Strinjam se Želim izvedeti več Zavrnem

Priporočila, ključ do uspeha pri iskanju zaposlitve!

Priporocila

Priporocila

Skrbno pripravljena in pozitivna priporočila lahko veliko prispevajo k povečevanju vaših možnosti za zaposlitev, če so seveda verodostojna in vam jih pripravijo osebe, ki jih kadrovik ceni. Pogosto odločilno vplivajo na končno izbiro kandidata.Pridobite pisna priporočila!

Priporočilo na papirju ima prednosti tako za vas, kot tudi za bralca, kadrovika. Z vnaprej pripravljenim poročilom točno veste, kaj si vaš referent misli o vas, kadrovik pa vnaprej ve, kaj naj vpraša referenta, če se odloči za preverjanje reference.

Koga vprašati za priporočilo?

Iščite osebe, ki vas dobro poznajo in od katerih lahko pričakujete pozitivno priporočilo. Oseba, ki vas dobro pozna in je seznanjena z vašimi dosežki, si bo verjetno vzela čas in se bo potrudila za vas.

Če ste iskalec zaposlitve z delovnimi izkušnjami, iščite priporočila pri bivših ali trenutnih delodajalcih (seveda, če ste bili v podjetju na dobrem glasu). Poleg direktorja lahko vprašate tudi njegovega namestnika, vodje oddelkov, vaše nadrejene, vaše podrejene, vaše bližnje sodelavce in stranke. Če ste iskalec prve zaposlitve ali pa vas zanima akademska kariera, pridobivajte priporočila od vaših profesorjev, mentorjev in tudi od bivših sodelavcev iz podjetij, kjer ste delali preko študentskega servisa.

Osebi, ki vam pripravlja referenco, pomagajte tako, da ji ponudite primer priporočila, katerega bo samo ustrezno dopolnila. Tako ne bo izgubila preveč časa, referenca pa bo vključevala vaša znanja, ki jih želite izpostaviti.

Kako napisati pisno priporočilo?

Morda boste tudi sami kdaj v vlogi, da vas bo nekdo pozval in mu boste morali napisati priporočilo, ali pa boste kdaj zahtevali priporočilo od osebe, ki ga ne zna napisati. Pripravili smo vam nekaj nasvetov, kako sestaviti tipično pisno priporočilo.

Vaš poslovni odnos do osebe

Ste njen delodajalec, nadrejeni, sodelavec? Kako dolgo jo poznate? Kakšno delo je opravljala v vašem podjetju, kakšne so bile njene odgovornosti, katere projekte je vodila oz. v njih sodelovala?

Strokovni profil osebe

Kako ocenjujete poslovno učinkovitost osebe? Kakšni so bili njeni dosežki pri specifičnih delovnih nalogah? Kako je bilo sodelovati z njo? Njene prednosti in slabosti na delovnem mestu?

Značajska ocena osebe

Kakšen je značaj osebe? Je vestna, vljudna, topla, neprijetna, lena, zahrbtna? Zaključite priporočilo z vašim pozitivnim mnenjem o osebi.

Kakšna priporočila imajo največjo moč?

Pisma, v katerih pisci podpirajo svoje ugotovitve s pomočjo konkretnih, pristnih anekdot, so močnejša kot tista, ki zapadejo v abstraktno posploševanje.

Škodljive posledice slabih referenčnih pisem

Netočne informacije s strani preteklih šefov (o trajanju in nazivu zaposlitve, razlogu prekinitve in plači) vam prej škodijo kot koristijo. Delodajalci lahko priporočila preverijo pri referentu in drugih osebah, ki vas poznajo. Rešite se te skrbi in uporabljajte le priporočila, za katera ste prepričani, da vas predstavljajo takšne kot ste.

Nasveti

  • - Vedno, ko zaključite z delom, prosite delodajalca za kredibilno referenco.
  • - Za priporočilo prosite referenta osebno, razložite, zakaj je referenca za vas pomembna.
  • - Zahvalite se za vsako prejeto referenco.
  • - Ne prilagajte referenc k prijavi na delovno mesto, prinesite jih s sabo na intervju oz. jih predstavite na zahtevo kadrovika.
  • - V svoj življenjepis vključite primerne stavke iz referenčnih pisem. Npr. Direktor podjetja Profit, g. Novak, me je ocenil kot osebo, ki se ne sprijazni z neuspehom in vsako delo dokonča pri svojih najboljših močeh.
  • - Če ste bili z vašega prejšnjega mesta odpuščeni, vendar ne po svoji krivdi, prosite bivšega delodajalca za kredibilno priporočilo.


Poglejte še

Karierne storitve
Priročnik Kako uspešno iskati zaposlitev
Selby & Mills psihometrični test
Ponudba izobraževalnih programov
Vprašaj strokovnjaka
Prijava na Zavod za zaposlovanje

Več člankov
Kaj vključiti v povzetek življenjepisa?
To je del življenjepisa, kjer ima večina iskalcev zaposlitve največje težave. Prvi vtis še vedno št... več »
Psihometrično poročilo kariernih možnosti
Kaj vaš bodoči delodajalec o vas izve z rezultatov vašega psihometričnega testa? Na podlagi rezul... več »
5 najpogostejših napak pri pisanju spremnega pisma

Čemu se morate izogniti, ko pišete spremno pismo.

več »
Pošlji mi e-pošto in povem ti, kdo si
Že na začetku razvoja interneta in e-pošte so nastala določena pravila lepega vedenja, bonton e-spo... več »
Kaj vključiti v dopis podjetju?
Vaš dopis podjetju (prošnja, ponudba za delo itd.) bo uspešnejši, če bodo podatki v njem reševali k... več »
Česa kadrovik v vaših dokumentih ne želi videti?
Dokumenti, ki jih pošiljamo kadrovikom, so namenjeni enemu cilju – pridobitvi osebnega srečanja. P... več »
Spremno pismo, vaša vstopnica do intervjuja!
Če želite narediti bolj osebni vtis pri prijavi na razpisano prosto delovno mesto, je spremno... več »
Primer spremnega pisma
Osnovna informacija vašega spremnega pisma: Sem prava oseba za vaše delovno mesto! Imam edinstvene ... več »
8 najpogostejših napak pri pisanju osebne predstavitve
Življenjepis je vaš prodajni prospekt s katerim kupcem (podjetjem) prodajate samega sebe. Vaša pre... več »