Spremembe na trgu dela in v načinu dela v Sloveniji: odziv podjetja Gen-I

24.4.2020


Izbruh koronavirusa je od večine podjetij zahteval izjemno hitro in temeljito reorganizacijo dela. Ukrepi, povezani z zajezitvijo virusa, so se nemudoma odrazili v ustaljenih delovnih procesih, pri vsakodnevnem opravljanju nalog in tudi na trgu dela na splošno. Verjamemo, da jih čutite tudi vi.

Kakšne so trenutne prilagoditve delodajalcev? 

Pogovarjali smo se s podjetji Gen-I, Mercator, Novartis v SlovenijiSPAR, Symphony Retail AI in Vzajemna.


V nadaljevanju preberite intervju s predstavnikom iz podjetja Geni-I.

1. Kako se v vašem podjetju odzivate na spremembe v delovnem okolju?

Razvoj epidemije koronavirusa budno spremljamo že od samega začetka in smo se na to znotraj podjetja tudi uspešno pripravili. Ves čas smo spremljali ukrepe Nacionalnega instituta za javno zdravje in sodelavce že pred dvema tednoma napotili naj začnejo z delom od doma. Pomembno vlogo je pri naši uspešnosti relociranja skoraj vseh sodelavcev na delo od doma, odigralo dejstvo, da so pri nas skoraj vsi procesi digitalizirani. Zavedamo se, da je od nas odvisno, kako se bomo s situacijo soočali, od tega kako bomo prilagodljivi in na kakšen način bomo prepoznavali vse priložnosti, ki se skrivajo v spremenjenih okoliščinah. Radi poudarjamo to, da privzgajamo fleksibilne kompetence in da smo agilni ter se znamo hitro prilagajati razmeram na trgu. Verjamemo, da smo na tem primeru to popeljali iz teorije v prakso!

2. Se pri vas že poznajo negativni učinki na poslovanje podjetja in kako jih rešujete.

V družbi GEN-I, d.o.o. smo že pred izbruhom epidemije ustanovili posebno ekipo, ki pozorno spremlja širjenje koronavirusa na državnem in svetovnem nivoju. Ekipa sproti sprejema ustrezne ukrepe na ravni organizacije dela, s ciljem zagotovitve neprekinjenega poslovanja. S 13. marcem 2020 je bilo 95 odstotkom zaposlenih odrejeno delo od doma. Vsem je bila zagotovljena tehnična oprema za nemoteno delo. Večjih odstopanj v primerjavi z delom na sedežu in poslovnih enotah družbe ne beležimo. Za vse tiste zaposlene, katerih specifika dela ne dopušča nemotenega dela od doma in bi njihovo neizvajanje nalog lahko vplivalo na poslovni proces družbe, je bilo zagotovljeno izolirano okolje na sedežu družbe ter na poslovnih enotah. Neprestano smo na zvezi s svojimi poslovnimi partnerji, strankami in odjemalci ter jih sprotno obveščamo o morebitnih spremembah.

S ciljem zagotovitve nemotenega procesa poslovanja stranke usmerjamo na uporabo elektronske pošte, brezplačnega spletnega portala in brezplačne telefonske številke 080 1885. 
Ker v GEN-I dajemo izjemno velik poudarek razvoju naprednih analitičnih orodij in digitalizaciji procesov na področju nabave električne energije, lahko sedaj to uspešno delovanje vračamo v obliki solidarnosti našim odjemalcem. Kot zanesljiv in zaupanja vreden partner smo se odločili, da svojim gospodinjskim in malim poslovnim odjemalcem med 1. 3. in 31. 5. 2020 za 15 odstotkov znižamo cene tarif električne energije.

3. Kako uspešni ste pri organizaciji dela od doma? Oziroma dela v trenutnih razmerah? Kako skrbite za zdravje svojih zaposlenih?

Izjemno pomembna je pri nas interna komunikacija, ki zagotavlja, da so timi uspešno sinhronizirani, povezani, da so jasne odgovornosti in dolžnosti, hkrati pa v tem času, ko se veliko sodelavcev sooča tudi s šolanjem otrok od doma, podpiramo to, da se sodelavci s svojimi nadrejenimi dogovorijo tudi o prilagojenem delovnem času, ki ustreza njihovi dinamiki dneva.

V ta namen smo za sodelavce vzpostavili poseben portal »Delo od doma«, kjer najdejo nasvete za pomoč pri komunikaciji z ekipami in lažjo organizacijo dela od doma, vso tehnično pomoč in podporo, skratka vse, kar jim olajša delovni proces, ki poteka od doma. 

Hkrati pa ne pozabljamo na to, da je to za nas nekaj novega, nenavadnega, nekaj na kar se počasi privajamo, zato smo že v prvem tednu dela od doma vzpostavili portal, kjer aktivno delamo na tem, da s članki, nasveti, praktičnimi primeri, vabili na skupne »virtualne vadbe«, sodelavcem pomagamo prebroditi ta čas dela od doma. Že v tem tednu smo sodelavcem postregli z nasveti o tem, kako si vzpostaviti učinkovito delovno mesto doma, kako ohranjati stike in komunikacijo, kako si čim bolj ergonomsko urediti delovno postajo doma, itn. Vodilo naših vsebin je pogumno in razumno! 
Za vse tiste zaposlene, katerih specifika dela ne dopušča nemotenega dela od doma in bi njihovo neizvajanje nalog lahko vplivalo na poslovni proces družbe, je bilo zagotovljeno izolirano okolje na sedežu družbe ter na poslovnih enotah. Za dodatno varnost je bilo poskrbljeno na način, da se delovni proces izvaja z dvema ločenima ekipama. 

4. Kako se je vaše podjetje odzvalo na nastalo situacijo v državi?

Kot zanesljiv in zaupanja vreden partner svojim strankam se v GEN-I zavedamo tako lastne družbene odgovornosti kot odgovornosti gospodarstva v celoti. Kot prvi dobavitelj električne energije v Sloveniji znižujemo cene v času, ko so se številna gospodinjstva in mala podjetja znašla v stiski. V teh trenutkih želimo dodati svoj doprinos k temu, da ljudem vsaj malo olajšamo položaj. GEN-I svojim gospodinjskim in malim poslovnim odjemalcem za 15 odstotkov znižujemo cene tarif električne energije in to za obdobje treh mesecev. S tem dodatno zmanjšuje stroške za elektriko, ki sta jih z interventnimi ukrepi določili Vlada Republike Slovenije in Agencija za energijo.  S temi spremembami bo skupen račun povprečnega odjemalca elektrike pri GEN-I nižji za skoraj 30 odstotkov. Odjemalci bodo znižanja deležni že na marčevskem računu, nižje cene pa bodo veljale do konca maja. Srčno upamo, da bodo našemu zgledu sledili tudi drugi gospodarstveniki, ki to danes zmorejo, ne le v energetiki.


Ne spreglejte tudi intervjujev s podjetji Mercator, Novartis v SlovenijiSPAR, Symphony Retail AI in Vzajemna.


Izberi področje dela