Štirje P-ji iskanja zaposlitve - 2.del

14.9.2016


Kaj je velika napaka večine iskalcev? Ko morajo iskati delo, se osredotočijo predvsem na življenjepis in svoj nastop na morebitnih razgovorih. Pozabijo pa se osredotočiti tudi nase. Ena izmed pomembnih stvari so prepričanja o tem, kaj smo in česa nismo zmožni, o katerih smo že pisali. Danes predstavljamo še tri druge P-je iskanja zaposlitve.

Kaj je velika napaka večine iskalcev? Ko morajo iskati delo, se osredotočijo predvsem na življenjepis in svoj nastop na morebitnih razgovorih. Pozabijo pa se osredotočiti tudi nase. Ena izmed pomembnih stvari so prepričanja o tem, kaj smo in česa nismo zmožni, o katerih smo že pisali. Danes predstavljamo še tri druge P-je iskanja zaposlitve.
Priprava kandidata na iskanje dela

Večina iskalcev dela se iskanja loti v naglici, saj so v iskanje »prisiljeni«. Ker je naše finančno stanje odvisno od hitrosti iskanja zaposlitve, je normalno iskati bližnjice. Tako je mnogo lažje poiskati primer življenjepisa in spremnega pisma, ga nekoliko dopolniti s svojimi podatki in upati na uspeh.

A s tem pravzaprav poskrbite, da se ne boste razlikovali od drugih! Prav tako niste poiskali svojih prednosti in slabosti. Še pomembneje je, da brez priprave skoraj nimate možnosti, da nastopite na skritem trgu dela. Če se morate na hitro prijaviti na delovno mesto, za katerega ste slučajno izvedeli in vas zanima, bo pristop brez temeljite priprave morda še deloval. Če pa res morate dobiti delo, preberite to poglavje in predelajte vse korake priprave. Močno vam bo koristilo.

Pri iskanju zaposlitve v bistvu prodajate produkt – sebe! Besede produkt ne razumite slabšalno: s tem želimo reči, da iz nabora vsega, kar znate, zmorete in želite, izoblikujete izdelek: zaokroženo celoto koristi, ki jih lahko prinesete potencialnim delodajalcem (kupcem oz. strankam). Gre za to, da se boste lahko učinkovito predstavljali, ne pa za to, da bi kdo vas kot osebo želel zreducirati na raven izdelka.

Skrivnost dobre prodaje je v oblikovanju izdelkov/storitev/ produktov in predstavitvi njihovih prednosti potencialnim kupcem. Uporabite to pri iskanju zaposlitve! Če svoje sposobnosti in veščine »zapakirate v paket«, ki ga prodajate na trgu, boste pri iskanju uspešnejši.

Mnogi iskalci bodo na tej točki rekli, da imajo zelo raznovrstna znanja in zanimanja, zato bi se težko odločili, kakšne koristi lahko prinesejo. Zato se ne odločijo za nič ali pa se predstavijo kot »človek mnogih talentov«. V tem primeru je prava rešitev, da zase oblikujete več produktov: če ste imate sposobnosti za delo poslovnega sekretarja in prodajalca v trgovini, oblikujte dva produkta. Tako se boste podjetjem, ki bi utegnila potrebovati administratorja, tržili kot administrator; trgovskim podjetjem se boste predstavljali kot prodajalec; vsekakor pa morate že v fazi priprave definirati svoj produkt »administratorja« in svoj produkt »prodajalca«. Delodajalcem se bo tako lažje odločiti, da vas spoznajo, na osebnem srečanju pa jih boste lahko seznanili tudi s svojimi drugimi sposobnostmi.

Predstavitev kandidata

Pri iskanju zaposlitve ni toliko pomembno, kdo v resnici ste, temveč kako dobro plasirate informacije in kakšna je vaša sposobnost, da nek pojem izrazite z drugimi besedami. Oblikovati informacije o sebi v primerno, pregledno obliko in pravilno nastopiti v osebnih srečanjih je jedro uspešnega iskanja. Vaša predstavitev bo potencialnim delodajalcem vidna na več načinov:
- skozi vašo telefonsko komunikacijo in osebna srečanja;
- skozi vašo pisno komunikacijo.

Toplo vam priporočamo, da se predstavljanja delodajalcem lotite šele, ko ste opravili osnovno pripravo. Tudi ko boste pričeli s komunikacijo z delodajalci, lahko izkušnje vedno koristno uporabite tako, da se vrnete k pripravam in tako dopolnjujete učinkovitost iskanja zaposlitve.

Pristop kandidata

Mnogi iskalci pristopajo do delodajalcev z vsemi svojimi težavami. Zaradi vseh težav, ki jih imajo, se smilijo sami sebi in podzavestno sporočajo, da bi jih delodajalec moral zaposliti iz usmiljenja. A tako žal ne gre – delodajalec zaposluje izključno iz lastne koristi.

Sprememba pristopa – kako delate – lahko pomeni velikansko razliko. Pristop je vezivo vašega iskanja zaposlitve. Z razmišljanjem in treningom ga lahko spremenite in tako močno povečate svojo učinkovitost.
Če je vaš pristop vzbujanje usmiljenja pri delodajalcu, boste verjetno uspešni – pri vzbujanju usmiljenja namreč. To pa še ne pomeni, da boste dobili zaposlitev. Žalostna zgodba gane marsikoga, a vprašanje je, če ima ta oseba možnost pomagati.

Vaš pristop naj bo usmeritev na tisto komunikacijo in vedenje, ki vam lahko pomaga pri vašem iskanju. To pa so vedno koristi, ki jih bo delodajalec imel, če vas zaposli. Pristop lahko spreminjate, pozorni pa morate biti predvsem na tiste elemente svojega vedenja, ki jih ne opazite takoj.
Vaš pristop se bo odražal tudi v tem, katere metode boste izbrali za iskanje zaposlitve. Vaš pristop je lahko aktiven, celo agresiven: usmerjeno komunicirate z delodajalci, poskušate s ponudbami priti do osebnih srečanj … Lahko pasivno čakate na klic, ki so vam ga obljubili že pred tremi dnevi, a ga niste dočakali.
Pristop se odraža v tem, kako sprejemate stvari, ki se vam zgodijo. Kako reagirate, ko dogodki ne grejo v planirano smer?

Vaš pristop je plod vaših prepričanj: kadar verjamete, da je nekaj dosegljivo in možno, se lažje spravite v aktivnost za dosego cilja. Kadar pa vas nekaj ovira ali pa dvomite v svoje sposobnosti ali možnosti za dosego cilja, se spremeni tudi vaš pristop.


Preberite si, kako vaša prepričanja vplivajo na iskanje nove zaposlitev.Avtor: Gorazd Prah za MojeDelo.com


Izberi področje dela