delodajalcev? Bodite radovedni in si priskrbite čim več informacij o delu, ki vas privlači. Če se vas na tej točki že loteva nekaj treme … ne skrbite, to je normalno.

Znanje o podjetju

Ko se boste že pripravljali za razgovor, je ključno vedeti, v kakšno podjetje vstopate. Na razgovor se dobro pripravite, na spletu zberite čim več podatkov o podjetju, o tem, kam je usmerjeno in kakšna je njegova vizija. Tudi znanje o preteklosti podjetja vam lahko pride prav, najpomembnejše pa je, da je vizija podjetja skladna z vašo.

Življenjepis

Vaš prvi stik z novim delodajalcem je običajno vaš življenjepis, zato ni nepomembno, kako ga pripravite. Vsekakor vanj zapišite vsa znanja in reference, ki jih že imate. Ne pozabite niti na mehke veščine, na katere so delodajalci v zadnjem času vedno bolj pozorni. Opišite svoje delovne izkušnje, ki jih navedite kronološko od zadnje zaposlitve do prve, predvsem pa se prepričajte, da ste v življenjepis vključili tiste reference, ki jih išče vaš potencialni delodajalec.

Pomembno je, da delodajalec že iz vašega življenjepisa dobi občutek, da bi utegnili biti prav vi prava oseba za zaposlitev v njegovem podjetju. Navesti morate svoje kontaktne podatke, kot so elektronski naslov, stalno prebivališče in številka mobilnega telefona, da bo delodajalec lahko stopil v stik z vami. Seveda ne pozabite zapisati svoje izobrazbe, dodatnih izobraževanj, ki ste se jih udeležili, in konec koncev dodati tudi svoje fotografije.

Razgovor

Do prvega neposrednega stika z novim (potencialnim) delodajalcem pride na razgovoru. Včasih je že samo vabilo na razgovor veliko vredno. Razgovor je priložnost za vas, da se resnično izkažete, zato se morate nanj dobro pripraviti, primerno urediti, se dobro podučiti o podjetju, kjer bi se radi zaposlili, pa tudi oblikovati jasno vizijo o tem, kaj bi radi počeli in nenazadnje doprinesli podjetju.

Pomembno je, da na razgovor pridete točno oz. pet do deset minut pred razgovorom. Ne oglasite se prezgodaj in nikakor ne zamujajte.


Zelo verjetno je, da bo delodajalec želel vedeti, zakaj ste se odločili prijaviti na delovno mesto ravno v tem podjetju, kakšno dodano vrednost prinašate, katera so vaša najmočnejša področja, ali imate raje samostojno delo ali delo v ekipi in podobno. Pripravite si odgovore na ta najpogostejša vprašanja. Dobra ideja je, da razmislite o tem, kaj bi vi kot delodajalec želeli od kandidata in si odgovorite na ta vprašanja. Premislite, ali se res počutite kompetentne za delovno mesto. Če se, potem to na samozavesten način tudi predstavite. Razmislite tudi, katere so vaše vrline in jih ne pozabite omeniti na razgovoru.

Na razgovoru lahko vprašanja delodajalcu zastavite tudi v, npr. o tem, kako poteka delo v podjetju, kakšen je delovni čas, kakšna so pričakovanja, kakšne so možnosti za vaš osebni in poklicni razvoj, možnost dodatnih izobraževanj in podobno.

Lahko s sabo prinesete beležko in si vanjo med razgovorom tudi kaj zapišete, vendar za to ne uporabljajte telefona. Tega pred razgovorom utišajte in ga pospravite.

Česa ne počnite, ko se odločite za spremembo kariere

Sprememba kariere je pomembna življenjska odločitev, zato se zanjo ne smete odločiti prehitro, še posebej pa ne sprejemajte impulzivnih odločitev, ki temeljijo na podlagi trenutnega vzgiba ali nezadovoljstva. Prav tako se impulzivno ne odločajte za novo delovno mesto. Temeljito preverite, kakšno je podjetje, kjer se nameravate zaposliti, in si zagotovite čim več informacij. Zelo koristno se je npr. povezati z ljudmi, ki so v podjetju že zaposleni, in se pogovoriti z njimi.

Preden se odločite za spremembo kariere, morate realno oceniti tako svoje sposobnosti kot se zavedati, da boste na novem delovnem mestu lahko napredovali po karierni lestvici šele na podlagi izkazanega znanja, prizadevanj in odgovornosti. Morali se boste naučiti novih stvari in tudi temu nameniti del svojega časa.

Ko pridete na novo delovno mesto, bodite komunikativni, urejeni in prijazni do sodelavcev. Ne držite se zase, saj morate najti tudi pravo mero komunikativnosti.

In še droben nasvet: nikoli na novem delovnem mestu ne očrnite bivšega delodajalca. To namreč več pove o vas, kot o njem.


In za konec - pomembno je, da temeljito razmislite, ali nova služba ponuja priložnosti za dosego vaših kariernih ciljev. Ko boste vedeli, kaj želite, bo pot lažja.


Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Skrivnosti uspešne kariere: začnite z zbiranjem delovnih izkušenj
2. Karierni nasveti, ki jih lahko preslišite
3. Pazljivo pri izbiri delodajalca

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.


Izberi področje dela