Ste žrtev mobinga na delovnem mestu? Ukrepajte!

3.3.2021


Že dlje časa na vašem delovnem mestu doživljate verbalno ali psihološko nasilje? Se počutite družbeno osamljeni, vaši sodelavci ali nadrejeni pa vam onemogočajo karierni razvoj? Ali ta sovražnost zoper vas traja že dlje časa? Najverjetneje ste žrtev mobinga. Prepričajte se in ugotovite, kako ukrepati s pomočjo spodnjega zapisa.

Čeprav smo mnogi naučeni, da moramo službene nevšečnosti potrpeti, ob vsaki priložnosti, ko izrazimo dvom ali skrb, pa nas bližnji prepričajo, da se tovrstne zadeve dogajajo na vsakem delovnem mestu in zaključijo, da naj bomo veseli, ker imamo službo, to ne drži popolnoma. Vztrajanje na delovnem mestu, kjer ste deležni mobinga, ima lahko dolgoročne posledice na vaše psihično in fizično zdravje. Situacijo lahko spremenite le, če ukrepate in opozorite na neprimerno vedenje osebe, ki vas trpinči.


Mobing opisujemo kot načrtno psihično nasilje, ustrahovanje in trpinčenje na delovnem mestu. Zakonsko je sicer trpinčenje opisano kot: "vsako ponavljajoče se ali sistematično, graje vredno ali očitno negativno in žaljivo ravnanje ali vedenje, usmerjeno proti posameznim delavcem na delovnem mestu ali v zvezi z delom", vendar se je skozi sodno prakso oblikovala zelo pomembna dopolnitev zgornjega opisa, kjer se trpinčenje razumeva tudi kot izključevanje, ignoriranje ter osamitev in ne samo kot žaljenje ter grdo vedenje


Katere vrste mobinge poznamo?

Za prepoznavanje mobinga in njegovih posledic je zelo pomembno, da smo seznanjeni z njegovimi vrstami. Nekatere izmed njih so lahko celo vključene v kulturo in klimo podjetja, zato jih včasih težko prepoznamo kot trpinčenje.
 • Trpinčenje, vezano na socio-ekonomski status.
Žrtev je nadlegovana zaradi svojega nižjega socio-ekonomskega statusa, saj si ne more privoščiti oblačil, ki so po mnenju nadrejenega zaželena za delovno mesto.
 • Trpinčenje zaradi individualnih lastnosti ali stila vodenja svojega nadrejenega
Vzrok mobinga je v osebnosti nadrejenega ali njegovega stila vodenja, saj je prepričan, da z zbadanjem svojih zaposlenih okrepi njihovo delovno vnemo.
 • Trpinčenje zaradi ne izkazovanja ambicioznosti, socialnih kompetenc ali socialnega statusa žrtve.
Kaže se kot ne sprejemanje žrtve v delovno okolje, ker je žrtev manj družabna ali izkazuje manj želje po napredovanju, kot bi si to želel nadrejeni.
 • Mobing kot posledica vrednot ali prepričanj.
Tovrstno trpinčenje je posledica verskih ali ostalih prepričanj žrtve, ki ne vplivajo na njegovo opravljanje dela. 
 • Napad na osebno integriteto osebe.
Ustvarjanje in širjenje lažnih govoric o žrtvi, trpinčenje zaradi videza ali zasmehovanja.
 • Trpinčenje kot posledica kulture podjetja.
Pritiski, ki izvirajo iz kulture podjetja, ki lahko nalagajo pretiran obseg dela, zahtevajo pretirane napore za opravljanje dela in zanemarjanje lastnega zdravja, kot izkazovanje pripadnosti podjetju.

Kako se mobing prične?

Najbolj pogosto se mobing izvaja po principu od zgoraj navzdol, kar pomeni, da so žrtve običajno na nižjem položaju v organizaciji kot izvajalci trpinčenja. Pojavi se postopoma, pogosto pa se prične izražati preko spodnjih dejavnikov:
 • Čutite se bolj delovno obremenjeni kot vaši sodelavci.
 • Sistem razdelitve delovnih nalog med vašo ekipo je nejasen.
 • Na delovnem mestu pogosto prihaja do konfliktov vlog.
 • Konstantno se čutite negotovi glede vaše zaposlitve.
 • Občutek imate, da vaše kognitivne sposobnosti niso dovolj. 

