Spremembe na trgu dela in v načinu dela v Sloveniji: odziv podjetja Mercator

24.4.2020


Izbruh koronavirusa je od večine podjetij zahteval izjemno hitro in temeljito reorganizacijo dela. Ukrepi, povezani z zajezitvijo virusa, so se nemudoma odrazili v ustaljenih delovnih procesih, pri vsakodnevnem opravljanju nalog in tudi na trgu dela na splošno. Verjamemo, da jih čutite tudi vi.

Kakšne so trenutne prilagoditve delodajalcev?

Pogovarjali smo se s podjetji Gen-I, Mercator, Novartis v SlovenijiSPAR, Symphony Retail AI in Vzajemna.


V nadaljevanju preberite intervju s predstavnikom iz podjetja Mercator.

1. Kako se v vašem podjetju odzivate na spremembe v delovnem okolju?

Mercator mora biti kot sistemsko pomembno podjetje in eden ključnih dejavnikov za preskrbo prebivalstva vedno pripravljen tudi na možne zaostrene razmere (vremenske ujme, nesreče ipd.), tudi za primer epidemije. Zato imamo vedno pripravljen krizni načrt in različne scenarije poteka dela, da se lahko hitro in učinkovito odzovemo. Od vsega začetka sodelujemo s strokovnimi institucijami (NIJZ) in se koordiniramo tudi znotraj dejavnosti trgovine (TZS). Tako smo hitro prilagodili številne procese, predvsem smo pozorni na zaščitne ukrepe v maloprodaji in logistiki. Zato zdaj ključni delovni procesi potekajo relativno normalno, seveda ob zelo dobrem odzivanju in sodelovanju zaposlenih.   

2. Se pri vas že poznajo negativni učinki na poslovanje podjetja in kako jih rešujete.

Za zdaj poslovanje ni bistveno moteno, seveda pa bo vse odvisno od poteka in trajanja zdajšnje krize.

3. Kako uspešni ste pri organizaciji dela od doma? Oziroma dela v trenutnih razmerah? Kako skrbite za zdravje svojih zaposlenih?

Del zaposlenih v režijski h službah je prejel odločbe o delu od doma, kar tudi zagotavlja nemoten potek številnih procesov, ki so potrebni, poleg tistih v operativni dejavnosti.  

4. Kako se je vaše podjetje odzvalo na nastalo situacijo v državi?

Kot navedeno, lahko zatrdimo, da smo za zdaj ukrepali hitro in učinkovito, kar kažejo predvsem razmere v trgovinah, kjer je delo relativno varno tako za zaposlene kot za kupce, police so založene, zalog pa je zadosti. Ob tem se zahvaljujemo posebej zaposlenim v operativnih dejavnostih, ki požrtvovalno opravljajo svoje delo tudi v oteženih razmerah, skupaj pa prispevamo k relativno normalnemu življenju v državi.


Ne spreglejte tudi intervjujev s podjetji Geni-I, Novartis v SlovenijiSPAR, Symphony Retail AI in Vzajemna.


Izberi področje dela