Šteti so vam zadnji študentski dnevi. Vas mora skrbeti za zaposlitev?

18.10.2019

Povej naprej

Čestitke! Po več letih šolanja boste uspešno zaključili študij in z zasluženim dokumentom v roki pogumno vstopili na trg dela. Čas je, da si najdete zaposlitev. Kje začeti? Je mogoče najprej čas za počitnice?Imate skrbi, kako začeti? Za vas imamo odgovore na 6 najpogostejših strahov, da bo iskanje prve službe enostavnejše. Vsekakor pa vam priporočamo, da si najprej pošteno odpočijete. Spočiti in pripravljeni na nove izzive boste lažje vstopili na trg dela!

Skrbi me, da nimam izkušenj

Ne skrbite, če za vami ni večletnih izkušenj. Kadrovniki in delodajalci ne pričakujejo tega, vendar si želijo videti, ali imate tisto nekaj, kar vas bo vodilo do uspeha. Četudi niste opravljali prakse, študentskega ali prostovoljenga dela na svojem področju, pokažite, kaj ste se naučili tekom študija in s pomočjo aktivacije v obštudijskih dejavnostih. Izberite tiste izkušnje, kjer ste se preizkusili na vodilnih pozicijah – ste vodili študentsko ali gasilsko društvo, prostovoljili v nevladnih organizacijah? Vse to šteje! 

Skrbi me, ker ne prejemam nobenih odgovorov na moje prijave

Pomembne pri prijavah na prosta delovna mesta so ključne besede, ki jih iščejo delodajalci pri kandidatih. Kako vedeti, katere so ključne besede za delovno mesto, ki ste ga opazili med oglasi? Dobro si preberite razpis in videli boste, da so te besede zapisane ravno v njem. V svojem življenjepisu in v spremnem pismu uporabite tiste besede, ki opisujejo kandidata, ki ga podjetje išče (seveda pod pogojem, da so resnične).

Skrbi vas, ker še nimate življenjepisa

Pisanje prvega življenjepisa je lahko še kako stresen korak. Kako naj izgleda, kje začeti, kaj mora vsebovati? Poskrbite, da bo življenjepis vseboval osebne podatke, povzetek vaše željene kariere, spretnosti, delovne izkušnje in izobrazbo. Vse ostalo je stvar vaše kreativnosti in izbire. Bodite pozorni na podrobnosti – ne morete zapisati, da ste natančni, če se v le enem odstavku življenjepisa pojavijo kar tri slovnične napake. Najlaže bo, da si na zaposlitvenem portalu MojeDelo.com ustvarite profil in sestavite svoj življenjepis. Tako bo vedno pripravljen, ko boste naleteli na zanimivo delovno mesto.Skrbi me, ker se še nisem prijavil na nobeno prosto delovno mesto

Enostavno je zavlačevati, če vam naloga predstavlja stres ali je preprosto ne želite početi. Se še spomnite, kako čista je bila vaša soba med izpitnim obdobjem, saj ste veliko raje pospravljali, kot pa se usedli za knjigo? Prenehajte s tem in se spravite v red. Na portalu MojeDelo.com so vam vsakodnevno na voljo nova prosta delovna mesta, na katera se lahko enostavno prijavite. 

Skrbi me, kako se bom odrezal na razgovoru

Niste edini, ki vas preveva takšen ali podoben strah. Ključ je v predhodni pripravi in vaji. Pridobite čim več podatkov o podjetju in o delovnem mestu. Pobrskajte, katera so najpogostejša vprašanja na razgovorih. Več informacij boste pridobili, bolj boste samozavestni in lažje boste pristopili do nekoga, ki drži vašo kariero v rokah. Vaja dela mojstra in morda vam na prvem razgovoru ne bo šlo najbolje, bo pa zato definitivno boljše na drugem, tretjem, četrtem ...

Skrbi vas, ker ne veste, kaj bi počeli v življenju

Ali sploh na svetu obstaja nekdo, ki točno ve, kaj bi počel v življenju, še preden mu podelijo diplomo v roke? Ste srečnež in spadate v, pretiravamo, tisti 1 % odločenih ljudi? Morda se zdi, da vsi dobro vedo, v katero smer iti, a temu ni tako – tudi drugi so potrebovali nekaj časa oz. nekaj »propadlih« poskusov zaposlitve, da so ugotovili, kaj jih v življenju najbolj veseli. Ne glede na zanimivost in področje vaše prve zaposlitve se zavedajte, da se na vsakem delovnem mestu nekaj naučite. Znanje pa lahko nadgradite z izobraževanji, ki bodo še bolj utrdila vašo suverenost.

In še enkrat, ne pozabite – spočiti in pripravljeni na nove izzive boste lažje vstopili na trg dela! Povej naprej

Izberi področje dela