Ne čakajte! Takoj, ko prepoznate elemente mobinga, ukrepajte. Če se počutite dovolj samozavestno, vam svetujemo, da poskusite zavrniti svojo vlogo žrtve in se soočiti neposredno z izvršiteljem trpinčenja.

V kolikor se vam tako soočenje ne zdi primerno, poskusite vključiti nekoga izmed sodelavcev ali nadrejenih in nemudoma pričnite s pisanjem dnevnika, kamor si beležite vsako nasilno dejanje, čas in kraj dogodka ter morebitne priče. Poskusite strniti tudi, kako ste se ob tem počutili.

Če zgornji ukrepi ne bodo zadostovali, najprej pri kadrovski službi preverite, kakšne so vaše možnosti. Glede prepoznavanja elementov mobinga se lahko nadaljnje obrnete tudi na vodstvo podjetja. Z izbiro ustreznega pravnega svetovanja se lahko, če zgornji ukrepi ne zaležejo, pritožite tudi sindikatu ali v skrajni sili zamenjate službo.


1. Faza nesoglasja

S sodelavcem izrazite nasprotna stališča pri specifičnem dogodku. Ta faza še ni mobing, saj je možno nesoglasje tudi konstruktivno rešiti.

2. Faza agresije

Konflikta niste uspeli konstruktivno razrešiti. V tej fazi se lahko začnejo psihološki napadi.

3. Faza institucionalne stopnje moči

Oseba, ki nad vami izvaja mobing, vplete vodstvo podjetja v svoje početje na način, da sporoča napačne informacije o vas.

4. Faza označevanja

Sodelavci vas pričnejo označevati z izrazi kot so »neučinkovit«, »uporniški«, »nasprotnik« ali celo kot osebo s psihološkimi težavami.

5. Faza izgona

Odpoved, odpustitev ali nuja za spremembo delovnega mesta. Lahko pomeni začetek zdravstvenih težav, ki vodijo do čustvenega pretresa.Tudi, če se na svojem delovnem mestu ne počutite vedno prijetno, vsaka beseda sodelavca ali nadrejenega še ne pomeni mobinga. Da bi bil mobing priznan, glede na veljavno sodno prakso, morata biti izpolnjena dva pogoja:
 • Trajati mora najmanj 6 mesecev.
 • Dogajati se mora najmanj enkrat tedensko.

Kaj lahko pričakujete?

Pogovorite se z osebo, ki ji zaupate. Razložite ji, kaj se dogaja in kaj so vzroki za vaše pomisleke in skrbi. Veliko lažje vam bo, če boste vedeli, da imate njeno neomajno podporo. Potem se pogovorite z vašimi nadrejenimi. Če ste žrtev vašega neposrednega nadrejenega, se obrnite na kadrovsko službo ali vodstvo podjetja. Verjetno boste deležni bolj pozitivnega in zaščitniškega odziva, kot mislite. V koristi podjetja je, da v kolektivu nimajo zaposlenega, ki vnaša negativno in neproduktivno energijo.Doživljanje mobinga je izjemno težko in pogosto zahteva strokovno pomoč pri okrevanju. Čeprav je težko narediti prvi korak in prositi za pomoč, je to prava pot, ne glede na to, kako dolga in težka bo.


Nasvet je za vas napisala: Tjaša Kuharič Srša, HR specialistka MojeDelo.com

"Sem kadrovnica s srcem in dušo, specializirana za iskanje in selekcijo kadra. Veliko veselje mi prinašajo psihometrična testiranja (kandidatov) in iskanje vedno novih načinov, kako lahko kandidatom pomagam pri kariernem napredku."

Preberite tudi:

1. "Ženske za enakopravno graditev kariere potrebujemo drugačne pogoje"
2. Kdaj je pravi čas za novo službo? HR specialisti predstavljajo 5 pokazateljev

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.


Izberi področje dela