Spremembe na trgu dela in v načinu dela v Sloveniji: odziv podjetja Symphony Retail AI

24.4.2020


Izbruh koronavirusa je od večine podjetij zahteval izjemno hitro in temeljito reorganizacijo dela. Ukrepi, povezani z zajezitvijo virusa, so se nemudoma odrazili v ustaljenih delovnih procesih, pri vsakodnevnem opravljanju nalog in tudi na trgu dela na splošno. Verjamemo, da jih čutite tudi vi.

Kakšne so trenutne prilagoditve delodajalcev? 

Pogovarjali smo se s podjetji Gen-I, Mercator, Novartis v SlovenijiSPAR, Symphony Retail AI in Vzajemna


V nadaljevanju preberite intervju s predstavnikom iz podjetja Symphony Retail AI.

1. Kako se v vašem podjetju odzivate na spremembe v delovnem okolju?

Symphony Retail AI ima že ustaljeno delovno prakso občasnega opravljanja dela od doma. Začasno zaprta vrata podjetja zaradi stanja Corone virusa, tako za nas ne pomeni zaustavitve dela, ampak pomeni, da način dela poteka malo drugače – v oblaku imamo vso tehnično infrastrukturo in do nje lahko dostopamo iz kjerkoli, vso osebno komunikacijo izvajamo preko klicev in video konferenc.

2. Se pri vas že poznajo negativni učinki na poslovanje podjetja in kako jih rešujete.

Žal se. 
Ne glede da naše podjetje izvaja storitve v »retail branži«, se pravi v segmentu maloprodaje, veleprodaje in logistike, so prve posledice že vidne – projekti, ki so v teku ali pa v planih in na katerih se pričakuje naša prisotnost na lokaciji so bodisi prestavljeni ali celo ukinjeni. Sedaj je naša glavna naloga, da v čim boljši meri učinkovito  podpiramo naše obstoječe stranke – trgovce, ki ob močnem porastu poslovanja in v močno spremenjenih poslovnih okoliščinah spreminjajo in optimizirajo nekatere delovne procese.

3. Kako uspešni ste pri organizaciji dela od doma? Oziroma dela v trenutnih razmerah? Kako skrbite za zdravje svojih zaposlenih?

Menimo, da smo pri organizaciji dela od doma zelo uspešni. Tovrstnega dela smo že od prej navajani. Seveda niso vsi zaposleni vešči tovrstnega dela, tako da smo se fokusirali in ustvarili virtualno okolje – Sobo za pavzo, Skupni video cheti itn. S temi posegi smo naredili manjši izolacijski razkorak, ki nam ga trenutno virus narekuje. S sodelavci smo povezani, ponujamo jim možnost dnevne komunikacije z vodstvom kot tudi dostop do sproščenih, zabavnih vsebin (emoji, memos). Ravno tako vsako jutro objavimo sklop različnih vaj (zdrava hrbtenica, kondicijske vaje, vaje za moč in stabilizacijo), ki jih lahko čisto vsak zaposleni opravi od doma (tudi če nima veliko prostora).

4. Kako se je vaše podjetje odzvalo na nastalo situacijo v državi?

Kot veste, smo mednarodno podjetje, enote imamo po celem svetu, kot tudi stranke. Iz tega naslova se je naše podjetje odzvalo globalno, tako do stanja posameznih držav, kjer se nahajamo kot do strank, ki se soočajo z raznovrstnimi težavami.


Ne spreglejte tudi intervjujev s podjetji Geni-I, Mercator, Novartis v SlovenijiSPAR in Vzajemna.


Izberi področje dela